Barış gücüne içki ve kadın pürüzü

Güncelleme Tarihi:

Barış gücüne içki ve kadın pürüzü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2002 01:41

BM barış gücü anlaşma metni, ‘şeriat’ pürüzüne takıldı. Afgan general Jurhat, ‘‘Zina ve alkol Batı’da serbest. Askerler Afganistan’daki kurallara uymalı’’ dedi. Pürüz, İçişleri Bakanı'nın ‘‘çeviri sorunu vardı’’ açıklamasıyla aşıldı.

AFGANİSTAN'da görevlendirilecek barış gücüyle ilgili anlaşmada şeriat uygulamaları yüzünden pürüz çıktı. Afgan yönetimi, ‘‘Afganistan bir İslam ülkesidir, İslami kuralları vardır. Alkol ve zina yasaktır. Askerlerin bu kurallara uyması gerekir’’ diye bastırınca anlaşmaya varılması uzadı.

Birleşmiş Milletler çerçevesinde Afganistan'da görev alacak barış gücüyle ilgili uluslararası toplululuk ile Afgan geçici yönetimi arasındaki görüşmelerde son anda pürüz çıktı.

AFGAN KURALLARINA UYULMALI

İçişleri Bakanlığı'nın kamu güvenliğinden sorumlu yetkilisi General Muhammed Jurhat, ‘‘Önceki akşam anlaşma imzalanabilirdi, ancak iki maddede anlaşmazlık çıktı. Afganistan İslam ülkesidir. Örneğin geldikleri ülkelerde serbest olan alkol ve evlilik dışı ilişki yaygın bir durumdur. Burada ise Afganistan'ın kurallarına uymaları gerekir’’ dedi.

Afganistan'da konuşlandırılacak uluslararası barış gücüne komuta edecek olan İngiliz Tuğgeneral John McColl ile müzakerelere katılan Afgan İçişleri Bakanı Yunus Kanuni ise çeviriden kaynaklanan teknik sorunlar olduğunu söyledi. Sorunların çözülmesinin ardından taraflar, anlaşmaya paraf attı.

200 İNGİLİZ ASKERİ DAHA

Afgan geçici yönetiminin Başkanı Hamid Karzai, düzeni kurmaya çalışırken, Kabil'de asayişi sağlamakla görevlendirilen 70 İngiliz askerine dün 200 kişilik bir takviye yapıldı.

Uluslararası Güvenlik Yardımı Gücü adı altında Afganistan'da görev alacak barış gücüne çeşitli ülkelerden 3 bin ile 4 bin askerin katılması bekleniyor. İlk üç ayda komutanlığı İngiltere üstleniyor, sonraki altı ay için ise Türkiye'nin adı geçiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!