Bankacının uçağını neden kaçırırlar?

Oya BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Çamlıca Konakları'nda, Ali Balkaner'in verdiği resepsiyon dillere destan oldu. Sahibi olduğu Yurtbank'ın kuruluşunun 5. yıldönümünü kutlayan Balkaner'in bu davetini anlata anlata bitiremiyor katılanlar. Bülent Ersoy, Ajda Pekkan, Zuhal Olcay sahne almış...

Bakan İsmet Sezgin de açılış konuşmasını yapmış... Tabii özel ve kamu bankalarının üst düzey yöneticileri de oradaymış.

Şimdi DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk ile Emlakbank Genel Müdürü Erdin Arı muhabbetinin bununla ne ilgisi var. Erdin Arı bu davete katılamayınca oradaki bankacılar, ‘‘Erdin kaçırılan uçakta (İstanbul-Trabzon uçağı olayı) olmalı. Kredi vermediği nakliyat şirketleri onu kaçırmıştır’’ diye espri yapmışlar.

Çünkü tam o gün Fatih Altaylı'nın köşesinde duyurduğu ilginç bir pazarlık vardı. Emlakbank, bağlı bulunduğu bakan Refaiddin Şahin'i atlayarak doğrudan DTP lideri Hüsamettin Cindoruk'un talimatıyla Aslan Nakliyat'a kredi açmıştı. Bu kredinin Süleymancı tarikatının DTP'ye seçim ve örgüt desteğini hedeflediği iddia ediliyordu. Neyse biz yine Cindoruk-Arı muhabbeti konusuna dönelim. Davetin olduğu gece Erdin Arı Ankara'da Cindoruk ile yemekteymiş. Yanlarında Jefi Kamhi de varmış. Peki bu buluşmayı niçin yazıyorum?

Bir iki gün önce Erdin Arı'nın bir gazetedeki demeci dikkatimi çekti. Arı demecinde, ‘Geceleri rahat uyuyamadığını’’ söylüyordu. ‘‘Ne kadar doğru işlem de yapsanız siyasi nedenlerden ötürü yolunuz adliye koridorlarına düşüyor. Böyle olunca nasıl özgür atılımlar yapar, hızlı icraatta bulunabilir siniz?’’ diye yakınıyordu. Siyasilerin, bürokratlar üzerindeki baskılarını kınıyordu dolaylı olarak... Ama aynı Erdin Arı'nın malum siyasilerin talimatlarıyla kredi vermesi, DTP'de ‘İstenmeyen Adam’ ilan edilen, bağlı olduğu DTP'li Bakan Refaiddin Şahin kriziyle birlikte, DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk'la pek bir muhabbetli olması... Sık sık DTP Genel Merkezi'ni ziyaret etmesi. Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini yapan (DTP kontenjanından) Celal Derya'nın talimatlarını da yerine getirmesi... Parti genel merkezinden bildirilen isimlerle banka kadrolarını doldurması!

Şövalye Köprülü'nün tanıtım savaşı

Tuna Köprülü, gazeteci büyüğümüzdür. 6 yıldır Monaco'da yaşıyor, Türkiye'nin Fahri Başkonsolosu.

Dünya jet sosyetesinin de uğrak yeri olan bu minik krallıkta, bitmez tükenmez enerjisiyle çalışıyor, anlamlı işlere imza atıyor.

Zaten kendisine, iki ülke ilişkilerine yaptığı katkı dolayısıyla da 18 Kasım'da şövalye nişanı verilecek.

Tuna Köprülü, Türkiye Cumhuriyeti'nin 75. yıldönümü nedeniyle, 29 Ekim gecesi, Monaco'daki Hotel de Paris'te vereceği davetin hazırlıklarıyla meşgul aylardır. Bütçesiz bir konsolos olarak tabi Türk özel sektörünü de seferber etti. Monaco Prensi Rainer ve Monaco Hükümeti de destekliyor. Bu davete sponsorluk yapan o kadar çok firma var ki: THY, Tekel, Koç, ENKA, Ata İnşaat, Cerrahgil Denizcilik, Demir Sigorta, Interbank, Profilo, Yapı Kredi, Vakko, Yurtbank, Fairchild Industries.

Tahmin ettiğiniz gibi rakılar Tekel'den. Şaraplar ise Doluca'dan Sarafin şarapları... Fındıklar da işadamı Cüneyd Zapsu'dan.

O gece sunulacak yemek mönüsü Osmanlı mutfağı: Terbiyeli ve vişneli etli yaprak sarması, çerkez tavuğu-fava-tarama-közleme patlıcan salatası-muhammara- ahtapot salatası, saray usulü

ıspanaklı su böreği süzme yoğurtla, safranlı kalkan balığı- hindiba ve deniz börülcesiyle, kuzu kuşgömü ızgara- patlıcan söğürtme perde pilavıyla. Arkasından karışık Türk tatlıları. Tatlılar da Dedeoğlu ve Güllüoğlu'ndan gidecek sanırım...

Bu güzel yemekleri, İstanbul'daki Feriye Lokantası'nın işletmecisi Vedat Başaran ve ekibi hazırlayacak.

Prens Rainer başta olmak üzere Monaco protokolünün de katılacağı Türkiye Cumhuriyeti gecesinde, Prens'in İstanbul'da hayran kaldığı ‘Altın Kızlar’ grubu sahne alacak ve Türk Sanat Müziği'nden örnekler sunacak. Çankaya Belediye Başkanı CHP'li Doğan Taşdelen'in katkısıyla da Hoytur Ekibi orada olacak. Çalışmalarını New York'ta sürdüren Devlet Solisti, ilk Türk keman virtüözü Tuncay Yılmaz da konser verecek. Yılmaz'ı Dışişleri Bakanı İsmail Cem önerdi...

Her şey iyi güzel de bir sorun var. Tuna Köprülü, yemek öncesinde Türkiye'yi tanıtan multivizyon gösterisi yapmak istiyor.

Ancak Türkiye'yi tarihi, kültürü, ekonomisi her yönüyle tanıtan bir film bulamamaktan yakınıyor. Belki Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği veya sanayi ve ticaret odalarında istenilen türde tanıtım filmi olabilir diye Rahmi Koç da devreye girmiş.

Türkiye'yi tanıtan bir film aranıyor, duyurulur...

Meğer atamalar yasa dışıymış

Size komik bir gelişmeyi aktarmak istiyorum. ANASOL-D Hükümeti döneminde, önce Fatih Eker kısa süre sonra da Erdin Arı Emlakbank Genel Müdürlüğü'ne atanmıştı. Arı, geçen ocak ayında göreve başladı. Tabii genel müdür yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri de değişti.

Ama o da ne?

Meğer atanmaları yasalara uygun değilmiş!..

Neredeyse 9 aydır görev yapıyorlar, bu mevkilerde olmaları kanunlara aykırı ve atamaların yasalara uygun olmadığı ancak ortaya çıkıyor! Biri mahkemeye gitse şimdiye kadar attıkları imzalar geçersiz sayılır...

Söz konusu bu atamalar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 3182 sayılı Bankalar Kanununa uygun değil. Olay, Hazine'nin uyarısıyla KİT Komisyonu'nca mayıs ayında kayda geçiriliyor. Emlakbank'ın hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu Başkanı Mahmut Erdin imzasıyla 4 Haziran tarihinde durum Başbakanlığa bildiriliyor. Temmuz ayı başında da Başbakanlık ilgili bakanlığa, yani Devlet Bakanı Refaiddin Şahin'e, atamaların mevzuata uygun düzenlenmesi yönünde yazı yazıyor. Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü, bakanlığın sorusu

üzerine, 17 Ağustos tarihli cevabi yazısıyla da konuyu tekrar doğruluyor ve atamalara ilişkin olarak mevzuatlara uygun tekliflerin yapılmasını istiyor.

Kısacası bir kamu bankasının genel müdürü olmak için en az 10 yıllık kamu geçmişi aranıyor. Genel müdür yardımcıları için ise 7 yıl.

İlk bakışta Emlakbank Genel Müdürü Erdin Arı, Genel Müdür Yardımcıları Mesut Erkovan, Reha Abi, Alev Özkan, Kamil Orgun'un görevlerinden alınmaları gerekiyor. (Durum, yeni atananlardan 10 kişiyi ilgilendiriyormuş. Eskilerden de var, 40 kişiyi buluyor toplam) Bu arada Arı'nın daha önceki görevi sırasında hakkında açılan iki davadan dolayı, 657 sayılı kanuna göre kademe ilerleme cezası da bulunuyormuş...

Mesut Erkovan'ı Emlak Menkul Değerler olayından anımsarsınız. Sık sık ABD seyahatleri yaptığı söylenen Erkovan, Emlak Menkul Değerler'deki operasyonda görevinden alınmayan tek yöneticiydi. Erkovan, Mesut Yılmaz'ın kuzeni olan Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman ile de Hedef Menkul Kıymetler Şirketi'nde ortak.

Emlakbank'ta yasal olarak yapılması zorunlu operasyon Refaiddin Şahin dönemine mi denk gelecek bakalım...

<>

İstifa etmesi istendi, beklendi... Olmayınca azli istendi, bekleniyor...

DTP, Emlakbank'ın da bağlı olduğu DTP'li Bakan Refaiddin Şahin'in koltuğundan kalkmasını istiyor biliyorsunuz. Partililerin torpil isteklerini yerine getirmediği için gitmesinin istendiği iddia ediliyor. Ama gerçekler nedir henüz bilemiyoruz.

Ankara kulislerinde konuşulduğuna göre Cumhurbaşkanı, Şahin'in azline sıcak bakmıyormuş. Herhalde DTP, Şahin'i ihraç edecek. Şahin de başından beri istifa etmeyeceğini gerekiyorsa ihraç edilmesini istiyordu. Şahin, ‘‘Görevden neden ayrılmam istendiğini kamuoyuna açıklasınlar,benim derdim koltuk kavgası değil’’ diyormuş.

Demek ki daha öğreneceğimiz enteresan şeyler var...

Bu gelişmeler olurken bankacılık kulisleri de hareketli tabii. Emlakbank'ın başına kim gelecek gibi. Türk Ticaret Bankası'nın başında eski bir Emlakbanklı olan Zafer Kültürlü var. Kültürlü'nün Emlak Bankası Genel Müdürlüğü'ne ‘‘oynadığı’’ konuşuluyor. Refaiddin Şahin bakan olarak kalırsa Kültürlü Emlakbank'ın başına gelirmiş...

Şahin giderse bakanlık koltuğuna Mehmet Köstepen'in geleceği söylentileri var ya.

O'nun da genel müdür adayı belliymiş: Cahit Barutçu. Barutçu da bir dönem Emlakbank'ta çalışmış... DYP'den milletvekili adayı olmuş ama seçilememiş.. Bu arada Bankekspres'in Genel Müdürü Savaş Özcan'ın da gönlünde Türk Ticaret Bankası yatıyormuş...













Yazarın Tüm Yazıları