Barzani’nin Şii kartı

ANKARAKİMİ zaman bazı haberler yalan da olsa, trendi anlatır. Üretilen komplo teorileri veya manipülasyonların işaret fişeği gibidir bu tür "teyitsiz" haberler.

Iraklı bir haber ajansının, Barzani’nin Necef’e kaçacağı iddiası tam bu kategoriye düşer.

Ama Amerikan kaynakları bu senaryoya itibar edip dünyaya yaydı, bizim de haberimiz oldu. İddiaya göre, Barzani’nin peşmergeleri Şii kenti Necef’e giderek barınak sağladı. Barzani Ailesi’nin büyük bölümü bu kente taşındı. Kürt lider de Türkiye sınırı geçerse Erbil’den Necef’e taşınacak.

Tekrar ediyorum, bu haber propaganda malzemesi gibi gözüküyor. Ama şu sorunun yanıtını merak ediyorum: Barzani kaçacaksa adresi neden Necef de, Bağdat değil?

Çünkü Bağdat’ta Barzani’nin Kürt rakibi Talabani var.

Necef ise Şiilerin kutsal kenti, bir caddesi Barzani’nin ismini taşıyor.

Bir süredir yanlış anlamayı göze alarak kayda geçirmeye çalışıyoruz.

Türkiye, Irak sınırını, 2003 paradigmasıyla geçemez, geçerse yanlış olur.

2003 ABD işgali öncesinde Irak’ın kuzeyi Türkiye’nin arka bahçesiydi.

Kürt liderler Türk askeri varlığına, ABD’nin telkiniyle karşı çıkmadı.

Ama bugün koşullar çok değişik, Irak’ın kuzeyi güneyi kalmadı.

Türkiye, Irak’a PKK avına girse bile, 500 km uzakta Kerkük’ün hassas dengesi yerinden oynayacak. Türkiye terörle mücadele ediyorum derken Ortadoğu’nun en karmaşık savaşına taraf olacak.

Barzani bugün Şiilerle anlaşır, yarın Sünnilerle, hatta belki öbür gün Şii Türkmenlerle... Çünkü hakaret niyetine kullandığımız gerçeğe uygun konumda: Devlet değil aşiret reisi.

Ya Türkiye... Politikası ve müttefik seçimi bu kadar kıvrak olması mümkün mü?

Değilse Irak tezkeresinin başarı şansı nedir?

Gül’ün ince taktiği

HATIRLAYIN Başbakan’ın oğlu Bilal’in düğündeki takı töreni kamuoyunda nasıl ilgi yaratmıştı. Gazeteler, TV’ler takıların toplandığı torbaları günlerce gündemden düşürmedi.

Oysa Abdullah Gül ve kurmayları, Kübra’nın nikáhında bu kaçınılmaz sahneleri topluma mesaja dönüştürebildi. Takı ve hediyelerin yarısını şehit ailelerine bağışlama kararı;

1) "Her gün şehit verilirken düğün dernekte eğleniliyor" eleştirilerini hafifletti.

2) "Acaba geline kaç bin YTL’lik takı takıldı?" merakını bastırdı.

Tezkerenin 4 şifresi

BAŞBAKAN Yardımcısı Cemil Çiçek, Irak tezkeresini açıklarken uzun bir metin okudu. Hükümet Sözcüsü’nün beş dakika kadar süren açıklaması adeta dünya kamuoyuna deklarasyon niteliğindeydi:

1) Tezkereyi kullanmayalım: Hükümet tezkere ile her an Irak’a girebilir. Ama "tezkereyi kullanmak istemiyoruz" diyerek ABD ve merkezi Irak yönetimini harekete geçmeye çağırıyor.

2) Hedef sadece PKK: Bu cümleyi defalarca tekrarlayan Cemil Çiçek, Türkiye adına Barzani ve Talabani’ye "PKK ile savaşta araya girmeyin, hedef haline gelmeyin" uyarısını yapıyor.

3) Petrolde gözümüz yok: Irak halkı ve dünya kamuoyuna bu ifadeyle, ABD’den farklı olarak askeri harekátın tek hedefinin terörle mücadele olacağı anlatılıyor.

4) Toprak bütünlüğüne saygı: Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğüne saygısını tekrar ederek, Kuzey Irak ve komşu alana düzenlenecek operasyonun işgal amacı taşımadığını anlatıyor.
Yazarın Tüm Yazıları