'Bankacılıkta büyüme yüzde 15'in üstünde olur'

Güncelleme Tarihi:

Bankacılıkta büyüme yüzde 15in üstünde olur
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2017 11:48

İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali, Kredi Garanti Fonu (KGF) destekli kredi kullandırımında yılın geri kalanında bir miktar yavaşlama olabileceğini belirterek, bu yüzden beklenen yüzde 20'ler seviyesindeki kredi büyümesinin bir miktar dengelenebileceğini ve yüzde 15'in üzerinde gerçekleşebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

İş Bankası'nın düzenlediği "Karneni Göster Kitabını Al" basın toplantısı sonrasında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bali, "Bankacılık sistemi açısından, KGF için çok hızlı gelişmeler olduğu ifade ediliyor ancak ihtiyaçlar da ciddi şekilde ortadaydı... Türkiye ekonomisinde belli bir büyümeyi tutturacaksanız mutlaka ve mutlaka onun gerektirdiği oranda da kredi büyümesi lazım" dedi ve ekledi: 

"Kredi büyümesini sağlayabilmek için sermayenizi yeterli olmalı, likiditeniz yeterli olmalı... Bu konu aslında araba kullanmak gibi, ihtiyaç duyduğunuz yerde bir miktar gaza basarsınız, sonra da biraz daha hızını düşürecek önlemler alırsınız."

Bankaların kredilerini canlandırmak için yapılan çalışmalar kapsamında, geçen yıl BDDK bankaların bazı kredilerde genel karşılıkları düşürmüş ve bazı kredilerde yeniden yapılandırmaya imkan vermiş; ayrıca, KGF'nin sağladığı kefalet tutarı da 250 milyar TL'ye yükseltilmişti. KGF kapsamında Nisan sonu itibarıyla 160 milyar lira kredi hacmine ulaşıldığı belirtiliyor. (Full Story)

Haberin Devamı

Kredi kullandırımı için sermaye ve likiditenin olması gerektiğini altını çizen Bali, her ikisinin de sistemde akışkanlığının olması gerektiğini belirtti.

Özkaynakların kârlılıktan beslendiğini belirten Bali, şunları söyledi:

"Dolayısıyla Türk bankacılığının bu yıl kamunun da aldığı tedbirlerle karlılık oranları yükseldi. Bu şikayet edilecek bir şey değil. Bu bizim kredi kapasitemizin artması anlamına geliyor"

Bu sene yakalanacak kredi büyümesinin, karlılığının da sağlanması durumunda bunun bankacılık sektörünün özkaynaklarının gelişmesi anlamına geleceğini belirten Bali, "Bu da önünüzdeki dönemlerin kredi verme kapasitesini olumlu etkiler. Aynı zamanda likiditenin de sağlanması lazım. Sistemde TL kredi TL mevduat oranı epeyce yükseldi. Mevduat dışı kaynaklardan Türk Lirası fon yaratma kabiliyeti de o kadar kolay değil."

KGF kaynaklı kredilerin ekonomide işlevini iyi gördüğünü düşündüğünü belirten Bali, "İş bankası olarak, KGF destekli 15 milyar TL'ye yakın kredi kullandırdık. Bizim yüzde 78'i yeni kullandırımdır" dedi.

Haberin Devamı

Bali bu kredilerin de ticari faaliyetin finansmanı için kullandırıldığını kaydetti.

BAKMADAN GEÇME!