Banliyö hattı en az üç ay tatile çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Banliyö hattı en az üç ay tatile çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 30, 2011 00:00

Başkentray projesi kapsamında demiryolu yapım çalışmaları nedeniyle Banliyö trenleri 4 Temmuz Pazartesi gününden itibaren en az üç ay seferlerine ara verecek.

ŞEHİR içi toplu ulaşımında önemli bir yeri bulunan Sincan-Kayaş banliyö trenlerinin çalıştığı demiryolu hattı pazartesi günü en az üç ay süreyle kapatılacak. Bu sürede Başkentray projesi kapsamında ilave demiryolu yapım ve yol yenileme çalışmaları sürdürülecek.

Sincan-Ankara arasındaki demiryolları hattının Ankararay ve Ankara Metrosu seviyesine çıkarılması amacıyla yapılan çalışmalar nedeniyle işlerine trenle gidip gelen Başkentlilerin mağdur olmamaları için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından sözkonusu güzergahları ilave Belediye otobüsleri sefere konuldu.

Sincan-Kayaş arasında sefer yapan ve her gün 300 bin kişinin taşındığı banliyö trenlerinin en az üç ay sefer yapmaması sonucu, hergün en az 100 bin yolcu kapasiteli belediye otobüsü, özel halk otobüsü ve dolmuşa ihtiyaç bulunuyor.

Süre 90 gün

Yapımı en az 90 gün olarak planlanan Başkentray projesi kapsamındaki Sincan-Ankara arasındaki yeni bir konvansiyonel hat inşa etme çalışmalarının da yer aldığı projenin bu süre içinde tamamlanıp tamamlanmayacağı da şimdiden tartışılmaya başlandı. Projenin tamamlanmasında en az iki aylık bir gecikme süresi söz konusu olursa, ne gibi ek tedbir alınması gerektiği konusu, en az 3 milyon başkentlinin yaşadığı Sincan, Etimesgut, Çankaya, Mamak merkez ilçelerinde yaşayan ve banliyö trenini kullanan Ankara’lıları şimdeden kara kara düşündürüyor.

Başkentray projesi kapsamında geçen yıl yeni banliyö tren dizilerinin sefere başlamasıyla Kayaş-Sincan hattı Marmaray Projesine benzeyecek ve Ankara’da iki banliyö iki hızlı tren hattı olacak. Türkiye’de ilk defa metro kalitesinde banliyö sistemi bu projeyle realize edilecek. Klima, otomatik kapı, kamera, anons ve görsel yayın sistemi gibi teknik özellikler bulunuyor.

Altı dakikada bir sefer

32 adet banliyö setinin hizmete girmesiyle Sincan-Kayaş hattında 05.00-00.30 saatleri arasında yolcu yoğunluğunun olduğu pik saatlerde karşılıklı 6 dakikada bir, diğer saatlerde karşılıklı 10 dakikada bir olmak üzere günlük 264 sefer düzenlenmesi planlanıyor. Böylece günlük 303 bin 278 kişi taşıma kapasitesi sağlanacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!