Başarısız füze denemesi İngiltere'de tartışma yarattı

Güncelleme Tarihi:

Başarısız füze denemesi İngilterede tartışma yarattı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 23, 2017 15:46

İngiltere'de nükleer silah sistemi Trident kapsamında, boş bir füzenin fırlatılma denemesinin başarısız olduğunun ortaya çıkması ülkede tartışma yarattı.

Haberin Devamı

Başarısız füze denemesi İngilterede tartışma yarattı

Haziran ayında yaşanan bu olayın hemen ardından füze sisteminin yenilenmiş olması nedeniyle muhalefet partileri, hükümeti konuyla ilgili açıklama yapmaya çağırdı.

İngiltere Başbakanı Theresa May ise BBC'de katıldığı bir programda, başarısız denemeden haberi olup olmadığına dair soruya net cevap vermedi.

Tartışma, Sunday Times gazetesinin başarısız deneme girişimini haberleştirmesiyle başladı.

Habere göre, Haziran ayında Florida açıklarında bir nükleer denizaltıdan deneme amaçlı olarak fırlatılan boş bir Trident füzesi, Afrika'nın batı kıyısındaki hedefi yerine, ABD'ye doğru gitti.

Bu olaydan birkaç hafta sonra May'in girişimiyle İngiltere Parlamentosu'nda toplam maliyeti 40 milyar doları bulan ve Trident nükleer füze programının genişletilmesini öngören bir öneri kabul edilmişti.

Haberin Devamı

O dönem parlamentodaki tartışmalar sırasında May, İngiltere'nin nükleer silahları terk etmesinin 'büyük bir sorumsuzluk olacağını' söylemişti.

Önerge 117'ye karşı 472 oyla kabul edilmişti. İskoç Ulusal Partisi'nden (SNP) 52, İşçi Partisi'ndense Jeremy Corby dahil 47 milletvekili 'hayır' oyu kullanmıştı.

MAY, DÖRT KEZ SORULAN SORUYA NET YANIT VERMEDİ

Pazar günü BBC'de gazeteci Andrew Marr'ın programına konuk olan May, Marr'ın başarısız deneme girişiminden haberi olup olmadığına dair dört kez sorduğu soruya net bir cevap vermedi.

Muhalefetteki İşçi Partisi ve SNP hükümete, konuyla ilgili milletvekillerine tam bir açıklamada bulunma çağrısı yaptı.

"Bir füzenin yanlış bir yöne gitmesi oldukça feci bir hatadır" diyen İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn bu haberlerin ciddi bir tartışmayı ihtiyaç haline getirdiğini söyledi.

SNP lideri Nicola Sturgeon ise, "Ne olduğu, yaşanını kimin ve ne zaman bildiği ve Avam Kamarası'na neden bilgi verilmediği tam olarak ortaya çıkarılmalı" dedi.

TRİDENT SİSTEMİ NEDİR?

Trident sistemi, Margaret Thatcher hükümeti tarafından 1980'lerde, İngiltere'nin 1960'lardan itibaren kullandığı Polaris füze sistemine alternatif olarak geliştirilmeye başlandı.

Haberin Devamı

Sistem 1990'larda kullanılabilir hale geldi.

Başarısız füze denemesi İngilterede tartışma yarattı

Sistemin üç ayağı bulunuyor: Denizaltılar, füzeler ve savaş başlıkları.

Bütün bunların belli bir kullanım süresi bulunuyor.

Mevcut dört denizaltının 2020'lerin sonlarına kadar kullanılabir olduğu belirtiliyor.

Başarısız füze denemesi İngilterede tartışma yarattı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!