Barodan hayvan hakları paneli

Güncelleme Tarihi:

Barodan hayvan hakları paneli
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 2017 11:56

Barodan hayvan hakları paneli

Haberin Devamı

İZMİR Barosu tarafından 'Hayvanların korunması ile ilgili hukuki ve cezai sorumluluk' konulu panel düzenlendi.
İzmir Barosu Av. Nevzat Erdemir Salonu’nda yapılan panele, avukatlar ve hayvanseverler katıldı. Moderatörlüğünü İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Gonca Arkoç’un yaptığı panele, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan İşgüzar, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Demir, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Yılmaz ile Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Doktora Öğrencisi Av. Ayşe Erol Sarıyev konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İzmir Barosu Başkanı Av. Aydın Özcan, İzmir Barosu Hayvan Hakları Komisyonu’nun 2008 yılında çalışmalarına başladığını belirterek, "2008 yılında ben yönetim kurulu üyesiydim ve komisyonu ben kurmuştum. İzmir için gerçekten bir ihtiyaçtı. Kısa sürede İzmir’de belediyelerle, hayvansever derneklerle, hayvan haklarını savunan vatandaşlarımızla ve kuruluşlarla birlikte hareket ederek öncelikli olarak İzmir’de hayvan haklarının savunulmasını hayata geçirdik" dedi. İzmir Barosu’nun komisyonun kurulduğu tarihten bu yana yasal mevzuatın gelişmesine katkılar sunmaya çalıştığını da ifade etti.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan İşgüzar, 'Türk hukukunda hayvanın hukuki niteliği' başlıklı sunumunda, insan sevgisinin, hayvan sevgisinin ailede verilmesi gerektiğini söyledi. Hayvan sevgisiyle ilgili okullarda bir tek müfredat olmadığını, televizyonlarda bir tek kamu spotu olmadığını ifade eden Prof. Dr. Hasan İşgüzar, hayvanın hukuki niteliği konusunda dünyada başlıca üç görüş olduğunu söyledi. Bu görüşlerin hayvanı eşya sayan görüş, hayvanı kişi benzeri sayan görüş ve hayvana kişilik tanıyan görüş olduğunu belirten Prof. Dr. İşgüzar "Ama hangi ülke neyi kabul ederse etsin sonuçta özel hukukta hayvana verilen zararla, arabanıza verilen zarar aynı kabul ediliyor ve mala verilen zarar gibi tazmin ediliyor" dedi.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Demir ise 'Hayvanların tedavilerinin yapıldığı kliniklerin ve hayvan barınaklarının hukuki sorumlulukları' başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Mehmet Demir sunumunda, 5199 sayılı özel yasanın, Hayvanları Koruma Kanunu adı altında 2004 yılından bu yana uygulanmaya çalışılsa da bu kanunda hem özel hukuk hem kamu hukuku boyutuyla ciddi sorunlar olduğunu ifade etti.
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Süleyman Yılmaz 'Veteriner hekimin sözleşmeden doğan sorumluluğu' başlıklı bir sunum yaptı. Yılmaz, veteriner hekimin hukuki sorumluluğu, tedavi konusunun hayvan olması, kişi olmaması sebebiyle hekimin hukuki sorumluluğundan ayrıldığını ifade ederek "Her ne kadar hayvanlar kişilik hakkına sahip değilse de veteriner hekimler tedavi ettikleri hayvanların cansız eşyadan ayrılan yönlerini dikkate alıp buna uygun olarak gerek teşhis koymada gerekse tedavi esnasında maksimum özeni göstermek zorundadırlar" dedi.
Son olarak da Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi doktora öğrencisi Av. Ayşe Erol Sarıyev 'Veteriner hekimin sözleşme dışı sorumluluğu' başlıklı sunum yaptı.

İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!