Barça devleti

100.000 üyesi olan Barcelona'nın, bankasından tutun da sahaya çıkarken futbolcuları dua etsin diye stadı Nou Camp'ın çıkış tünelinin önünde bir kilisesi bile var. Kentteki en büyük rakibi ise Espanyol.

MİLLİ kalecimiz Rüştü'nün kulübü Barcelona, kentin içinde adeta bir küçük devlet gibi işliyor. Tam 100.000 üyesi var. Her 1000 üye 1 üye seçerek kongreye temsilci gönderiyor. Barcelona'nın, Nou Camp adı verilen stadı 130.000 kişilik. Her üyenin, tüm lig maçları için abonman bileti alması şart. Kulüp böylece otamatikman sezon başında bu biletleri satarak büyük br finansman kaynağı elde ediyor.

Paran yoksa Barca Bankası

Evet, üyenin parası yoksa Barcelona'nın Barca adında bankası var. ‘‘Git Barca'dan kredi al, gel kombineni öde’’ diyorlar. Barca Bankası kulübün tüm gelir ve giderlerinin hesabını tuttuğu gibi, futbolcuların da aylıklarını ödüyor. Barca ayrıca diğer banka işlemlerini de yapıyor. Barcelona'nın yedekleri ve ümitlerinin oynadığı ikinci bir takımı var. Bu takım 2.Lig'de mücadele ediyor. 30.000 kişilik Barcelona'nın diğer stadında oynuyorlar. Futbolcular devamlı istim üzerinde tutuluyor. Formda olanlar hemen işlemleri yapılıp, asıl takıma transfer edilebiliyor.

Kilise ve soyunma odaları

Sahaya çıkış tünelinden girmeden önce hemen solda Barcelona'nın bir kilisesi var. Futbolcular bu kilisede dua ederek sahaya çıkarlar. Rüştü ne yapacak bilmiyorum. Saygın bir din hocasına sordum. ‘‘Her dini mabed Allah'ındır. Herkes hangi dinde olursa olsun duasını yapabilir’’ dedi. Herhalde Rüştü de bu konuda araştırma yapacak.

Barcelonalılar koyu Katolik'tir. Fakat bir çok Hollandalı Protestan futbolcunun da bu kilisede dua ettiğini biliyorum. Soyunma odaları ise müthiş bir şey. Adeta bir spor salonu gibi. Her futbolcunun dolapları ve soyunma odaları ayrı. Bir hastane gibi tam techizatlı, ameliyat bile yapılabilecek tesisleri mevcut. Teknik direktör ve yardımcılarının ayrı ayrı odaları var.

Müzesini de unutmayalım

Geçtiğimiz sezon başında Galatasaray'ın maçı dolayısıyla Barcelona'daydım. Şeref Tribünü'nde eski Olimpiyat Komitesi Başkanı Samaranch'la beraber oldum. Barcelona'nın o günkü başkanı bizi kendi özel odasına davet etti. Sonra da müzeyi gezdirdi. Her yıl 100.000 kişiden fazla meraklının bu müzeyi gezdiğini ifade etti. Bundan da büyük gelir elde ediyor Barcelona.

Barcelona'ya inat Espanyol

Barcelona kentinde Barcelona takımına inat bir de Espanyol adlı kulüp var. Bu kulüp de Birinci Lig'de oynuyor. Maçlarını ise Barcelona Olimpiyat Oyunları için inşa edilen Olimpik Stat'ta yapıyor. Katalanlara inat, Barcelona'da yaşayan İspanyollar da Espanyol adını vererek Barcelona'da yaşadıklarını vurgulamak üzere kurmuşlar bu kulübü. Espanyol orta sıralarda bir takım. Ama Barcelona ile yaptıkları maçlar müthiş çekişmeli ve sert geçiyor.

Kentin başka sembolleri

Barcelona kentinin iki önemli değerinden biri ünlü mimar Gauidi'nin eserleri ve meşhur sahili. Yüz binlerce turist Nou Camp'ta maç seyretmenin yanında hem Gauidi'nin müthiş ilgi çekici eserleriyle tanışıyor, hem de kilometrelerce uzanan lüks otellerin yer aldığı ‘‘Güneş Sahili’’nde tatilini geçiriyor. İşte Rüştü'nün yaşayacağı kent ve futbol oynayacağı kulübün ilginç noktaları.
Yazarın Tüm Yazıları