PKK’yı uyardı: Sincar’dan çıkmazlarsa müdahale ederiz

Güncelleme Tarihi:

PKK’yı uyardı: Sincar’dan çıkmazlarsa müdahale ederiz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2016 13:30

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, PKK’nın ikinci bir Kandil’e çevirdiği belirtilen Türkiye sınırına yakın Sincar konusunda söz konusu terör örgütünü uyardı. PKK’nın çekilmesi gerektiğini belirten Barzani, güç kullanabileceklerini kaydetti.

Haberin Devamı

IRAK Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani, Duhok Amerikan Üniversitesi’nde düzenlenen “Bağımsızlık Sonrası Kürdistan Konferansı”nın ardından Al-Monitor haber sitesinden Amberin Zaman’a konuştu. Terör örgütü PKK’nın Sincar (Şengal) bölgesinden çıkması gerektiğini vurgulayan Barzani, gerekirse güç kullanılabileceğini söyledi. Al Monitor’un “IKBY Başbakanı: Irak Kürtlerinin bağımsızlığı İran için bir kırmızı çizgi, Türkiye için değil” başlığıyla yayınladığı röportajda Barzani, olası bağımsızlıktan, Türkiye ile ilişkilere kadar birçok konuda soruları yanıtladı.

- SİNCAR: Barzani, “Sincar’daki Ezidi halkının yaşadığı felaket sırasında, onları korumak ve güvenliğini sağlamak için Rojava güçleri, yani PYD’nin oynadığı değerli rolü memnuniyetle karşılıyoruz. PKK’nın Sincar’daki varlığı bölgede istikrarsızlığa sebep oluyor. Sincar’ın yeniden inşa edilememesinin sebeplerinden biri de PKK’nın oradaki varlığıdır. Sincar halkı geleceğinden emin değil, bu yüzden kente geri dönmüyor. Çünkü geri döndüklerinde neyle karşılaşacaklarını bilmiyor. PKK’nın şunu anlaması lazım; halkın yararı için bölgeden çıkması gerekiyor” diye konuştu. Ellerinde başka kartlar olduğunu söyleyen Barzani, “Eğer PKK, Sincar’da kalma ısrarına devam ederse güç kullanırız imasında mı bulunuyorsunuz” sorusuna “Evet” yanıtını verdi. Barzani olası bağımsızlık girişimiyle ilgili de şunları söyledi:

Haberin Devamı

- BAĞIMSIZLIK: Kürdistan’ın bağımsızlığının bölgede istikrara katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bağdat ile aynı modelde devam edemeyiz... Irak’taki Kürtler Arap Irak’a entegre olmadı... Eğer Bağdat ile görüşmeden ya da herhangi bir diyaloğa girmeden bağımsızlık ilan edersek bağımsızlığımız uygulanabilir olmaz. Onlara nihayetinde hedefimizin bağımsızlık olduğunu söyledim... Bağımsız Kürdistan’ın çekim merkezi olacağı endişelerine gelince, Türkiye’deki Kürtlere bakın. Güneydoğudaki Kürtler, İstanbul, İzmir, Mersin’e gidiyor. Irak Kürdistanı’na yerleşmiyorlar...”

- TÜRKİYE:Günün sonunda, Türkiye bağımsızlık konusunda diyaloğa girmemiz gereken ülkelerden biri” diyen Barzani, henüz bu konuda resmi bir temasları olmadığını ancak 2017’de gündeme getirmeyi planladıklarını söyledi. Başta Türkiye için konunun bir kırmızı çizgi olduğunu belirten Barzani, “Ancak diyaloğu başlatmak, bizleri dinlemeleri için bir imkan olduğuna inanıyorum” ifadesini kullandı. “Türkiye’nin Bağdat’tan bağımsız olarak petrol ihraç etmesine izin vermesi bu değişimin bir işareti mi” sorusu üzerine Barzani, “Bu tabii ki çok büyük bir gelişme. Türkiye’nin buna izin vermesi bizim tahayyülümüzün ve tüm beklentimizin ötesinde” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

- İRAN: Olası bir bağımsızlığı İran ile de görüşmek zorunda olduklarını belirten Neçirvan Barzani, ancak daha görüşmeden Tahran’ın aksi yönde karar verdiğini belirtti. Al Monitor’e göre, Barzani, bağımsızlık görüşmelerinin Türkiye için değil, İran için bir kırmızı çizgi olduğunu kaydetti.

‘BARIŞ SÜRECİNE KATKIYA HAZIRIZ’

“Türkiye’de barış sürecinin canlandırılması için ellerinden geleni yapmaya hazır olduklarını” kaydeden Barzani, “Ancak PKK’nın stratejisini değiştirmesi gerekiyor. Sorunun savaş ve şiddetle çözülemeyeceğini anlamaları gerekiyor. Bu da stratejik bir karar olmalı, taktik bir manevra değil” ifadesini kullandı. ‘Türkiye’nin de aynı şeyi yapması gerektiğini kabul ediyor musunuz’ sorusuna ise Barzani, “Evet. PKK barışçıl bir çözüme karşılık silahlı kampanyasını sona erdirirse, işler kolaylaşır. Askerleri öldürmek, İstanbul’da bomba patlatmak sorunu çözmez. İki taraf da bundan kaybediyor. PKK, savaşı kentlere getirdiğinde, bundan en çok kim zarar gördü... Kürtler. PKK’nın ateşkes ilan etme zamanıdır. Olası herhangi bir barış sürecinde Kürt tarafının lider figürü de Abdullah Öcalan olmalıdır.”

Haberin Devamı

DİĞER VİDEOLARI İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!