Bankamızın arkasındayız!

Güncelleme Tarihi:

Bankamızın arkasındayız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 11, 2017 22:23

Halkbank’ın Eurobond ihracı için yabancı yatırımcılarla yaptığı toplantılardan dönerken ABD’de tutuklanan Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın durumu ihracı nasıl etkileyecek? Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, talep ve maliyete etkisine zamanla bakacaklarını söylerken Halkbank’ın arkasında olduklarını vurguladı.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, ABD’de Eurobond ihracı için yaptığı yatırımcı görüşmelerinden dönerken tutuklanan bankanın Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın durumunun yatırım talebi ve iştahı ile maliyetleri ne yönde etkileyeceğine zamanla bakacaklarını dile getirdi. Halkbank’ın kontrolünün hâlâ devlette olduğunu belirten Şimşek,  İstanbul Portföy tarafından gerçekleştirilen toplantıda katılımcıların ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Halkbank’ı Türkiye Varlık Fonuna devrettiklerini ancak devletin bir bütün olduğunu dile getirerek şöyle konuştu: “Devlet olarak biz bankamızın arkasındayız. Bankanın başarılı bir şekilde bugüne kadar olduğu gibi reel sektörümüze, esnafımıza destek olma kabiliyetini devam ettirmesi noktasında ne gerekiyorsa yapacağız. Onun için dava risk iştahını, yatırımcı talebini ve maliyetleri ne yönde etkiler zamanla bakacağız. İşin özü bu. Adalet Bakanlığımız dosyayı inceledi. Gerek bankamızın gerek bağımsız denetim kuruluşunun gerek Adalet Bakanımızın yaptığı incelemeler Halkbank’ın hiçbir işleminin küresel normlara aykırı olmadığını net bir şekilde ortaya koyuyor. Bakacağız, göreceğiz ama banka bizim. Bu ülkenin önemli bir değeri. Bankamızın arkasındayız.”

Haberin Devamı

ORTAÇAĞIN GERİSİNDE

Türkiye’nin Avrupa ile gerilen ilişkilerine yönelik bir soru üzerine Şimşek, “İlişkiden bahsediyorsanız, bu en az iki tarafı içerir. Dolayısıyla ilişkiler iyiyse de iki tarafın çabası söz konusu, kötüyse de... Bu iki taraf da bir rol oynuyor. Biz düne kadar yanlış yapıyorduk, bugün düzeltirsek her şey düzelir’ derseniz doğru bir analiz olmaz” ifadelerini kullandı. Şimşek, Türkiye’nin durup dururken kendisini bazı ilişkilerde sıkıntıda bulmadığını aktararak, Avrupa’nın popülizm, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı kıskacında bulunduğunu vurguladı. Ortadoğuda demokratik hareketlerin engellenmesi sonrasında bir kaosun söz konusu olduğunu ve bu kaosta bir sürü tarafın bulunduğunu anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

“Korkuları var ve bu korkular üzerinden büyüyen, beslenen aşırı sağ var. Aşırı sağ karşısında eriyen merkez de iktidarda kalabilmek için bunların söylemini adapte ediyor. İslam karşıtlığında bugün Avrupa’nın bazı ülkeleri ortaçağın bile gerisinde, yabancı düşmanlığında Birinci Dünya Savaşı öncesinde geri gittik. Ülke ismi söylemek istemiyoruz ama bunları görmemezlikten gelemeyiz.” Şimşek Avrupa ile ilişkilerin Almanya’nın seçimlerinin ardından bir soğumaya gidebileceğini kaydetti.

Haberin Devamı

BÜTÇEYE ETKİSİ MİLLİ GELİRİN %0.5’İ

BAŞBAKAN Yardımcısı Mehmet Şimşek, vergide prim borçlarının yeniden yapılandırılması ve vergi indirimlerinin 5 ay daha uzatılmasına ilişkin bir soruya, “Her şeyden önce alınan tedbirlerin iki yönlü etkisi var. Bu tedbirler alınmasaydı, ekonomi daha yavaş bir modda gitseydi bir vergi kaybı olacaktı. Bu tedbirler sayesinde ekonomide bir miktar canlılık, beraberinde vergi gelirleri getiriyorsa bu kısmen telafi eder” yanıtını verdi. Şimşek, Maliye Bakanlığının bugüne kadar aldığı bütün tedbirlerin bütçeye etkisinin milli gelirin yüzde 0.5-0.6’sı civarında olmasını beklediklerini kaydetti. Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile sektörde rekabeti ve inovasyonu artırmayı hedeflediklerini dile getiren Şimşek, daha iyi getirilerle BES’in vatandaş nezdinde cazibe unsuru olmasını sağlamak istediklerini anlattı.     

Haberin Devamı

ERKEN SEÇİM GÜNDEMDE DEĞİL

REFERANDUM sonrası erken seçim ve kabine revizyonu yapılıp yapılmayacağına yönelik soruyu Şimşek, şöyle yanıtladı: “Şu anda erken seçim gündemde değil. Bugüne kadar bizim partimiz hiçbir dönemde bildiğiniz anlamda erken seçime gitmedi, fırsatçılık yapmadı. Dolayısıyla şu an itibarıyla erken seçim gündemimizde değil. Tam aksine anayasa değişikliği sonrasında geriye kalan yapısal reformları hızlı bir şekilde nasıl hayata geçiririz, böylece Türkiye’yi yüksek büyüme patikasına nasıl oturturuz, bizi meşgul eden en önemli konu bu. Şimdi en kötüsü geride kaldı. Türkiye hızla normalleşecek.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!