Bankacılardan ciddi uyarı geldi

Güncelleme Tarihi:

Bankacılardan ciddi uyarı geldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2016 16:02

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, darbe girişiminin ardından piyasalarda iniş çıkışların olabileceğini belirterek, Türkiye'nin hikayesinin doğru anlatılması ve şeffaf olunması durumunda bu hafta sonuna doğru ciddi toparlanma görebileceklerini söyledi.

Haberin Devamı

NTV televizyonunda katıldığı bir programda Aydın, "Bundan sonrası için birden bitmesini beklemiyoruz, iniş çıkışlar olacaktır. Ama bu hafta sonu itibariyle eğer şeffaf davranırsak, eğer Türkiye'nin hikayesinin doğru anlatırsak, kendimizi iyi ifade edersek, daha şeffaf olursak, bu hafta sonuna doğru ciddi toparlanma görebiliriz... Yerel krizler kısa vadeli etkiliyor piyasayı" dedi.

Cuma akşamı başlayan ve sabah saatlerine kadar devam eden darbe girişiminde, Başbakan Binali Yıldırım'ın verdiği bilgilere göre toplam 232 kişi hayatını kaybetti. Yetkililer daha önce bu sayının 290 olduğunu açıklamıştı.

Darbe girişiminin ardından ilk işlem gününün beklentilere paralel geçirdiklerini ifade eden Aydın, TCMB'nin de kendilerine verdiği destek ve güvenle hareket ettiklerini kaydetti.

Haberin Devamı

Aydın, "Dün döviz satışları vardı, özellikle günün ilk yarısında. Yaklaşık 2.5 milyar dolar düzeyinde yerlilerin satışlarını gördük. Yabancılar alıcılı düzeydeydi. Satan sattı alan aldı. Esas olan da buydu" dedi.

Aydın, Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alması ile ilgili olarak da, "Türkiye'de bir şeyler oldu ve bir şekilde notlanacağını biz de biliyoruz ama alelacele karar vermeyeceklerini düşünüyorum. Kendimizi doğru anlatır ve büyümenin önündeki engelleri aşacak yapısal reformları da bir an önce deklare edersek bu yatırım yapılabilir seviyeyi koruyacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, geçen haftaki darbe girişimin ardından Türkiye'nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye aldı.

TCMB FAİZ İNDİRİMLERİ

Aydın, TCMB'nin yaptıklarını bir sinyal olarak aldıklarını ve bankalar olarak faiz indirimlerinin süreceği yönünde hareket ettiklerini belirtti.

"Geleceği fiyatlıyoruz" diyen Aydın, "Biz en çok parayı düşük faiz döneminde kazanıyoruz. Her şey iyi olduğunda net faiz marjları daralacak. Büyümeyi finanse edeceğiz... Faizlerin yönünü aşağı görüyoruz... Geleceğe yönelik planlarımızı buna göre yapıyoruz. Pasife tam etki etmese bile aktife daha fazla etki ettirerek kaynağın daha uygun kullanılmasını sağlıyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Darbe girişimi ardından TCMB'nin bugünkü toplantısında Temmuz ayında koridorun üst bandında 25 baz puan indirime gitmesi bekleniyor. 

Bankaların yurtdışı borçlanmasında da bir sorun olmadığını kaydeden Aydın, ülkeleri, bankaları, coğrafyaları çeşitlendirmeye çalıştıklarını ifade etti.

Aydın, piyasa koşullarını önemsediklerini belirterek, havayı uygun görmediklerinde ise öteleyebildiklerini söyledi.

Aydın ayrıca sektörde kârlılıkta da hafif olumlu bir kıpırdanma olduğunu belirterek, özsermaye kârlılığının yüzde 11.3 seviyelerinde olduğuna ve bu seviyenin tek haneye inmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Sektörün genelinde kredi büyümesinin daha yavaş olduğunu da ifade eden Aydın, sorunlu krediler rasyosunun bir miktar yüksek ancak yönetilebilir seviyede olduğunu kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!