Bankalar 10 yıl vadeli Hazine kağıdına sıcak bakmıyor

GEÇTİĞİMİZ cuma günü Ankara’da, Halkbank’ın ev sahipliğinde, aylık Piyasa Yapıcıları Toplantısı yapıldı. 1,5 saatle, belki de en kısa süren piyasa yapıcısı toplantılarından biri oldu.

Toplantıya katılan bankaların fon yöneticilerinin çok fazla soru sormadıkları, bu nedenle tartışmaların fazla olmadığı bu toplantıda, daha çok, Hazine’nin 10 yıl vadeli YTL Eurobond tahvil ihraç planı tartışıldı.

Tartışmalar sonucunda bankacıların çoğunun 10 yıl vadeli bu kağıda sıcak bakmadıkları izleniminin çıktığı öğrenildi. Bilgi veren bankacılar, herşeyden önce 10 yıl vadenin çok uzun olduğunu, böyle bir kağıdı ancak yabancıların alabileceğini söylediler. Son çıkılan 5 yıl vadeli fiks faizli kağıdın bile, yerli bankalar tarafından az miktarda alındığını kaydeden bankacılar, mevduat yapısının 5 yıllık, hele hele 10 yıllık kağıda izin vermediğinin altını çizdiler.

Bu arada 10 yıl vadeyle çıkarılacak bu kağıtları alıp ellerinde tutacak yabancılar ile yerliler arasında vergi açısından bir farklılık doğacağını kaydeden bankacılar, bu vergi sorununu da Hazine yetkililerine ilettiler.

Özetle; bankacıların içborçlanmada vadenin uzatılması için 10 yıllık bu kağıtların düşünüldüğünü ama bunların başarı şansının düşük olduğunu, üstüne üstlük vergi gibi önemli sorunlar doğabileceğini düşünüyorlar ve bu düşüncelerini Hazine’ye ilettiler.

Yanısıra Hazine’nin geçenlerde ihraç ettiği 5 yıl vadeli kağıtlara talep olduğunu ama bundan sonra bu kağıtların şansının da çok yüksek olmayacağını belirten bankacılar, Hazine’nin de 5 yıl vadeli fiks faizli içborç tahvilini fazla satmak istemediğini kaydettiler. Hazine’nin bu fiks faizle uzun süreli kendini bağlamak istemediği, ileride enflasyon ve faizlerin düşeceği varsayımıyla, şimdiden bu kadar yüksek faiz yüküne gerek olmadığı fikrine sahip olduğunu ve bunda haklı olduğunu söylediler.

Bankacıların borçlanmada vadenin uzatılması için, gerekirse daha önceki uzun vadeli dış borçlanma kağıtlarından çıkarılması görüşünde oldukları görülüyor.

Bu arada aynı piyasa yapıcıları toplantısında, Hazine’nin fazla faiz yükü almamak için, uzun vadeli kağıtlarda FRN yani değişken faizli kağıt ihraç etme düşüncesini de bankacılarla tartıştığı öğrenildi. Hazine yetkililerinin bankacıların, ‘FRN kağıtların 3 yıl mı, yoksa 5 yıl vadeyle mi çıkılması’ konusundaki fikirlerini almak istediği, bankacıların neredeyse yarısının 3, yarısının ise 5 yıllık kağıt yönünde görüş belirttikleri öğrenildi.

Bu toplantıdan sonra Hazine’nin 5 yıl vadeli değişken faizli tahvil ihracı açıklaması yaptığını da biliyoruz. Yani Hazine tercihini 5 yıldan yana kullanmış oldu.

HAZİNE : IMF’YLE ANLAŞMA İMZALANIR

Bu arada fazla üzerinde durulmamış ama aynı toplantıda IMF’le stand-by anlaşmasının akibeti konusunda da bankacılardan soru gelmiş. Hazine yetkililerinin , bu sorunun geleceğini bilerek, kendi üst yönetimlerine konuyu sorduklarını belirterek, ‘Bize söylenen teşviklerle ilgili yasanın alt komisyona gitmesi, IMF’le üzerinde mutabık kalınacak konuları tasarıya dahil etmek içinmiş. Yanısıra Gelir İdaresi ve bankacılıkla ilgili yasa tasarılarının da son şeklini almak üzere olduğunu belirttiler’ bilgisini bankacılara aktarmışlar. IMF’in şartlarından Sosyal Güvenlik Yasasının akibeti sorulduğunda ise, ‘O da gelecek hafta sonunda bitip TBMM’ye gidecekmiş. Zaten bu yasanın TBMM’ye gitmesi yetiyor’ yanıtını almışlar.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız bankacılar, bu toplantıda kurlarla ilgili bir tartışma olmadığını söylediler. Merkez Bankası yetkililerinin de toplantıda olduğunu ama bu konunun gündeme gelmediğini kaydeden bankacılar, ‘Zaten Merkez Bankası ile sürekli konuştuğumuz bir konu olduğu için, burada gündeme gelmedi’ dediler.

Buna karşılık bankacıların önümüzdeki hafta vergi ödemeleri nedeniyle döviz bozdurma hareketi olacağı için, döviz kurlarının daha da aşağı inmesinden çekindiklerini gözledik.

Bir bankacı, ‘Merkez Bankası’nın gerekirse daha yoğun olarak piyasaya girmesi gerektiğini, aksi takdirde bu seviyelerin altının ileriye dönük tehlike yaratacağı’ görüşünü belirtti.
Yazarın Tüm Yazıları