Barzani tanınacak PKK affedilecek

Güncelleme Tarihi:

Barzani tanınacak PKK affedilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 22, 2007 00:00

İngiliz dergisi The Economist "Sınır ötesi operasyonlar" başlığıyla verdiği haberde, Türk ordusunun Kuzey Irak’a son yılların en büyük harekatını yaptığını yazdı.

Dergi, Başbakan Erdoğan’ın ABD’nin desteğini alabilmek için 5 Kasım’daki görüşmede Başkan Bush’a Kürtlerin Irak’taki bölgesel hükümetinin tanınması ve PKK’lılar için daha liberal bir affın çıkarılması sözünü verdiğini iddia etti.

THE Economist dergisi, TSK’nın sınır ötesi operasyonu ve ABD’nin verdiği desteği değerlendirdiği haberinde ABD ile Türkiye’nin bir anlaşma yapmış olabileceğini öne sürerek "Başbakan Erdoğan’ın, George Bush’a, "Kürtlerin bölgesel hükümetinin tanınması ve PKK’lılar için daha liberal bir af" sözünü verdiğini iddia etti.

HASSAS BİR BALANS AYARI

İngiliz The Economist dergisi, TSK’nın sınır ötesi operasyonunu değerlendirdiği haberinde "Sınır ötesi operasyonlar" başlığı altında "Türkiye ile Amerika arasında bir anlaşma oldu mu?" spotunu kullandı. Türkiye’nin Kuzey Irak’ta son yılların en büyük sınır ötesi harekatını gerçekleştirdiğine işaret eden dergi, "Irak’taki Amerikan işgalcilerinin, böyle bir operasyonun yapılmasını önlemek için son aylarda büyük bir çaba göstermelerine karşın Türkiye’nin en üst düzey generali, Amerikalıların sadece hava operasyonuna onay vermediğini, aynı zamanda gerekli istihbaratı sağladığını söyledi" diye yazdı. Bunun "hassas bir balans ayarının" sonucu olabileceğini belirten dergi, Amerikalıların Kuzey Irak’taki istikrarın bozulmasını istemediğini ancak hayati bir NATO müttefiki olan Türkiye ile ilişkileri kurtarmayı hedeflediklerini aktardı.

KARŞILIKLI SÖZ VERİLDİ

The Economist, birçok Iraklı Kürdün, Türkiye’nin operasyonun tek amacının PKK olmadığına inandığını belirtti. Dergi şunları yazdı: "Belki Amerika ve Türkiye bir anlaşma yaptı. Amerika’nın sınırlı Türk operasyonlarına desteği ve Iraklı Kürtlerin PKK’ya karşı harekete geçmeleri emrini verme sözünün karşısında Türkiye’nin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da George Bush’a bazı sözler verdiğine inanılıyor. Bunlar, Kürtlerin Irak’taki bölgesel hükümetinin tanınmasını ve PKK’lılar için daha liberal bir affın çıkarılmasını içeriyor."

Önceki "affın" sonuç vermediğini öne süren dergi, "Şimdi hükümet, şiddete karışmayan tüm PKK’lıları af edebilir. 20 yıldır asilere karşı verilen mücadelenin ardından Türkiye, askeri önlemlerin tek başına Kürt sorununu çözemeyeceğini biliyor" değerlendirmesinde bulundu.

5 Kasım 2007

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın 5 Kasım’da Beyaz Saray’da ABD Başkanı George W. Bush ile yaptığı görüşme, Türk-Amerikan ilişkilerinde yılın en önemli olayı olmuştu. Bush, terör örgütü PKK’yı "Türkiye ve ABD’nin ortak düşmanı" ilan ederken, bu örgütle daha etkili mücadele için mekanizma kurulması kararını açıklamıştı.

Tutanaklar o dergiyi yalanlıyor

THE Economist Dergisi’nin, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, ABD Başkanı George Bush’a sözler verdiği yönündeki iddialar, Dışişleri kaynaklarınca yalanlandı. İki liderin, 5 Kasım’da ABD’de yaptığı görüşmeye giren Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın yakın bir kurmayı tutanaklarda The Economist’in iddialarıyla ilgili hiçbir ifadenin olmadığını söyledi. Aynı yetkili "Toplantıya Türk tarafı olarak kararlı şekilde girdik. Görüşmede, üst düzey askeri yetkililer arasında ortak istihbarat paylaşımının başlatılmasını ve istihbarat paylaşımının anlık olmasını talep ettik. İkisi de kabul edildi" dedi.

The Economist ciddi dergi

İDDİALARI değerlendiren CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu "The Economist ciddi bir dergidir. Erdoğan’ın, Bush görüşmesinden sonraki söylemleri iddiaları doğruluyor. Toplantının ardından Türkiye’de aftan bahsedilmeye başlandı. K. Irak’taki bölgesel yönetimin tanınması için altyapı hazırlıyorlar" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!