Baş dönmesine karşı bol sıvı takviyesi

Güncelleme Tarihi:

Baş dönmesine karşı bol sıvı takviyesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 19, 2015 01:02

Uzmanlar, ‘Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo’ olarak adlandırılan ve kısa süreli baş dönmelerine sebep olan rahatsızlığa karşı “Atak başladığında hemen yere uzanın, başı hafifçe kaldırın. Bol bol sıvı alın” uyarısında bulunuyor.

Haberin Devamı

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdek, baş dönmesi atağında kişilerin bol sıvı alması gerektiğini söyledi. İç kulak kristallerinin yerinden oynaması olarak bilinen ‘Benign Pozisyonel Paroksismal Vertigo’nun, başın pozisyonuyla aniden başlayan ve kısa süren bir baş dönmesi türü olduğunu aktaran Özdek, “Atak başladığında hemen yere uzanın ve başı hafifçe kaldırın. Düşmeleri önlemek için önlem alın. Bol bol sıvı alın. Vertigo ataklarında araba kullanmayın. Ani baş ve boyun hareketlerinden kaçının” dedi. Vertigo’nun, başın pozisyonuyla aniden başlayan ve kısa süren bir baş dönmesi türü olduğunu söyleyen Özdek, şu bilgileri verdi:

YAŞAM KALİTESİNİ AZALTIYOR

“Kişi başını hareket ettirdiğinde, yatakta diğer bir yöne dönerken, ayakkabılarını bağlamak için veya başka bir nedenle yere eğildiğinde ya da bir rafa uzanırken aniden bulunduğu ortamın dönmeye başladığını hissediyorsa, bu durum iç kulak kristali kaynaklı baş dönmesine işaret edebilir. Vertigo yaşam kalitemizi azaltan önemli bir sağlık sorunudur. Hastalığın başlangıcı anidir ve sıklıkla baş hareketiyle tetiklenir. Bazen uykudan bile uyandırabilir. Şikayetler 20-30 saniye kadar sürer ve dakikalar içinde normale döner. Bu durum bazen günler ya da haftalar sürebilir. İç kulak kristallerinden kaynaklanan baş dönmesi genellikle muayene ile saptanır. Tanı ve tedavi aynı anda gerçekleştirilebilir. Bu şikayetle ilgili olarak ‘repozisyon manevraları tedavi yöntemi’ uyguluyoruz çünkü bu yöntem, yüksek başarı oranı ve düşük risklerden dolayı genellikle ilk tercihimizdir. Bu manevralar genelde birer hafta ara ile bir kaç kez tekrarlanır. İkinci manevradan sonra evde egzersiz programları başlanır. 6 hafta içinde de hastalarda başarılı sonuçlar alınmış olur.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!