Bardağın dolu kısmı

İSTATİSTİKLER ilginç verilerdir.. Rakamları dilediğiniz gibi kullanırsınız.. Ama bir gerçek var ki istatistik gerçekleşen olayların bir göstergesidir.. Alıp doğru tarafından bakmak size kalmıştır..

Şampiyonlar Ligi’nin ilk iki haftası geride kaldı. Fenerbahçe grubunda lider.. İki zorlu maçtan istediğini aldı.. Ama en önemlisi ortaya koyduğu futbol Şampiyonlar Ligi seviyesindeydi.. Sarı-lacivertli ekip 3’ü gol olan, 17’si auta giden, 15’i kaleciler tarafından kurtarılan toplam 35 gol girişimi ile bu alanda 32 takım arasında lider..

Düşünün dünyanın en iyi takımlarının en iyi golcülerinin mücadele ettiği bir arena.. İnter ve CSKA gibi sert savunmalara sahip takımlar karşısında bu istatistiğe ulaşıyorsunuz..

İkinci önemli gelişme İnter 11, CSKA 9 korner kullanıyor, ama Fenerbahçe savunması doğru adam paylaşımları ve iyi zamanlamayla rakiplerine gol vuruşu şansı vermiyor..

Atılan üç golde Alex, Deivid, Aurelio gibi teknik oyuncuların organizasyonları var.. Ama en değerli gol İnter gibi kendi liginde lider, dünyanın en pahalı kadrolarından birine sahip ekip karşısında golü üst üste 17 pas yaparak bulmuş olmaları.. CSKA maçında 4 dakikada iki şok gol yedikten sonra kalan bölümü tek kale oynamaları.. Fenerbahçe önümüzdeki maçlarda yenilgi de alabilir.. Bu anlayışı sürdürdüğü taktirde bu grubun lideri olamaya adaydır..

Bardağın boş kısımları da var tabii.. Onlara gelecek hafta bakacağız.. Yine istatistiklerle.

Kritik bir tercih

YASİN Çakmak
Moskova’da Edu’nun yerine oyuna girdi ve çok başarılı bir performans sergiledi. Bugün de Manisaspor karşısında görev yapacak. Yasin’in en büyük özelliği markajdaki başarısı ve hava toplarındaki üstünlüğü.. Rıza Çalımbay döneminde Milli Takım’a kadar yükselen genç futbolcu için şimdi zor bir dönem var. Bu maçta da başarılı performans çizerse Zico’nun Yasin’e PSV karşılaşmasında da şans tanıması gerek. Önceki yıllarda Hollanda takımlarına karşı oynanan maçlarda (PSV ve Alkmaar) yenilen gollerdeki hatalar göz önüne geldiğinde, özellikle hava toplarında başarılı bir ismin gerekliliği ortaya çıkıyor. Hollanda ekibi bu maçı mutlak kazanmak istediği için uzun boylu oyuncularıyla sürekli ceza alanı içine orta yaparak Fenerbahçe savunmasını hataya zorlayacaktır.

Zico, Deivid konusunda ısrarlı davrandı haklı çıktı.. Kezman konusunda ısrarlı davranıyor, şimdilik verim alamadı..

23 Ekim’deki PSV maçı Zico’nun yaptığı kritik tercihlerden birini daha gözler önüne serecek. Bakalım bu kez tercih Edu’dan yana mı olacak yoksa Yasin’den mi?

Rotasyon mu istikrar mı?

BEŞİKTAŞ, Şampiyonlar Ligi’nde iki maçta iki yenilgi aldı. Üstelik uzun süre gol yemediği iki maçı kaybetti. Bunun adı tecrübesizlik olabilir.. Bunun adı konsantrasyon bozukluğu olabilir.. Bunun adı rakibin şansı olabilir.. Ama bir gerçek hiç göz ardı edilmemeli.. Ertuğrul Sağlam belki oyuncularını dinlendirmek, belki rekabeti artırmak, belki rakiplerini şaşırtmak amacıyla sürekli farklı kadroları sahaya sürdü.. Ligde, Avrupa’da hep değişen onbirler sahadaydı..

Takım özellikle kanatta ve hücum organizasyonlarında istenen performansın çok altında.. Çift önlibero ile mücadele edilmesine karşın rakibin kontrataklarına hamle yapılmakta geç kalınıyor. Forvetler arasında rekabeti aşan bir uyumsuzluk sözkonusu.. Higuian çok yetenekli olmasına karşın bencil bir oyuncu.. Porto maçında kaleyi deneyeceğine sert bir orta yapsa Nobre golü atabilirdi.. Ama bu oyuncuyu kazanmak için birkaç maç ilk onbirde denemekte yarar var.. Gaziantep’te takıma 3 puan kazandıran ve santrfor özellikleri üst düzeyde olan Batuhan Galatasaray maçında PAF takım kadrosundaydı.. En azından bazı maçlarda sonradan oyuna girip gol vuruşları yapabilirdi..

Delgado çok kritik Galatasaray maçında yedekti.. Arjantinli oyuncu ile onun kopyası özelliklere sahip Ricardinho orta sahayı çok hızlı geçen Fransız futbolunun temsilcisi Marsilya karşısında birlikte sahadaydılar..

Bu noktadan sonra Ertuğrul Sağlam’ın iki-üç hafta aynı takımla sahaya çıkması ve belli bir uyumu yakalaması şart.. Aksi halde şampiyonluk yolundaki en büyük favorim olan Beşiktaş çıkmaz bir sokağa girebilir..

G.Saray’ın asıl kazancı

GALATASARAY’ın Sion maçındaki futbolu ve farklı galibiyeti bir sürpriz değil aslında.. Sarı kırmızılı taraftarlar yıllar boyu bu tür galibiyeti aldılar.. Hem de Sion gibi ikinci sınıf takımlara karşı değil, Avrupa’nın devlerini yenerek elde ettiler bu başarıları..

Ama Sion maçının bir başka önemi vardı.. Lincoln-Hakan-Feldkamp üçlüsü arasında yaşanan gerilim ortadayken iki futbolcunun da ilk onbirde oynayışı, galibiyette etken oluşları önemliydi.. Geçen yıl takımla küsmüş seyircinin müthiş katılımı önemliydi.. Yanlış transfer imajı yemek üzere olan Bouzid’in golü önemliydi..

Salı günü çekilecek kurada Galatasaray 3. torbada yer alacak. İlk torbadan Bayern Münih, Villareal ve belki AZ Alkmaar, ikinciden Tottenham, Bolton, AEK, dördüncüden de Toulouse ve D.Zagreb Galatasaray için tehlikeli takımlar.. Bu şartlarda sarı-kırmızılı ekibin bir üst tura rahat çıkması gerek.. Kupa mı? Şampiyonlar Ligi’nden elenip gelecek 8 takımın kimler olacağına bağlı biraz da..

Bravo Serhat

ÇOK zor bir dönemden geçti Serhat.. Uzun süre sakatlıkla boğuştu.. Ardından teknik direktörüyle problem yaşadı.. Kulüp onu satmayı düşündü.. Ama şartlar kalmasını gerektirdi.. Sonunda bir şans buldu.. Lig, kupa derken hemen her maç golleri sıralamaya başladı.. Böylesi bir form tutması bizi çok sevindirdi.. Bir de dip not umarız Anderlecht’in maçlarını Fatih Terim de yakından takip ediyordur.. Serhat bu formunu sürdürürse Milli Takım’a çağrılmayı da hak etmiş demektir..
Yazarın Tüm Yazıları