Başbakan Davutoğlu, soruları yanıtladı

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu, soruları yanıtladı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2016 12:41

- Davutoğlu: (2)- "Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir demokratik ülkesinde herhangi bir terör eylemini böyle gerçekleştirmiş bir caninin taziyesi olmaz. O taziyeye gidip de oranın parlamenterleri katılmaz. Bunun tek bir örneği yoktur. Kimse bunu meşru gösteremez, kimse bunu meşru kılamaz"- "Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda hiç kimseden izin almaz, hiç kimseye sormaz, gereğini yaparız çünkü o andan itibaren mesele Suriye meselesi olmaktan çıkar, Türkiye meselesi haline gelir"- "YPG, PKK unsurları da buradan açık bir şekilde ifade ediyorum, sakın 'burada ateşkes oldu, nasılsa Türkiye bize bir şey yapmaz' diyerek Türkiye'deki terörü destekleyen tutumlarına devam etmesinler. Ateşkes Suriye için geçerli bir ateşkestir. Türkiye'nin alacağı güvenlik tedbirleri konusunda ise karar verecek yer sadece Ankara'dır"- "Bizim için YPG, aynı DEAŞ ve El Nusra gibi bir terör örgütüdür. Ateşkeste YPG'ye böyle bir terör atfı yok. Bunun olması gerekirdi. Olmadı. Ama şu bilinsin ki bu ateşkes Suriye için geçerli bir ateşkestir, Suriye içerisinde çatışan taraflar için. Türkiye'ye herhangi bir taraf tehdit teşkil ettiğinde, Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda bu ateşkes bizim için bağlayıcı değildir"

Haberin Devamı

KONYA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir demokratik ülkesinde herhangi bir terör eylemini böyle gerçekleştirmiş bir caninin taziyesi olmaz. O taziyeye gidip de oranın parlamenterleri katılmaz. Bunun tek bir örneği yoktur. Kimse bunu meşru gösteremez, kimse bunu meşru kılamaz" dedi.

Davutoğlu, Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Borsa İstanbul-Borsa Konya İşbirliği İmza ve Gong Töreni'nin ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

HDP'li milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin tartışmaların sorulması üzerine Başbakan Davutoğlu, dokunulmazlıkların siyaset üzerinde herhangi bir baskı, bir vesayet oluşmaması için konmuş ilkesel bir prensip olduğunu belirtti.

Bir milletvekilinin TBMM'de konuşurken üzerinde bir baskı hissetmemesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, milletvekili görüşünü beyan ederken, kimsenin onu baskı altına almamasını istedi.

Haberin Devamı

Dokunulmazlığın ana sebebinin bu olduğunu vurgulayan Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ortada bir suç varsa ve konu özgürce fikrini ifade etmenin ötesine geçecek şekilde terör örgütleriyle iş birliği, terörü teşvike kadar giden bir suça yönelmişse kimse dokunulmazlık zırhının arkasına saklanarak bu suçu örtbas edemez. Meclis'te bir milletvekilimizin, hangi partiden olursa olsun, kanaatini ifade etmesine kim engel olursa onun karşısında biz dururuz. Hangi kanaati sergilerse sergilesin. Meclis milletimiz adına her türlü fikrin gündeme getirilebileceği bir yerdir. Dokunulmazlık da budur.

Ama Meclis dışında kim teröristle iş birliği içindeyse ve 28 canımızı almış, bedenlerini dahi yakınları tarafından görülemeyecek hale getirmiş olan hain, alçak, barbar bir teröristin taziyesi gibi utanç verici bir vesileye gidip katılırsa, onun dokunulmazlıkla izah edilir bir yönü yoktur. Dokunulmazlık zırhına sığınarak kimse suç işleyemez, kimse canlarımızı alan teröristlerin meşru gösterilmesine vesile olacak eylemlerde bulunamaz."

Türkiye'nin demokratik hukuk devleti olduğunu ve konunun hukuki sürecinin takip edileceğini vurgulayan Davutoğlu, bu tür konuların Meclis'e intikal ettirilmesiyle de tek tek ele alınarak değerlendirileceğini bildirdi.

Haberin Devamı

Kimsenin dokunulmazlık zırhı arkasında suç işlemeye ve suçluları teşvik etmeye dönük bir eylem içerisinde bulunamayacağını belirten Başbakan Davutoğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir demokratik ülkesinde herhangi bir terör eylemini böyle gerçekleştirmiş bir caninin taziyesi olmaz. O taziyeye gidip de oranın parlamenterleri katılmaz. Bunun tek bir örneği yoktur. Kimse bunu meşru gösteremez, kimse bunu meşru kılamaz. Zaten öncelikle halkımızın vicdanında, en çok da Doğu'da ve Güneydoğu'da bu terör örgütünün baskısı altında olan Kürt vatandaşlarımızın vicdanında bu tür eylemler gereken cezayı bulur, sonra da hukuk nezdinde ve tabi parlamento nezdinde gereken adımlar atılır" diye konuştu.

- Suriye'deki ateşkes kararı

Haberin Devamı

Suriye'deki ateşkesi desteklediklerini açıklayan Başbakan Davutoğlu, "Suriye'de kardeşlerimizin canlarına kasteden bu ortamın durması ve belli bir huzurun, sükunun sağlanması için gerçekleşecek her türlü ateşkesi destekleriz" dedi.

Davutoğlu, ancak bu ateşkes kararının yeni bazı saldırılara mesnet teşkil etmemesi gerektiğini kaydetti.

Kararla ilgili dökümanları incelediğini ve kaygılarını Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson'a da ilettiğini aktaran Davutoğlu, şunları söyledi:

"Dökümanın püf noktaları, kritik noktaları ile ilgili olarak kendilerini uyardım. Bunlardan biri şudur, dökümanda, sağlanan ateşkesle rejim, Rusya, İran, Hizbullah gibi taraflara muhalefetten gelecek herhangi bir saldırı durdurulmuş oluyor. Bu, Özgür Suriye Ordusu'nun ılımlı muhalefeti üzerine bir sorumluluk. Ama onların muhalefete yönelik saldırıları konusunda ise DEAŞ ve Rusya dışında dönüyor. Bu da doğru. DEAŞ ve Rusya bunun dışında kalmalı ama zaten Rusya son 5 aydır sürdürdüğü bombardımanı ılımlı muhalefete karşı yapıyor, 'Nusra'ya karşı yapıyorum' diyor. Yani Halep ve civarını, Azez'i bombalıyor, Bayırbucak'ı bombalıyor, Bayırbucak'ta tek bir DEAŞ yok, tek bir Nusra yok, herkes bilir ki orası Türkmen bölgesidir. Ama burayı bombalıyor. 'Sivil halkın okullarını, hastanelerini niye bombalıyorsun' denildiğinde de 'Ben orada Nusra'yı bombalıyorum' diyor. Yani DEAŞ, Nusra bahane, esas itibarıyla sivillere saldırılıyor. Eğer bu uygulama devam ederse, Rusya sorumsuzca böyle bir argümanla hava harekatına devam ederse ateşkesin bir anlamı kalmaz."

Haberin Devamı

Ocak ayında yapılması gereken ateşkesin 2-3 hafta ertelendiğini, bu arada Rusya ve rejim destekli YPG ile bölgedeki terörist milisler tarafından Öncüpınar ile Halep arasındaki koridorun kapatıldığını anımsatan Davutoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şimdi bu koridor açılacak mı? Yani anlaşma diyor ki 'ateşkesle insani yardım koridorları açık olacak.' Biz Türkiye'den kardeş Halep'e, ızdırap içindeki Halep'e yardım göndermek istediğimizde bu koridor açılacak mı? Bu önemli bir husustur. Dolayısıyla ateşkesi her ne suretle olursa olsun 'bir ateşkese ulaştık' diye tabiri caizse kutsamak ve mesele çözülmüş gibi görmek doğru değil. Bu ateşkesin nasıl uygulanacağı tarafımızca yakından izlenecek. Ama her halükarda biz ateşkesi destekleriz."

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu, YPG'nin bir Türkiye-Suriye meselesi olmadığını, ateşkesin, o arada çatışan tarafları ilgilendirdiğini vurgulayan Davutoğlu, şu görüşlerini paylaştı:

"Türkiye'nin güvenliği söz konusu olduğunda hiç kimseden izin almaz, hiç kimseye sormaz, gereğini yaparız çünkü o andan itibaren mesele Suriye meselesi olmaktan çıkar, Türkiye meselesi haline gelir. Dolayısıyla, YPG, PKK unsurları da buradan açık bir şekilde ifade ediyorum, sakın 'burada ateşkes oldu, nasılsa Türkiye bize bir şey yapmaz' diyerek Türkiye'deki terörü destekleyen tutumlarına devam etmesinler. Ateşkes, Suriye için geçerli bir ateşkestir. Türkiye'nin alacağı güvenlik tedbirleri konusunda ise karar verecek yer sadece Ankara'dır. Herkes ayağını denk alsın, kimse bunun üzerinden, hem YPG hem de arkasındaki ülkeler, 'nasılsa ateşkes var, Türkiye'yi rahatsız etmeye devam edebiliriz, sınırdan Türkiye'ye silah sokabiliriz, biz de Nusaybin gibi sınıra mücavir yerlerde problemler çıkarabiliriz' gibi bir anlayışa kalkan olursa da bu konuda tutumumuz açık ve nettir. DEAŞ'a karşı zaten oradan gelecek tehditle ilgili bir sınır yok Türkiye'ye. Yani ateşkes böyle bir sınırlama getirmiyor. Türkiye DEAŞ'a karşı da her türlü tedbiri alır, YPG'ye de tedbiri alır. Haddini bilmez birtakım saldırılar Türkiye'ye yöneltilirse rejime karşı da gerekli tedbiri alır."

- Konya temasları

Başbakan Davutoğlu, dün Konya'da Orman ve Su İşleri Bakanlığının 1 milyar 171 milyon lira değerindeki 42 tesisinin açılış ve temel atma törenine katıldıklarını, ardından Konya iş dünyası ile Konya Ekonomi Ödülleri Töreni'nde bir araya geldiklerini anımsattı.

Bugün sabah ise sadece Konya ve İstanbul için değil, ülke için son derece önemli bir adımı gerçekleştirdiklerini ifade eden Davutoğlu, Borsa İstanbul ve Borsa Konya arasında, özellikle tarımsal ticaretin uluslararası piyasalara ulaşabilmesi için tarihi bir adım attıklarını belirtti.

Atılan bu adımın Borsa İstanbul'un herhangi bir Anadolu borsası ile yaptığı ilk iş birliği olduğunu, devamının da geleceğini ifade eden Başbakan Davutoğlu, şunları anlattı:

"Bu, Türkiye Cumhuriyeti'nin yerel, ulusal ve uluslararası ekonomik ağlarının birleştirilmesi noktasında tarihi bir adım. Böylece tarımsal ticaretimizin uluslararası finans piyasaları ve finans merkezleriyle bağlantısı mümkün olacak. Burada önemli iki kararı da açıkladık. Ürün ihtisas borsasının oluşması ve lisanslı depoculuk işlemlerinin özel sektöre devri ile Toprak Mahsulleri Ofisinin sadece Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gibi regülatör rolünü alması. Dikkat ederseniz ülkemizde negatif gündem anlamında bu gündeme mahkum etmek isteyenlere inat terörle mücadeleyi bir taraftan kararlılıkla sürdürürken, diğer taraftan da reformlarımıza devam ediyoruz. Meclis'imiz, dün gece 2,5 saat kadar çalıştı. Yoğun bir tempo ile reform gündemini devam ettiriyoruz. Diğer taraftan sektörel bazda da önemli tarihi hamleler yapıyoruz. Haftayı turizm sektörüne yapacağımız destekleri açıklayarak açmıştık. Haftanın ortasında bu sefer tarım sektörünü ilgilendiren son derece önemli adımlar gerçekleştiriyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

Konya'da şehit ailelerini de ziyaret etme fırsatını bulduğunu belirten Davutoğlu, şehitlere Allah'tan rahmet, şehitlerin anne, baba, eş ve çocuklarına sabır diledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, ziyaret ettiği şehit ailelerindeki vakar ve bağlılığın, her türlü tehdit karşısında omuz omuza verdikleri mücadelenin güzel nişanesi olacağını ve zihinlerinde kalacağını bildirdi.

(Bitti)




Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!