Başbakan Yıldırım: İntikamla hareket etmeyiz

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yıldırım: İntikamla hareket etmeyiz
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 25, 2016 22:05

Başbakan Binali Yıldırım, darbe girişiminde bulunanlara hesap sorulacağını belirterek “Hesap sorarken intikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz, adaletle hareket edeceğiz. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti” dedi. Olağanüstü Hal’in ihtiyaç olması halinde uzatılacağını ifade eden ve erken seçim olmayacağını vurgulayan Yıldırım, Bloomberg News’e verdiği röportajda özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

ADALETLE HAREKET EDECEĞİZ

“246 şehidimiz, binlerce yaralımız var. Bunların hesabı sorulacak. Hesap sorarken intikam duygusuyla hareket etmeyeceğiz, adalet ile hareket edeceğiz. Çünkü Türkiye bir hukuk devleti. Hukuk devletinin gereği neyse o yapılacak. FETÖ’nün darbe girişimine ilişkin yürütülen soruşturmanın ne kadar derine gideceğini yargı belirleyecek. Ama zannediyorum büyük oranda zaten bu işin içinde olanlar, bu işe karışanlar, fiilen bu darbe girişimini yönetenler halihazırda zaten adalete teslim oldu. Geriye kalan çok fazla insan olduğunu düşünmüyorum.

İHTİYAÇ VARSA UZATILIR

(OHAL) Fransa’da bir terör hadisesi oldu. Altı ay daha uzattılar. Yani biz uzatmaktan yana değiliz. Ama üç ay içinde bütün bu işleri yoluna koyarsak, kaldırırız. Ama hâlâ yapmamız gereken işler varsa, ihtiyaç varsa şüphesiz uzatmayı da gözardı etmeyiz, bunun bilinmesi gerekir. Gözaltı süresi 4 gündü, 30 güne çıkardık. Sadece bu işle ilgili, yani darbe girişimine karışmış, ülkenin rejimini yıkmaya çalışanlarla ilgili binlerce insan var. Bunların sorgulamasının sağlıklı yapılması için bu süreyi uzattık.

Haberin Devamı

BAŞKANLIKTA BUNLAR OLMAZ

(Başkanlık sistemi) Türkiye’de yeni anayasa yapılması, bütün partilerin başından beri, son 15 senedir istediği bir konudur. Başkanlık sistemi de zaten yeni anayasa içerisinde ele alınması gereken bir husustur. Uzlaşmamız lazım. O yüzden partilere de çağrıda bulunuyoruz, diyoruz ki gelin, bir olalım. İstikrar için, güven için. Başkanlık sisteminde işte bu ve buna benzer maceraya kalkışanlar olamaz. Çünkü mutlak siyasi irade hâkimiyeti vardır.

HDP İLE TEMAS OLMADI

(HDP) Darbeyle ilgili konuda açık şekilde darbeye karşı olduğunu ve bizim yanımızda olduğunu ifade eden parti Anamuhalefet partisi CHP. Lideri ve partililerin tamamı meydanlardaydı, bizi destekledi. MHP de destekledi, orada da ciddi bir destek aldık. HDP ise darbeye karşı hazırlanan ortak bildiriye imza atarak onlar da destek verdiler. Ama darbe gecesi bir karşılıklı temasımız olmadı. HDP maalesef bu terör örgütünden kendini ayıramıyor. Şunu çıkıp dese ‘bu terör örgütüyle benim bir alakam yok, bunların yaptığı işleri benimsemiyorum ve şiddetle lanetliyorum, kınıyorum’ dese, HDP konuşulabilir, görüşülebilir bir partidir. Ama maalesef böyle bir durum yok.”

Haberin Devamı

Altını çiziyorum erken seçim yok

(Erken seçim) Erken seçim diye bir şey söz konusu değil, altını çiziyorum ve net olarak ifade ediyorum. Bu yönde de kafa karıştırmaya çalışanlar var, ‘İşte hükümet, AK Parti bu darbeden güçlü çıktı, bir baskın seçim yapacak’ falan. Bunlar bizim aklımızda, fikrimizde yok. Ama o yetkiyi elimizden almaya kalkanların da tepesine balyoz gibi ineriz, indik. Bundan sonra da böyle aklından, fikrinden geçirenler varsa, ayaklarını denk alsın.

Kılıçdaroğlu’na teşekkür

Başbakan Binali Yıldırım, darbeye karşı duruşu, ‘Cumhuriyet ve Demokrasi Mitingi’ dolayısıyla, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu telefonla arayıp teşekkür etti. Yıldırım, AK Parti’nin mitinge destek verdiğini anımsatarak, içinden geçilen dönemde birlik ve beraberliğin Türkiye için hayati öneme sahip olduğunu söyledi. (ANKARA)

BAKMADAN GEÇME!