Başbakan’a yakışmıyor!

BAŞBAKAN’ın, iktidarda bulunduğu yedi yıldan beri söylediği her türlü garip söze, kullandığı argo tabirlere, rakip parti liderleri dahil herkesi kapsayan hakaret dolu ifadelere alıştık...

Haberin Devamı

Fakat bu defaki hepsinin üzerine tuz-biber ekti.

Türk iş dünyasının en saygın üyelerinden birini, devamlı vergi şampiyonu olan Aydın Doğan’ı, Amerika’nın ünlü gangsteri Al Capone’a benzetmesi, sözlerinin en garibi, en ayıbı ve en haksızı oldu.

* * *

Başbakan Erdoğan’ın, ABD’nin borsa ve finans çevrelerinin ünlü gazetesi Wall Street Journal’da bir haberi yayınlandı. Marc Champion imzasıyla çıkan yazıda “Türkiye Başbakanı Erdoğan, hükümetinin, ülkenin en büyük medya şirketine kestiği 3.2 milyar dolarlık felç edici cezayı savundu ve davayı, ABD’de 1930’lu yıllarda vergi kaçırmakla suçlanan gangster Al Capone’a açılan davaya benzetti” denildi.

Wal Street Journal’daki haberin devamı şöyle:

Haberin Devamı

“Türkiye’deki televizyon ve gazete pazarının neredeyse yarısına sahip olan Doğan Yayın Holding hakkındaki vergi davası, hem ülke içinde, hem de ülke dışında endişe yarattı. Geçen ay 2.5 milyar dolarlık vergi cezası açıklandıktan birkaç gün sonra, Brüksel’deki ‘Avrupa Komisyonu’, Türkiye’deki basın özgürlüğü açısından cezanın anlamı konusunda ‘ciddi endişelerini’ ifade etti ve bu ay içinde yayımlanacak olan rapora dahil edileceğini belirtti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı da endişelerini bildirdi.”

* * *

Gazete, Başbakan Erdoğan’ın, felç edici rekor vergi cezasını hararetle savunduğunu bildiriyor.

Erdoğan “Buradaki mesele rutin bir vergi değerlendirmesidir. Bakınız Amerika’da vergi kaçakçısı olarak Al Capone yakalanmıştır. ABD’nin en ileri derecede zenginiydi. Mahkûm olmuş, ömrünü cezaevinde geçirmiştir. Bunlar olduğu zaman kimse ses çıkarmadı!” diyor.

* * *

Erdoğan’ın bahsettiği Al Capone kim? 1899 yılında doğan, kurduğu çete ile Şikago’yu haraca kesen ve 1947 yılında 48 yaşında iken ölen Amerikalı bir gangster!

Al Capone, Amerikan ekonomisinin zor günler yaşadığı 1930’lu yıllarda güçlenmiş, dönemin yasaklarından ve bu yasakların doğurduğu fırsatlardan faydalanarak ve acımasız cinayetler işleyerek büyük servet yapmıştı.

Haberin Devamı

Hem maddi, hem politik açıdan gücünü arttırarak ülkede neredeyse Amerikan Hükümeti kadar söz sahibi olan Al Capone’un işlediği en kanlı suç, rakibi Bugs Moran Çetesi’nden 7 kişiyi, polis kıyafeti giymiş adamlarına makineli tüfeklerle taratarak öldürttüğü olaydır.

Al Capone 22 Ekim 1931’de, işlediği kanlı cinayetler ispatlanamadığı için, vergi kaçırma suçundan yakalandı ve 11 yıl hapis cezası aldı, Alkatraz Cezaevi’nde yattı, hapisteki son yıllarında hastalandı ve cezası bitip çıktıktan birkaç yıl sonra öldü. Hayatı mafya filmlerine konu oldu.

* * *

Şimdi, elinizi vicdanınıza koyup söyleyin!

 Türkiye’nin en büyük işadamlarından biri olan ve yıllardır vergi rekortmenliğini elinde bulunduran, devletten hep onur plaketleri alan Aydın Doğan ile, hayatı adam öldürtmekle geçen, tarihin en azılı gangsteri Al Capone arasında bir benzerlik var mıdır?

Haberin Devamı

Erdoğan’ın benzetmesi vicdani değildir ve ayıptır! Bir Başbakan’a yakışmıyor! 

Yazarın Tüm Yazıları