Başbakan Erdoğan Pakistan parlamentosunda konuştu

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Erdoğan Pakistan parlamentosunda konuştu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2012 15:13

Başbakan Tayyip Erdoğan resmi temaslar için gittiği Pakistan'da parlamento kürsüsüne çıktı. Erdoğan'ın konuşması sık sık milletvekillerinin sıralara vurması nedeniyle bölündü. Pakistan'da takdiri ifade etmek için alkışlamak yerine genellikle sıralara vuruluyor.

Haberin Devamı

Pakistan Parlamentosu ve Senatosu'nun ortak oturumu, iki ülke milli marşlarının çalınması ile başladı. Daha sonra Kur'an-ı Kerim okundu. Pakistan Milli Meclisi Başkanı Fehmida Mirza'nın sunuş konuşmasının ardından kürsüye gelen Erdoğan, Pakistan siyasetine demokrasi mesajları verdi.

 

Erdoğan, parlamentoda yaptığı konuşmada, Pakistan'ın demokrasi geleneğine sahip örnek bir ülke olma yolunda ilerlediğini belirterek, "Pakistan'ın demokratik meşruiyet ve toplumsal mutabakat çerçevesinde yönetiliyor olması bölgemizde barış, güvenlik ve istikrarın  sağlanması ve refahın yayılması çabaları bakımından hayati önemdedir" dedi.

 

Başbakan Erdoğan, "Demokrasilerde muhalefet de en az iktidar kadar önemlidir. Muhalefetin tek amacı iktidarı sınırsızca eleştirmek, onu iktidardan bir an önce uzaklaştırmak olamaz. Muhalefetin esas işlevi halkın yararına olan icraatlara destek olmak, yanlış yapılıyorsa doğrusunu söylemektir. Yapıcı bir muhalefet demokrasinin olmazsa olmazıdır" diye konuştu.

 

Haberin Devamı

ERDOĞAN PAKİSTAN PARLAMENTOSUNDA / FOTO GALERİ

 

TSK ile Pakistan Silahlı Kuvvetleri arasındaki güçlü bağların, ikili ilişkilerin özel bir boyutunu oluşturduğunu ifade eden Erdoğan, "Pakistan, terörle mücadelesinde yalnız değildir. Bu haklı mücadelenizde her zaman yanınızda olmaya devam edeceğiz" dedi.

/images/100/0x0/55eb6084f018fbb8f8bd29e1

 

"HALKA SAYGI DUYMAK, SİZE SAYGI GETİRİR"

Erdoğan şöyle devam etti: "Pakistan'la Türkiye bölgenin iki güçlü ülkesidir. Pakistan ve Türkiye olarak dayanışma içinde olacağız. Şu anda İslam dünyasında olanları görüyoruz, takip ediyoruz. Bütün bunlar güçlü bir İslam dünyası olursa, inanıyorum ki bunları da barışla çözme imkanımız olacaktır. Halkın talebi karşısında durulmaz. Pakistan halkı ne istiyorsa, ona saygı duymak size de saygıyı getirir."

 

Haberin Devamı

"BU PARLAMENTONUN BAŞKANI SİZSİNİZ"
Erdoğan'ın ardından ise Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani söz aldı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni 2010'da ziyaret ederek konuşma yaptığını hatırlatan Gilani, Başbakan Erdoğan'ı yeniden misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade etti.

 

Gilani, Erdoğan'a "Burada olduğunuz sürece bu parlamentonun başkanı sizsiniz" dedi.

 

Pakistan Başbakanı, "Sayın Erdoğan'ı dostlukla kucakladığımı ifade etmek isterim. Sel felaketinin ardından yapmış olduğu ziyaret ve vermiş olduğu destekten ötürü kendisine teşekkür ederim. Yaşasın Pakistan-Türkiye dostluğu!" diye konuştu.

 

MUHALEFETTEN YEMEK BOYKOTU

Pakistan ana muhalefet partisi ise Gilani’nin Erdoğan şerefine vereceği akşam yemeğini boykot edeceğini açıkladı. Boykotun amacı, Gilani’yi Erdoğan’ın önünde küçük düşürmek.

 

Haberin Devamı

Navaz Şerif liderliğindeki Pakistan Müslüman Birliği – Navaz (PML-N) Basın Koordinatörü Asım Niyazi, AFP'ye yaptığı açıklamada, “Partimizden hiç kimse yemeğe gitmeyecek. Çünkü biz Gilani’yi başbakan olarak tanımıyoruz” dedi.

  

PML-N’den üst düzey bir isim, muhalefetin buna karşın Erdoğan'ın konuştuğu parlamento oturuma katılacağını belirterek, “Erdoğan bizim şeref konuğumuz” diye konuşmuştu.

 

GÖREVDE HÜKÜM GİYEN İLK BAŞBAKAN

Gilani, İsviçreli yetkililerden Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari hakkında yolsuzluk davasını yeniden açmasını talep etmediği için, 26 Nisan’da Pakistan’ın görevdeyken hüküm giyen ilk başbakanı olmuştu.

/images/100/0x0/55eb6084f018fbb8f8bd29e3

 

Haberin Devamı

Gilani, devlet başkanı Zerdari’nin dokunulmazlığı olduğunu belirterek, bu konudaki kararını savunmuştu.

 

PML-N, Gilani’nin istifasını talep ederek hükümlülüğünün başbakan olmasına engel olduğunu ifade etmiş ve erken seçimlere gidilmesini istemişti.

 

KARA PARA AKLAMA İDDİASI

Zerdari hakkındaki suçlamalar 1990’lı yıllara dayanıyor. Zerdari ile eşi Benazir Butto’nun o dönemde İsviçre’deki banka hesaplarında 12 milyon dolar kara para akladığı iddia ediliyor. Çiftin bu kadar parayı gümrük denetleme anlaşmaları karşılığında aldığı rüşvetlerle sağladığı öne sürülüyor.

 

İsviçre davayı 2008 yılında, Zerdari’nin devlet başkanı olmasının ardından rafa kaldırmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!