"Başarı kadar başarısızlık da normal"

Güncelleme Tarihi:

Başarı kadar başarısızlık da normal
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 11:07

- Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Özen: - "Karne, başarının değerlendirildiği yegane unsur olarak görüldüğünde hem çocuk hem de aile için yanıltıcı olabilir" - "Sürekli başarıya koşullanmış çocuk, başarısız olması durumunda hayal kırıklığına ve çöküntüye uğrayabilir. Başarı kadar başarısızlık da normal"

Haberin Devamı

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Çocuğun başarısını sadece karneyle değerlendirmenin yanıltıcı olabileceği bildirildi.

Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Nurper Erberk Özen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lisede okuyan öğrencilerin yarından itibaren yarı yıl tatiline gireceğini anımsattı.

Eğitim ve öğrenim hayatında, yeni bilgiler öğrenmek kadar, bunların değerlendirilmesi ve sınavların da doğal bir süreç olduğunu ancak başarı için sadece notları kriter olarak değerlendirmemek gerektiğini belirten Özen, şöyle konuştu:

"Karne, başarının değerlendirildiği yegane unsur olarak görüldüğünde hem çocuk hem de aile için yanıltıcı olabilir. Sürekli başarıya koşullanmış çocuk başarısız olması durumunda hayal kırıklığına ve çöküntüye uğrayabilir. Başarı kadar başarısızlık da normal."

Haberin Devamı

Özen, ders çalışma ve not odaklı öğrenme yanında, çocukların sosyal yönlerinin de destekleyerek, rekabeti bu alanlara yaymanın yararına değindi.

Karnesindeki notları düşük olan çocuklara suçlayıcı yaklaşmamak gerektiğini vurgulayan Özen, "Nedenleri üzerinde durmak gerekir. Başarı düşüklüğünün, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, sınav stresi, sosyal çekingenlik, akran ve arkadaşlarla sorunlar, aile içi çatışmalar, uyku problemi, depresyon gibi pek çok psikiyatrik ve psikolojik nedeni olabileceği unutulmamalıdır" diye konuştu.

- "Hırs başarı getirmiyor"

Özen, velilerin, çocuklarına karşı hiçbir zaman "çalışmıyorsun, yapamıyorsun, tembelsin" sözlerini kullanmaması gerektiğini vurguladı.

Bu sözleri kullanan ailelerin çocuklarını hırslı hale getirdiğini dile getiren Özen, "Hırs başarı getirmiyor. Aile zayıf dersi olan çocuğuna 'Önümüzdeki dönem eksiklerini giderebilirsin' gibi yapıcı ifadeler kullanmalıdır" dedi.

Özen, ailelerin ve çocukların yarı yıl tatilini en iyi şekilde değerlendirmesi tavsiyesinde bulundu.

Tatille, özellikle gençlerde uyku düzeninin bozulduğunu, gece uyanık kalıp gündüz uyumaya yönelindiğini aktaran Özen, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Uyku düzeninin bozulması, yeni döneme yorgun ve bitkin başlamaya neden olabilecektir. Bu nedenle öğrencilerin gece 12.00'yi geçmeyecek şekilde uyanık kalmaları, gündüz öğlene kadar uyumamaları uygun olacaktır. Ailece planlanan tatil gibi etkinlikler varsa, bunların karne başarısı ile bağdaştırılmaması da gerekir. Başarısız çocuğun da tatili hak ettiği unutulmamalıdır."

Özen, tatilde ders çalışmak isteyen çocukların da bunu bütün tatil boyunca yapmaması, sosyal faaliyetlere de zaman ayırmasını önerdi.

Tatilin, ailelerin çocuklarıyla zaman geçirmesi açısından da fırsat olduğunu belirten Özen, iş yeri açısından uygunsa ebeveynlerin bu dönemde izin alıp çocuklarıyla ilgilenmesi gerektiğini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!