Bankalar operasyonu

Güncelleme Tarihi:

Bankalar operasyonu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

Haberin Devamı

Güney Kore'nin en büyük iki bankasının birleşme girişimi, devletin dev bir operasyonla olaya müdahalede bulunmasına yol açtı. Ancak bu müdahale ‘ekonomik’ değil, ‘polisiye’ içerikli oldu. Bir haftadır eylem yapan banka çalışanlarının kurduğu çadırlar havadan baskın yapan güvenlik güçlerinin müdahalesiyle dağıtıldı.

İki bankanın birleşmesiyle birlikte işini kaybetmekten endişe eden sendikalı işçi pozisyonundaki 7 bin banka çalışanının oturma eylemi polisin helikopterlerle gerçekleştirdiği operasyonla sona erdirildi. Sendika mücadelenin devam edeceğini açıklarken, grevi yasa dışı ilan eden Güney Kore Hükümeti, bankacılara derhal iş başı yapmaları çağrısı yaptı, aksi takdirde işten atılacakları uyarısında bulundu. Bunun üzerine banka çalışanları eyleme son vererek dün iş başı yaptılar. Böylece Devlet Başkanı Kim Dae-jung'un ekonomik reform programı önündeki önemli bir engel ortadan kalkmış oldu.

Kookmin ve Housing & Commercial Bank adlı iki büyük bankanın çalışanları, önümüzdeki haziran ayı için planlanan birleşme girişimini engellemek için bir hafta önce, banka eğitim merkezinin önünde kamp kurup oturma eylemine başlamışlardı. Eylem nedeniyle iki büyük bankanın faaliyetleri durma noktasına gelmişti. Ülkedeki ticari bankacılık faaliyetlerinin dörtte birini elinde bulunduran iki bankadaki sendikalı 23 bin işçinin yaklaşık dörtte üçünün katıldığı eylem ekonomik tehdit yaratmaya başlayıca devlet olaya müdahale etti.

HAVADAN GELDİLER

Kask ve kalkanlı toplum polisi önceki sabah erken saatlerde eğitim merkezinin önündeki eylemi sona erdirmek için havadan operasyona başladı. Şiddete başvurmadan, sadece bazı eylemcileri kelepçeleyerek başarılı bir operasyon yürüten polis, kısa sürede eylemcileri dağıtmayı başardı. Polisin müdahalesi sırasında sendika lideri mikrofondan ‘Sakın iş başı yapmayın, savaşa devam edin’ diye sesleniyordu.

Kookmin ve Housing & Commercial Bank'ın birleşme planı, 1997-1998 yıllarında Asya'da yaşanan finansal krizden kaynaklanıyor. Güney Kore'nin IMF'den acil yardım talebinde bulunmasına yol açan bu kriz bankaları yeni ortaklar bulmaya zorladı.

Bu arada Güney Kore Hükümeti, işçileri illegal eyleme zorlayan 10 sendika lideri hakkında soruşturma açılacağını duyurdu. Grevi örgütleyen sendikacılar ise yılbaşı tatilinden yararlanıp dinleneceklerini ve 2001 yılında protestolara devam edeceklerini belirterek hükümete meydan okudular.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!