Başbakan Yardımcısı Şimşek:

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yardımcısı Şimşek:
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2015 20:34

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, büyümenin hızlanacağını belirterek, ‘’2016 yılında büyüme rahat bir şekilde yüzde 4,5’u, belki de üzerine yakalayabilir" dedi.
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) tarafından düzenlenen ’2015 Gaziantep’in Yıldızları’ ödül törenine katılan Şimşek, konuşmasına Gaziantep’in düşman işgalinden kurtuluş bayramını kutlayarak, başladı. Hükumetin yapısal reform gündemine ilişkin yol haritasını paylaşan Şimşek, zor bir küresel konjonktürden geçildiğini, bu sıkıntılar aşmak hatta böyle bir dönemi fırsata dönüştürmek için önümüzdeki aylarda reform gündeminin önemli olacağını söyledi. Reformların üç ayağını oluşturan sekteröl dönüşüm (mikro reformlar), makro yapısal reformlar ve AB’ye uyum sürecini konularına dikkat çeken Şimşek, Reformları İzleme ve Uygulama kurulu oluşturduklarını, bunun başarı için önemli bir adım olduğunu belirtti. Şimşek, ‘’Yakında özel sektörün de içinde olduğu yeni bir yapı oluşturulacak. Bu yapıya birlikte sizlerin de toplumun tüm kesimlerinin de,reformların uygulanıp uygulanmadığını yakından takip ederek hesap sormanızı istiyorum. Hesap sorarsanız, siyasetteki sahiplenme güçlü şekilde sonuç vermiş olur" ifadelerini kullandı. İş gücü piyasası reformlarından bahseden Şimşek, özel sektörde 100 işçiden 10’unun bile kıdem tazminatından yararlanamadığını, işçilerin haklarını garanti altına almak ve dünya standartlarında bir modelle bu sistemi yeniden kurgulamak istediklerini kaydetti. Sanayicilerin asgari ücret artışından kaynaklanan yükü devletin de paylaşması gerektiği yönündeki taleplerine de değinen Şimşek, "Asgari ücret konusunu konuşmak lazım. Ama diyoruz ki, bu sene iş başı eğitime alacağınız bütün işçilerin masraflarını biz ödeyelim. Yük paylaşımı gündemdedir. Bu konuyu çalışıyoruz. Bütün meslek liselerini birlikte yeniden yapılandıralım" diye konuştu.
"2016’DA BÜYÜMENİN HIZLANMASINI BEKLİYORUZ"
Yatırım ortamını iyileştirme çalışmalarını anlatan Şimşek, iş adamlarına ’kahramanlar’ diye hitap etti. Şimşek, "Yatırım ortamımız mükemmel değil. O nedenle size kahraman diye hitap ediyoruz. Bütün olumsuzluklara, bürokrasiye, yüklere rağmen başardığınız için. Tabi ki bunları düzeltmemiz lazım. Yatırım ortamını bir miktar iyileştirdik, ama daha kat edecek mesafemiz var" diye konuştu. GSO Başkanı Adil Konukoğlu’nun ’herkesten vergi toplanan daha adil bir sistem kurulması’yönündeki isteğini hatırlatan Şimşek, "Çok haklı. Gelir Vergisi, Vergi Usul Kanunu, diğer bütün alanlarda adım atıyoruz’’ dedi. Türkiye’nin 2015 yılında yüzde 3,5-4 büyüme sağlayacağını ifade eden Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2016 yılına ilişkin beklentilerini ise şöyle açıkladı:
"Büyümenin hızlanmasını bekliyoruz. Belirsizlik azaldı, AB toparlıyor, asgari ücret gibi talebi etkileyecek faktörler var. 2016 yılında büyüme rahat bir şekilde yüzde 4,5’u, belki de üzerini yakalayabilir. Yüksek istihdamın, büyüme ile devam edeceğine inanıyorum. Mali disipline devam etmemiz lazım. Cari açık daha da daralacak. Enflasyonu da kontrol altında tutmamız gerekiyor.’’
"GAZİANTEP İLE GURUR DUYUYORUM’’-
Gaziantep’in milletvekili olması nedeniyle gurur duyduğunu belirten Şimşek, "Bu şehrin bir milletvekili olarak Gaziantep ile gurur duyuyorum. Çünkü her şeyiyle lider, başarı hikayesi" dedi. Şimşek kentin tüm sıkıntı ve şoklara rağmen ihracatını güçlü şekilde tutmayı başararak, Türkiye’de en fazla ihracat yapan şehirler arasında bir basamak daha yükseldiğini hatırlattı. GSO tarafından yürütülen Dörtyol-Hassa Tünel Projesi’ne ilişkin Şimşek’in, ’Şehrin daha ileriye gitmesi için Hassa tünelinden tutun diğer bütün konulara kadar, siz burada gündeme getirseniz de getirmeseniz de takipçisi olacağız. Zaten sözünü verdik, yapacağız. Çünkü bu şehir hak ediyor’’ diye konuştu. Şimşek, söylediği sözlerine memnun olan sanayicilerden bir süre alkış aldı.
HİSARCIKLIOĞLU: "KARŞILIKSIZ ÇEKE TEKRAR HAPİS GELSİN"
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da konuşmasında, riski olmayan tek yatırımın eğitime yapılan yatırım olduğunu ifade ederek, Nobel Kimya Ödülü Alan Aziz Sancar ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in bir köy okulunda okuyarak bugünlere geldiğini hatırlattı. Gaziantep’te her bir girişimcinin bir yıldız olduğunu, her birine madalya takmak gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, kentin son 5 yıllık istidamda, yeni açılan iş yeri sayısında ve ihracatta Türkiye’den daha hızlı büyüdüğünü anlattı. Hisarcıklıoğlu, "Güneyinde savaş, Avrupa’da ekonomik kriz, Kuzeyinde problem olmasına rağmen bunu yaptı. Aslında bu kadar zor şartlara rağmen, iki komşusunda savaş varken dünyanın hiçbir şehrinde bu başarı hikayesini göremezsiniz. Gaziantepliler olarak bu övgüyü her zaman hak ediyorsunuz" diye konuştu. İç piyasada sıkıntı olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, "Para dönmüyor. Nakit yok. Şu anda en büyük sıkıntımız bu. Türkiye’nin tamamında bu sıkıntı var. Son 1 yılda, karşılıksız çeklerde tutar bazında artış yüzde 86… Bundan dolayı bir talep var; tekrar çeke hapis gelsin. İşdünyası olarak da vadeli çeklerde barkotlu çeki kullanın’’ dedi.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU’NDAN TEBRİK-
Konuşmaların ardından, Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu ve ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu arasına giren GSO üyesi firmaların yanı sıra ’TÜBİTAK ve SAN-TEZ’ kategorilerinde Ar-Ge, ’En Fazla Patent Başvurusu Yapan Firmalar’, ’En Fazla Faydalı Model Başvurusu Yapan Firmalar’, ’En Fazla Marka Başvurusu Yapan Firmalar’, ’En Fazla Endüstriyel Tasarım Başvurusu Yapan Firmalar’ ile ’Türkiye’nin En Hızlı Büyüyen 100 Şirketi’ kategorilerinde 71 firmaya ödülleri dağıtıldı. GSO Meclis Başkanı Mustafa Topçuoğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ile birlikte Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Vali Ali Yerlikaya, Gaziantep Milletvekilleri Abdülhamit Gül, Nejat Koçer, Ahmet Uzer, Mehmet Erdoğan, Canan Candemir Çelik, Abdulkadir Yüksel ile Akif Ekici, Dışişleri Bakanlığı Gaziantep Temsilcisi Büyükelçi Adnan Keçeci, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, GSO Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu, ödülleri verdi.
Çok sayıda davetlinin katıldığı ödül törenine, Başbakan Ahmet Davutoğlu da bir telgraf göndererek, ödül alacak firmaları kutladı ve tüm davetlilere sevgilerini sundu. GSO Başkanları Topçuoğlu ve Konukoğlu’nun, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu’na hediyelerini sunmasının ardından tören, ödül alan tüm firmaların toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!