Başbakan Yıldırım'dan flaş açıklamalar

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Yıldırımdan flaş açıklamalar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2017 11:15

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde, Cazibe Merkezleri Programı Başlangıç Lansmanı'nda konuştu. Başbakan Yıldırım, "Yatırım için sıfır faizli yatırım kredisi verilecek. Faiz oranı indirilmiş işletme kredisi verilecek" dedi.

Haberin Devamı

İşte Yıldırım’ın burada yaptığı konuşmadan satır başları:

Yatırım için sıfır faizli yatırım kredisi verilecek. Faiz oranı indirilmiş işletme kredisi verilecek. Diyelim ki faiz oranı 10'sa yarısını devlet karşılayacak, KOBİ'lere uygulanan sistem gibi. Üretim tesislerini büyütmek, yenilemek, işini geliştirmek isteyenlere de ayrıca destek verilecek.

Bu 23 ilden herhangi birinde diyelim ki üretim yapacaksınız fabrika kuracaksınız. Bu fabrika kurarken sağlanan yatırımlardan yararlanmak için yatırım tutarı asgari 2 milyon TL olacak.

Ve en az 30 kişiye iş sağlayacağınızı garanti edeceksiniz. Bu teşviklerden hak kazanacaksınız. Bunlar asgari sınırlar. Daha fazlasına bir mani yok.

ÇAĞRI MERKEZLERİ İÇİN KAMU BİNALARI TAHSİS EDİLECEK

Eğer hizmet sektöründe çağrı merkezi açacaksanız en az 200 kişiye iş sağlayacağınız taahhüt edeceksiniz. Veri merkezi için de, 54 bin metrekarelik bir temiz alan, beyaz alan öyle tanımlanıyor, taahhüt edecek ve bunu kuranlar bu destekten yararlanacak.

Haberin Devamı

Desteklerde öz kaynak yüzde 30 kredi yüzde 70. Cebinden 30 TL sen koyacaksın devlet de 70 TL verecek. Hepsini vermiyoruz. Başkası verirse haydan gelen huya gider bir işe yaramaz. O yüzden kendi cebinden de para koyacak.

Çağrı merkezleri yatırımlarında müsait kamu binalarını öncelikle tahsis edeceğiz. Ayrıca iletişim alt yapısı devlet tarafından yapılacak. Personelin eğitilmesi için kişi başına 2 bin 500 TL destek vereceğiz.

VERİ MERKEZLERİNE ELEKTRİK DESTEĞİ

Veri merkezlerinde de kullanılan elektriğin yüzde 30’unu devlet karşılayacak. Aslında biraz düşük olmuş bunun biraz daha artırılması gerektiğini düşünüyorum. Bunu 50-50 yapalım… Bakanlar kurulu bu destek oranlarını değiştirmeye yetkili zaten.

NASIL BAŞVURULACAK?

Bütün bunları anlattık da peki vatandaş ne yapacak iş nasıl olacak?Yapacakları şey belli, illerde yatırım destek ofisleri var kalkınma ajanslarının bünyesinde. Yatırım destek birimleri var. Buralara gidecek yatırım destek birimine müracaat edecek veya doğrudan Kalkınma Bankası’na müracaat edecek. Bu işin kaynağı paranın verileceği yer Kalkınma Bankası’dır. Bu işe gerekli olan kaynak ayrılmıştır. Projeler buraya verilecek. Buralarda hemen incelenip projenin hangi desteklerden yararlanacağına karar verilecek. Hiç zaman kaybı olmadan vatandaş işine gücüne bakacak. Bu işin koordinasyonunu Kalkınma Bakanlığımıza verdik. Benim görevim de bu işlerin doğru dürüst yapılıp yapılmadığını takip etmek.

 

BAKMADAN GEÇME!