'Bankaların yüksek faizi konut sektörünü vuruyor'

Güncelleme Tarihi:

Bankaların yüksek faizi konut sektörünü vuruyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2016 12:45

Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Genel Başkan Vekili Deniz Karataş, Merkez Bankasının faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesinin konut satışlarını olumsuz etkilediğini belirtti.

Haberin Devamı

Karataş, yazılı açıklamasında, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörünün ve ona bağlı 250 alt sektörün gözünün, konut kredisi faiz oranlarının indirilmesi için bankalarda olduğunu kaydetti.

Devletin elini taşın altına koyduğu noktada, bankaların da parmaklarını taşın altına koymalarını beklediklerini ifade eden Karataş, "Gayrimenkul sektöründe yaşanan senetli ev satışları artmıştır ve risklidir, karşılıksız çıkması halinde yatırımı ve yapımı engeller, herkes zarar görür. Mortgage sistemi tamamen faizlerin düşüklüğü ve istikrarlı seyrine dayalı bir sistemdir. Bankaların işini de bize yaptırtmasınlar" değerlendirmesinde bulundu.

Kredili satışların artması ve inşaat sektörünün canlanması için bankaların kullandırdığı tüketici kredilerinde faizin yüzde 1'in altına inmesini beklediklerini vurgulayan Karataş, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Faiz indirimi reel sektöre olumlu yansıyacaktır. Bu durumda inşaat piyasası oldukça hareketlenecektir. Beklentimiz bankaların en kısa sürede bu yönde pozisyon alarak lokomotif sektörlerden biri olan inşaat piyasasını desteklemeleri, vatandaşlarımızın ev sahibi olmasının yolunu açmasıdır. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine rağmen bankaların kredide yüksek faiz uygulamasını devam ettirmesi konut satışlarını vurdu. Düşüş trendi yılın ilk üç ayında devam etti. İpotekli satışlar geçen yılın ilk üç ayında 115 bin 445'di. Bu yılın aynı döneminde bu rakam 95 bin 861'de kaldı. Yüzde 17'lik bir düşüş var."

BAKMADAN GEÇME!