Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2016 14:30

Çalışan kadınların doğuma ilişkin izin ve haklarıyla ilgili konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, ''Bizim için doğum yapan kadın hem mübarek annelik görevini yerine getiriyor hem de aslında vatani görevini yapıyor. Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir ve doğum süresi o yüzden memuriyetten sayılacak'' dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, partisinin 106'ıncı Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bugünkü parlamenter sistemin çok iyi işleyen bir sistem olarak satılmaması gerektiğinin altını çizen Davutoğlu, yeni anayasa konusunda gecikilmişte olsa tarihi adımın atılacağını söyledi. Cumhurbaşkanına yönelik hakaret yöneltmeyi, Cumhurbaşkanını bu tartışmaların merkezine yerleştirip tartışmaların şahsileştirilmesini yeni anayasa yapım sürecine ihanet olarak değerlendiren Davutoğlu, AK Parti’nin nasıl bir anayasa istediğini açıkladı.

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir

Haberin Devamı

 “MİLLETİMİZE VERDİĞİMİZ SÖZLERİ YERDE BIRAKMAYACAĞIZ”

Geçen hafta gerçekleştirilen vaatleri anlatan Başbakan Davutoğlu, emekliden polislere, öğrencilerden muhtarlara kadar çeşitli kesimleri ilgilendiren müjdeler verdi. Davutoğlu, “İşveren sigorta primi indiriminde 10 işçi çalıştırma zorunluluğunu kaldırdık, artık basit usulde vergilendirilen esnafımızın yıllık 8 bin Türk Lirası'na kadar hesaplanan kazançlarından vergisini almayacağız. Emeklilerimizin maaşlarından kesilen sosyal güvenlik destek primini kaldırdık. Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden esnafımız emekli maaşlarında yüzde 10’luk prim kesintisi vardı, onu da kaldırdık. Muhtar maaşlarını bir haftada 950 liradan bin 300 liraya yükselttik, muhtarlarımıza selam olsun. Polis ve uzman erbaşların 2 bin 200 olan ek göstergelerini 3 bine yükselttik ve emniyet hizmet tazminatlarını yüzde 25 artırdık. Kahraman polislerimize ve bu şehitlerimizin de yükselttiği değerler adına mücadele eden bütün güvenlik görevlilerimize, askerimize, polisimize selamlarımı, taktirlerimi ifade ediyorum. Artık lise ya da üniversiteden mezun olan gençlerimizin genel sağlık sigorta giderlerini 2 yıl biz sağlayacağız. İş kuran gençlerimize 3 yıl gelir vergisi muafiyeti getirdik. Öğrencilerimizin pasaport harçlarını kaldırdık. Gözümün nuru öğrencilerimize buradan selam ediyorum, dünyanın her yerine pasaport harcı olmadan gidecekler. Bursları artmış oldu ve her türlü sağlık hizmetlerinden de istifade edecekler. Gözümüzün nuru kadınlarımıza, üreten, emek veren kadınlarımıza müjdelerimizi verelim, çalışan kadınların doğuma ilişkin izin ve haklarını güçlendiriyoruz. Yasal altyapımız hazır, Meclis'e gönderdik. Bundan sonra doğum nedeniyle ücretsiz izinde geçirdiğiniz süreler memuriyet kıdeminde değerlendirilecek. Bizim için doğum yapan kadın hem mübarek annelik görevini yerine getiriyor hem de aslında vatani görevini yapıyor. Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir ve doğum süresi o yüzden memuriyetten sayılacak. Doğuma bağlı olarak ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, üçüncü ve üzeri çocuklarda 6 ay yarı zamanlı ve tam ücretli çalışma hakkı ile çocuğun okula başlayana kadar kısmi süreli çalışma hakkını da tanıdık. Artık kadınlarımız, ‘doktor mu olayım anne mi olayım, öğretmen mi olayım anne mi olayım, memur mu olayım anne mi olayım’ ikilemi içinde olmayacaklar, hem annelik görevlerimi yapmak için kısmi zamanlı olarak evlerinde çocukları ile beraber olacaklar hem de alın teri döküp mesleklerini sürdürebilecekler. AK Parti söz verdi mi gereğini yapar. Onlar konuşur AK Parti yapar, yapmaya devam edeceğiz, milletimize verdiğimiz sözleri yerde bırakmayacağız” dedi.

Haberin Devamı

“KİMSE BENDEN ‘HAYIR’ OYU VERDİĞİM 82 ANAYASASINI SAVUNMAMI BEKLEMESİN”

Türkiye’de herkesin ve siyasi partilerin de mevcut anayasanın değişmesi konusunda hemfikir olduğunu belirten Başbakan Davutoğlu, “Darbe anayasası ile yönetiliyor olmak bir züldür” ifadelerini kullanarak, yeni anayasa sürecine ilişkin açıklamalarda bulundu. Kendisinin ilk oyunu kullanması ile ilgili bir hatırasını anlatan Davutoğlu, “Ben ilk oyumu bu anayasa referandumu için kullanmıştım 1982’de. Kararımız kesin, gidip ‘hayır’ oyu vereceğiz. Öyle bir gündü ki, zarf alabildiğine şeffaf, ‘hayır’ oyu koyu kahverengi bir oy, ‘evet’ oyu ise beyaz. Koyu renkli ‘hayır’ oyunu koyduğunuzda zaten eski bu CHP zihniyeti, hani açık oy kapalı sayım vardı ya, bu da açık oy gibi herkes görüyor. Nasıl olsa gördükleri için bütün orada duranlara göstererek oyumu kullanmıştım. Kimse benden ‘hayır’ oyu verdiğim 82 anayasasını savunmamı beklemesin. O gün gururla ve gençlik heyecanı ve kararlılığı ile direniş ruhuyla da göstere göstere verdiğim ‘hayır’ oyunun gereğini yapacak, inşallah bu 82 darbe anayasasını tarihe gönderip bu milletin seçtiği Meclis'in yazdığı bir anayasa ile yine bu milletin huzuruna gidip destek isteyeceğiz. Bu konudaki kararlılığımızdan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir

“GECİKMİŞTE OLSA BU TARİHİ ADIMI HEP BERABER ATACAĞIZ”

Yeni hazırlanacak anayasa metninin herkesin benimsemesi gereken bir metin olduğunu kaydeden Davutoğlu, “Bunu gerçekleştirirken de gönlümüz ister ki hep beraber bu anayasayı yapabilelim. Anayasa bir anlamda bütün toplumun, herkesin benimsemesi gereken metindir. Bütün partilere, bütün STK’lara yeni anayasa yapım sürecine destek vermelerini rica ediyorum. Türkiye’nin en temel önceliği demokratik, özgürlükçü, katılımcı bir anayasadır. Sayın Kılıçdaroğlu ‘önce darbe hukukunu yok edelim’ diye dile getirdi, darbe hukukunun anası darbeci anayasadır. Önce o kaynağı ortadan kaldıralım, bütün darbe hukukunun temeli sarsılır. İnşallah sivil, demokratik, hukuk devletinin anası da yeni anayasa ve onun dayandığı özgürlükçe temel olacak. Yeni anayasa Türkiye’yi geçmişin baskıcı, vesayetçi zihniyetinin tezahürlerinden kurtaracak bir anayasa olmalıdır. Ruhu ile özü ile insan odaklı, insana saygıya dayalı ve temel hak ve özgürlükleri çerçevesini çizen bir anayasa olmalıdır. Vatandaşlarını bir bütün olarak görmeyen, birer potansiyel tehdit, tehlike olarak gören bir anayasa yeni Türkiye’nin anayasası olamaz. Aslında Türkiye yeni bir anayasaya yıllardır ihtiyaç hissediyor ama bunun gereğini yapmaya siyasi kadrolar çekiniyordu. Bizim yeni anayasa ile birlikte yeni bir zihniyeti de devreye sokmamız lazım. 2011 seçimlerinden sonra AK Parti öncülüğünde milletimizin yeni anayasa umudunun gerçekleşmesi için çok ciddi çabalar sarf edildi. Ancak ne yazık ki, bu ihtiyaç bir türlü karşılanamadı ve Türkiye’yi rahatlatacak adımlar atılamadı. İnanıyorum ki, gecikmişte olsa bu tarihi adımı hep beraber atacağız. Seçimin hemen ardından yeni anayasa çalışmalarını başlattık. CHP ve MHP Genel Başkanları ile ve Meclis Başkanımızla görüşmelerimizi gerçekleştirdik. Meclis'teki bütün partiler Anayasa Uzlaşma Komisyonuna verecekleri üyelerini belirlediler. Bizde belirledik, çok kıymetli üç arkadaşımızı, çok değerli bir önceki Meclis Başkanımız ve Türk siyasetinin duayeni Sayın Cemil Çiçek’i, anayasa hukukunda herkesin taktir ettiği Sayın Ahmet İyimaya’yı ve Genel Sekreterimiz Sayın Abdulhamit Gül’ü bu uzlaşma komisyonu için tayin ettik. Onlarla geçtiğimiz hafta ilk toplantıyı ben yaptım. Dün de MYK’da tekrar görüşmeleri ve değerlendirmeleri yaptık, bugün Meclis Başkanımız ile görüşecekler, yarında komisyon çalışmaları başlayacak” şeklinde konuştu.   

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir

“KİMSE BİZE BUGÜNKÜ SİSTEMİ ÇOK İYİ İŞLEYEN BİR PARLAMENTER SİSTEM DİYE SATMASIN”

Yeni anayasa çalışmalarının Türkiye’ye ve demokrasiye yakışan bir olgunluk içinde gerçekleşeceğine inandığını kaydeden Başbakan Davutoğlu, yeni anayasa meselesinin sadece AK Parti’nin değil, Türk siyasetinin meselesi olduğunu kaydetti.

Parti içinde bir mutfak oluşturarak bizzat kendisinin başkanlığında anayasa çalışmalarını parti içindeki bir heyetle takip edeceğinin altını çizen Davutoğlu, şunları söyledi:
“Bugün artık tartışılması gereken yeni bir anayasanın gerekli olup olmadığı değil, yeni anayasanın hangi temeller üzerinde inşa edileceğidir. Bütün partilerin bu sorumlulukla meseleye yaklaşmasını rica ediyorum. Bu süreç bir uzlaşma süreci, uzlaşma noktalarını çoğaltma süreci olarak görülmelidir. Komisyonda yer alan diğer partilerin de uzlaşma ruhuna uygun, yapıcı, kapsayıcı ve ciddi katkılar vereceğine inanıyorum. Madem ki Türkiye’nin yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğu konusunda hepimizin ortak bir kanaati var, kompleksiz bir şekilde, konuyu kişiselleştirmeden, partileştirmeden tartışmamız lazım. Ki neyi istiyorsa bu meseleyi siyasi polemiğin ötesinde kalıcı bir anayasa için gereğini yapmak üzere ortaya koymalıdır. Sayın Kılıçdaroğlu’na, Sayın Bahçeli’ye görüşmelerimizde söyledim, bugün bir kez daha söylüyorum, nihayet bütün siyasi liderler olarak hepimizin biyolojik ömrünün bir sınırı var. Siyasi ömrümüz zaten tamamıyla milletimizin taktirine bağlı. Ama biyolojik ömrümüzün sınırı dahi Türkiye’nin 20-30 senesinin perspektifi içindedir, Allah’ın taktiridir. Herhalde bir nesil değişimi itibariyle bundan 20-30 sene sonra birçoğumuz bırakın siyasi hayatı bu dünyada bile olmayabileceğiz. Ama öyle bir anayasa yazalım ki, bu anayasa 100 sene sonra dahi torunlarımız bu ülkeyi idare ederken ‘sağ olsunlar 26 dönemin partileri, milletvekilleri ki bize sağlam bir anayasa bıraktılar da biz bu anayasa ile problemsiz, yetki çatışmalarında boğulmadan ülkeyi idare edebiliyoruz’ desinler. Bu bizim torunlarımıza borcumuzdur. Bu borcu öderken şahsi hesaplar içinde olmamalıyız ve hiçbir şekilde bunu şahsileştirmemeliyiz.

Haberin Devamı

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir

 

Hele hele TBMM’de yapılacak olan bir anayasa çalışması için Cumhurbaşkanımızı hedef almak, Cumhurbaşkanımıza hakaretler yönetmek, Cumhurbaşkanımızı bu tartışmanın merkezine yerleştirip, bu tartışmayı şahsileşen bir tartışma haline dönüştürmeye çaba sarf etmek anayasa yapım sürecine ihanettir. Bu mesele hiç birimizin şahsi meselesi değildir. Önümüzdeki dönemde herkesin Türkiye’nin geleceğini düşünerek, kendi konumlarını unutarak, çoğu zaman da parti genel başkanları olduğumuz gerçeğini ve unvanlarını bir kenara bırakarak, bu ülkenin eşit vatandaşları olmak hasebiyle kafa kafaya verip en doğrusunu bulmakla yükümlüyüz. Başkanlık sistemini biz savunuyoruz, karşı çıktıkları bir husus varsa onu gündeme getirsinler. Neden karşı çıktıklarını anlatsınlar, parlamenter sistemini savunsunlar, biz de onu gerektiğinde eleştirelim. Her şeyi açık tartışalım ve günün sonunda en doğru anayasayı hep beraber yapalım. Bu süreci siyasetin güncel polemiklerinden, siyasi çekişmelerden uzak tutmamız, basit siyasi menfaat hesaplarına kurban etmememiz gerekmektedir.

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir
Farklı fikirlerin ortaya çıkmasını biz bir kazanım olarak görürüz. Yeter ki yapıcı bir şekilde tartışalım ve ortak geleceğe mührümüzü vurabilelim. Geçmişte neyin yanlış olduğunu, nelerin sistemin işleyişine engel teşkil ettiğini tespit ederek iye doğru yerden başlayalım. Çarpık ve bir anlamda doğasından da bir anlamda saptırılmış bir parlamenter sistem, özellikle 12 Eylül ve 28 Şubat süreçlerinde, 27 Nisan süreçlerinde yaşadık. Bunu savunmak yerine hür, insan hak ve hürriyetlerine dayalı başkanlık sisteminin ya da karşısına konulacak konulacaksa, karşısına ne getiriliyorlarsa parlamenter sistemi o dokusuyla konuşalım. Ama kimse bize bugünkü sistemi çok iyi işleyen bir parlamenter sistem diye satmasın, anlatmasın, pazarlamasın. Hep beraber yeni kurucu bir Meclis iradesi ile en doğrusunu birlikte yaparak, tartışarak yol alalım. Bu ülke sistem sorunları nedeni ile nice krizler yaşadı. Hatırlayacaksınız bir MGK’da masada fırlatılan bir anayasa kitapçığı o gün akşam Türk ekonomisinin iflas etmesine, çok kısa sürede de siyasetin tümüyle çökmesine yol açmıştı.

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir
Bugün AK Parti iktidarlarının dirayetli yönetimi bu problemlerin çıkmasına engel oluyorsa bu tamamıyla bizim siyasi ahlakımız ve geleneğimiz içinden gelen sorumluluk duygumuzla oluyor, sistemin iyi işlemesi dolayısıyla olmuyor. Allah muhafaza, 1 Kasım sonrasında istikrar oluşmamış ve bir koalisyon dönemine geçilmiş olsaydı bu anayasanın ne kadar çok krize gebe olduğunu o zaman görmek zorunda kalırdık. Bu yapısal Türkiye’ye yıllar kaybettirdi, ağır bedeller ödetti. Bu sıkıntıları yeniden yaşamak istemiyorsak kendisi sorun teşkil eden değil, sorunları çözme kabiliyeti olan bir anayasa yazmak zorundayız. Yeni anayasa demokratik değerlere yaslanan bir anayasa olmalıdır, bireysel özgürlüklere dayanmalı, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığını sağlamaya yönelik kurumsal güvenceler içermelidir.

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir
Hep soruyorlar ‘AK Parti nasıl bir anayasa öneriyor’ diye. Bugün de çerçevesini çiziyoruz, dün de çizmiştik, yarın da çizeceğiz. Siyasal sistemin işleyişteki belirsizlikleri, yetki ve sorumluluk karmaşasını ortadan kaldıran bir anayasa olmalıdır. Yeni anayasa temsilde adalet ve yönetimde istikrar düsturlarından taviz vermemelidir. Biz yeni anayasayı Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün kökleşmesi bakımından hayati bir aşama olarak görüyoruz. Yeni anayasa vesayetin her türlüsünün izlerini kökten silmeli, yeni vesayet odaklarının çıkmasına fırsat vermemelidir. Yeni anayasa milletimizin kültürel ve toplumsal çeşitliliğini tanıyan, kapsayıcı ve kuşatıcı vatandaşlık tanımını temel almalıdır. Türkiye geçmişten devraldığı ağırlıkları üzerinden atmalı ve hız kazanmalıdır. Demokrasimize güvenmek, millet iradesinin hakemliğine rıza göstermek durumundayız. Bu ülke hiçbir insanımızı dışlamayan, 78 milyona eşit mesafeden bakan, hak ve özgürlükleri asılsız vehimlere kurban etmeyen bir anayasayı hak ediyor. 2002’den bu yana demokratikleşme yolunda büyük mesafeler aldık şimdi bu yeni kazanımları anayasa ile taçlandıracağız.”

Başbakan Davutoğlu: Doğum yapan kadınlarımızın hizmeti vatani bir hizmet gibidir

“BU ÜÇ HAİN TERÖR ÖRGÜTÜ, ÜÇÜ BİRDEN SON KALEMİZE SALDIRIYORLAR”

PKK, IŞİD, DHKP-C gibi terör örgütlerinin milletin güvenliğini ve huzurunu hedef alan saldırılar gerçekleştirdiğini kaydeden Davutoğlu, 20 Temmuz’da IŞİD'in Suruç saldırısını hatırlattı.

Arkasından DHP-C’nin İstanbul’da silahlı gösteri yaptığını, aynı gün Adıyaman’da PKK’nın bir askeri şehit ettiğini ve bir sonraki gün yine PKK’nın Ceylanpınar’da iki polisi şehit ettiğini ifade eden Davutoğlu, Diyarbakır’da yardım talebine gitmek için yola çıkan bir polisi şehit ettiğini söyledi.

Türkiye’nin son kale olduğunun altını çizen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
“Suriye’de problem olduğunda Arap’ı, Kürt’ü, Türkmen’i Türkiye’ye doğru dönüyor, Irak’ta problem olduğunda Türkiye’ye doğru dönüyor, Balkanlar’da problem olduğunda 90’lı yıllarda Türkiye’ye yönlerini döndüler. Biz seçim için hazırlandığımız dönemlerde bütün o başkentlerde Türkiye’ye dönüp dualarda bulunanlar da oldu. Böyle bir ülkeyi 7 Haziran’dan sonra bu üç terör örgütü, birisi güya İslam’ı ve Sünnileri Suriye’de savunduğu iddiasındaki, tamamıyla barbar ve dinimize de en büyük lekeyi vuran DEAŞ, diğeri güya Kürtlerin haklarını savunduğunu iddia eden ama en çok da Kürt katleden PKK, bir diğeri de güya Alevi vatandaşlarımızın haklarını savunduğu iddiasını öne çıkartan ve bu yönde eylemler yapan DHKP-C. Bu üç örgüt aynı anda birbirleri ile mücadele eden örgütler güya, Türkiye’ye karşı harekete geçtiler, daha doğru bir tabir kullanıyorum, geçirildiler.

Ve o günden bugüne de biz bu üç terör örgütü ile mücadelemizi sürdürüyoruz. PKK terör örgütü saldırılarına devam ediyor, DEAŞ Kilis’e füze atmak gibi bir şeyde bulundu TSK gerekli mukavelede bulundu ve dün Söke’de DHKP-C militanları, 20 yıl önce Sabancı suikastı sebebiyle kayıp bazı DHKP-C militanları birden su yüzüne çıktılar ve canlı bomba için geldikleri Türkiye’de emniyet görevlilerimizi tebrik ediyorum, böyle bir ihanete kalkışmadan Söke’de silahları ile birlikte yakalandılar. Tabloya bakın, 20-23 Temmuz’da yaşadığımız şey aynen devam ediyor.

Bu üç hain terör örgütü, üçü birden son kalemize saldırıyorlar. Bu mesele artık bir beka meselesi ise artık bilsinler ki bu gökkubbe altında Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve onun dayandığı köklü siyasi geleneği yaşayacaktır, bu terör örgütleri de tarumar olacaktır. Bunların hepsi birer piyon. Hepsi birileri tarafından yönetilen, kumanda edilen piyonlar. Biz 23 Temmuz’da bütün bu oyunu gördüğümüz için huzur ve demokrasi operasyonunu başlattık. Biliyoruz bu terör örgütlerinin perde gerisinde neleri konuştuklarını, PKK’nın uzantısı olan PYD’nin 28 Mayıs’ta Haseke’de DEAŞ ile oturup neyin pazarlığını yaptığını, DHKP-C’nin, MLKP’nin, bazı terör örgütlerinin Kandil’de nasıl eğitim aldıklarını biliyoruz. Onlar ne yaparsa yapsınlar biz son kalemizi müdafaa edeceğiz ve bu ülkeyi başı dik insanların, müreffeh ve huzurlu insanların yaşadığı, kalkınan bir ülke yapacağız. Onların hepsi birden hem Türkiye’ye hem AK Parti’ye ve bizlere saldırıyorlar. Biz bu tür ihanet saldırıları karşısında nasıl mücadele edeceğimizi biliyoruz. Onlar saldırılarına devam edecekler, biz de bu milletin hakkını, hukukunu, bu devletin bekasını savunma konusundaki gayretimize devam edeceğiz. Onlar şeytanca faaliyetlerine devam edecekler, biz de bir taraftan o şeytanları taşlarken bir taraftan da anayasa başta olmak üzere olumlu hizmetlerimizle yolumuza devam edeceğiz. 7 Haziran sonrasında terör örgütlerinin yoğunlaşan eş zamanlı saldırılarına karşı başlattığımız huzur ve demokrasi operasyonu kararlı bir şekilde sürecek.

Operasyonlar bölgede can ve mal güvenliğini korumak, şehirlerimizi huzura kavuşturmak için yapılıyor. Bu operasyonlar saldırganlığını ibadet yerlerine, esnaf dükkanlarına, hastanelere ve nihayet okullara kadar vardıran insanlık dışı yapılara karşı yapılıyor. Terör örgütü hendekler kazarak, barikatlar kurarak hayatın normal bir şekilde sürmesine engel olarak kaos çıkartmak istiyor. Terör örgütü bütün bu saldırıları bölgede yaşayan insanlarımızı yılgınlığa sek etmek, karamsarlığa sokmak ve tahakkümü altına almak için yapıyor. Ancak sonuç alamıyor, bütün bu baskılara rağmen bölge insanı teröre destek vermiyor.”

BAKMADAN GEÇME!