Bankalar, bordrolulara odaklandı, verilen krediler maaşın 16 katına kadar çıktı

ÇALIŞANLARA yönelik bankaların açtığı krediler, maaşın 16 katına ulaştı. Bazı bankalar, 6 aya varan taksit atlatma ya da vade süresi içinde 2 ay taksitlere ara verme imkanı tanırken, bazıları da bordrolulara özel, cazip faiz oranlarıyla 66 aya varan vadelerde kredi kullandırma yoluna gidiyor.

Kefil şartı aranmadan bordrolulara kullandırılan bu krediler için maaş ödemesinde bulunan banka şubesine kimlik fotokopisiyle müracaat etmek yeterli oluyor.

BANKALAR, bireysel kredilerde rekabeti, bordrolu çalışanlara kaydırdı. Hesabı bulunan çalışanlara açılan kredi, maaşın 16 katına ulaştı. Bazı bankalar, 6 aya varan taksit atlatma ya da vade süresi içinde 2 ay taksitlerine ara verme imkanı tanırken bazıları da bordrolulara özel, cazip faiz oranlarıyla 66 aya varan vadelerde kredi kullandırma yoluna gidiyor. Bu bankalardan Vakıfbank ve İş Bankası, maaşın 16 katına kadar 36 ay vadeli kredi kullanma imkanı sağlarken, Citibank maaşın 8 katına kadar aylık yüzde 1.59 faiz oranıyla çalışanlara kredi kullandırıyor. Garanti, Fortis ve Citibank, kredi kullanan bordroluların taksitlerini 3 ay, Şekerbank 4 ay, Denizbank da 6 ay erteleme yoluna gidiyor. Akbank, sadece kamu personeline yönelik özel kredi imkanı sağlarken, TEB, müşterilerine taksitlerinde 2 ay mola hakkı tanıyor. Bordroluların bu kredi kampanyalarından yararlanmaları için, maaşlarını aldıkları bankanın şubesine kimlik fotokopileriyle müracaat etmeleri yeterli oluyor.

16 kat kredi

Arkadaşımız Mehtap Özcan’ın yaptığı araştırmaya göre, "Dev maaş kredisi" adıyla yeni bir kampanya başlatan Garanti Bankası, maaşının 10 katı oranında kredi kullanan müşterisinin ilk üç ay taksitlerini erteliyor. Kredi kullanacak bordrolulardan kefil istemeyen banka, yüzde 1.79 faiz oranıyla kullandırdığı krediye 60 aya kadar vade uygulayabiliyor. İş Bankası, "Ücretli Kampanyası" ile maaşın 16 katına kadar aylık yüzde 1,60 faiz oranıyla kredi kullanma imkanı sağlıyor. Bu kredi için kefil şartı aramayan banka, maaşın 16 katına kadar 36 ay vade uygulayabiliyor. Bu kredide üst limit de 25 bin YTL’ye ulaşıyor. Vakıfbank da "Özel Maaş Kredisi" adıyla başlattığı yeni kampanyasında, maaşın 16 katına kadar, 36 aya varan vadelerde kredi kullanma imkanı tanıyor. Kefil şartı aranmayan bu kredide, çalışanlara aylık yüzde 1,60 faiz uygulanıyor. Akbank’ın kredisinde ise, bordrolu kamu çalışanlarına özel başlatılan kampanyada açılan kredi maaşın 10 katını buluyor. Uygulanan vade ise 60 aya kadar çıkıyor. Uygulanan faiz ise yüzde 1.79 oluyor. Akbank’ın bu kampanyasında kullanılan kredi miktarı, 15 bin YTL’yi geçemiyor. İstenirse taksitler 3 ay ertelenebiliyor.

40 bin YTL

Fortis’in "Kat kat kredi kampanyası"nda çalışanlara, maaşlarının 10 katına kadar, 60 aya kadar vadeli, yüzde 1.87 faiz oranıyla, kefilsiz kredi kullanma imkanı sağlanıyor. Citibank’ın bordrolulara yönelik başlattığı Bireysel Kredi Kampanyası kapsamında maaşın 8 katına kadar toplam 40 bin YTL’lik kredi kullanma imkanı tanınıyor. 60 aya kadar vade seçenekleriyle kullandırılan bu kredide faiz oranı ise, aylık yüzde 1.59’dan başlıyor. Maaşının 5 katına kadar kefilsiz ihtiyaç kredisi olanağı sağlayan Yapı Kredi bankası da, 48 aya kadar uzanan vadelerde, 25 bin YTL’ye kadar aylık yüzde 1.70, 25 bin YTL’nin üzerindeki kredilerde ise aylık yüzde 1.89 faiz oranlarıyla kredi kullanma imkanı sağlıyor.

Mola hakkı

Şekerbank, "Bahar kampanyası" adıyla bordrolu çalışanlara yönelik başlattığı özel kampanyada, kefil zorunluluğu aramıyor. Kampanya kapsamında 25 bin YTL’ye kadar kredi kullanma imkanı sağlayan banka, 24 ay ve üzeri vadelerde, dört aya kadar taksit erteleme seçeneği sunuyor. 24 aya kadar yüzde 1.70, 60 ay vade de ise yüzde 1.60 faiz oranı uygulayan Şekerbank, 25 bin YTL’nin üzerindeki kredi taleplerinde yüzde 1,89 faiz oranı uyguluyor. "İşte düşeş kredi" adıyla çalışanlara yönelik kampanya başlatan Denizbank’ın bu kredisinden diplomalı serbest meslek sahipleri de yararlanabiliyor. 66 aya kadar vadede kullanılabilen bu kredide, 6 ay taksit erteleme imkanı sağlanıyor. Yüzde 0.66 faiz oranlarıyla başlayan bu kredide en fazla 36 bin YTL çekilebiliyor. Kamu, sağlık sektör ve Türk Silahlı Kuvvetleri çalışanlarına yönelik yüzde 1.63 ile yüzde 1.69 arasında değişen faiz oranlarıyla özel kredi kullanma imkanı sağlayan Türk Ekonomi Bankası, 6 ay taksitlerini ödeyen müşterilerine taksitlerine 2 ay mola verme hakkı da tanıyor.
Yazarın Tüm Yazıları