Başbakan Binali Yıldırım : 2017'de enflasyon hedefinin yüzde 6,5 olmasını bekliyoruz (1)

Güncelleme Tarihi:

Başbakan Binali Yıldırım : 2017de enflasyon hedefinin yüzde 6,5 olmasını bekliyoruz (1)
Oluşturulma Tarihi: Ekim 04, 2016 10:59

Başbakan Binali Yıldırım : 2017'de enflasyon hedefinin yüzde 6,5 olmasını bekliyoruz (1)

Haberin Devamı

ANKARA, (DHA) - BAŞBAKAN Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde 2016-2019 Orta Vadeli Programı'na ilişkin açıklamalarda bulundu. Başbakan Binali Yıldırım, " Bu sene öngörülemeyen bir şeyin olmaması durumunda enflasyonun yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşeceğini, 2017'de enflasyon hedefinin yüzde 6,5, 2018'de ise yüzde 5 olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"ORTA VADELİ PROGRAMA GÖRE 2017 YILINDA EKONOMİ YÜZDE 4,4 BÜYÜYECEK"

Başbakan Binali Yıldırım, "Bu sene de büyümeye devam ediyoruz. Dünya ortalamasının 2 katı büyümeyi gerçekleştirdi. Bu büyüme bizim asla beklediğimiz hedeflediğimiz bir büyüme değil. Küresel olumsuzluklar bizi de etkiliyor. 2017-2019 arası dönemde büyüme oranını artıracağız. Çünkü 2023 hedeflerine doğru emin adımlarla giderken büyüme rakamlarınız da yüksek olmalı. Büyüme rakamları yüzde 5'in altında olmayacak. Orta Vadeli Programa göre 2017 yılında ekonomi yüzde 4,4 büyüyecek" dedi.

"2017'DE ENFLASYON HEDEFİNİN YÜZDE 6,5 OLMASINI BEKLİYORUZ"

Başbakan Binali Yıldırım, "Orta vadeli programın 5 temel amacı var. Bunlardan en önemlisi istikrar, hem siyasi hem ekonomik istikrar... Milletimizin desteği olduktan sonra istikrarı sürdürmek bizim görevimiz. Demek ki istikrar olunca kapsayıcı bir büyümeyi de karşılayacağız. Herkesin yaptığı işi yaparsanız oradan fazla bir şey öğrenemezsiniz. Uzay, havacılık, savunma sanayi, ilaç sektörlerinde yerlileşme ve millileşme adımlarını atabiliriz. İkinci temel amacımız enflasyonu düşürmek. Bu sene öngörülemeyen bir şeyin olmaması durumunda enflasyonun yüzde 7,5 seviyesinde gerçekleşeceğini, 2017'de enflasyon hedefinin yüzde 6,5, 2018'de ise yüzde 5 olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

"2017 YILINDA BÜTÇE AÇIĞINI YÜZDE 2 'NİN ALTINDA TAMAMLAMIŞ OLACAĞIZ"

Başbakan Binali Yıldırım, "Diğer amaç cari açığı düşürmek. Nedir cari açık? Sattıklarınızla aldıklarınız arasındaki fark! Daha çok üreteceğiz. 4. madde ekonomizin rekabet gücü ve verimliliğini artıracağız. Rekabet gücü artmazsa sürdürülebilirlik olmuyor. Herkes ihracatçı oldu. Eskiden belirli ülkeler ihracat yapıyordu. Mali disiplin vazgeçilmez. 2003 yılından beri uyguluyoruz. Savurganlık yok, hovardalık yok, öncelikleri iyi belirleyeceğiz, hesabı kitabı düzgün belirleyeceğiz. Sınırsız ihtiyaçlarda öncelikler belirlememiz lazım. Kaynaklarla da karşılamamız lazım. Bu da mali disiplinle olacak. Biz 10 tane seçim kazanmış bir partiyiz. Seçim gelir geçer önemli olan geçimdir. Büyümede 5 stratejimiz olacak. İnsan kaynak kapasitemizi geliştireceğiz. En büyük zenginliğimiz gençliğimizi geleceğimiz olarak görüyoruz. İstediğiniz kadar üretin tüketiciye ulaştıramazsanız bir anlamı yok, tarlada çürür. Bu süreçte enflasyon düşecek, cari açık azalacak. Tüm bunların anahtarı mali disiplin. Mali disiplinden asla taviz vermeyeceğiz. 2017 yılında bütçe açığını yüzde 2 'nin altında tamamlamış olacağız. 2018'de bütçe açığı azalmaya devam edecek. Türkiye dünyaya açık bir ülke. Sınırlarımızı kapatıp kendimizi soyutlamadık. Eğer öyle yapsaydık, ne bütçe açığımız ne de cari açığımız olur du. Sınırlarımızı kapatsak dünyaya kendimizi kapatsak Kuzey Kore gibi bir ülke oluruz. Herhalde onu da kimse istemez" diye konuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!