Bandırma Limanı’nda batan gemideki konteynerler çıkarılıyor

Güncelleme Tarihi:

Bandırma Limanı’nda batan gemideki konteynerler çıkarılıyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2017 15:04

Bandırma Limanı’nda batan gemideki konteynerler çıkarılıyor

Haberin Devamı

Tufan DALGIÇ / BANDIRMA(Balıkesir), (DHA ) - BALIKESİR'in Bandırma İlçesi'nde Çelebi Limanı’ndan yük aldığı sırada hatalı yükleme sonucu yan yattıktan sonra batan 'Ali Ağa' adlı kargo gemisindeki konteynerlerin çıkarılmasına başlanacak. 100 ton kaldırma kapasitesine sahip olan ‘Herkül’ adlı yüzer vinç, 78’i ambarda, 15’i güvertede bulunan toplam 93 konteyneri çıkartacak.
İzmir Aliağa Limanı’ndan, Bandırma Çelebi Limanı’na Etimaden’e ait malzemeyi almaya gelen 70 metre uzunluğunda 13 metre genişliğinde 1998 grostonluk 'Ali Ağa' adlı genel kargo gemisi, 14 Mayıs’ta, hatalı yükleme yapıldığı için yan yattı. Bunun üzerine liman römorkörleri ile sancak tarafından destek olmak ve  geminin yatışını önleme çalışması yapmak üzere gidilirken, geminin baş ve kıç halatlarının kopmasıyla düzeltme operasyonu yapılamadı ve gemi, iskele kısmı su üstünde kalacak şekilde sancak tarafından denize battı. Gemi yan yattığı sırada personel tahliye edilirken 1'i gemi personeli 2’si liman görevlisi 3 kişi yaralandı.
'15- 20 GÜN ALACAK'
Geminin batmasının ardından yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bandırma Liman Başkanı Abdullah Şalcı ilk aşamanın tamamlandığını, gemideki akaryakıt, sintine, slaj yağlarının çıkartıldığını belirterek gemiyi kurtarmak için ikinci aşamaya geçildiğini söyledi. Şalcı, "İstanbul’dan bir firma tarafından getirilen vinçle birlikte Eti Maden’e ait konteynerleri çıkartma işlemi tamamlanacak. Bunun da 15- 20 günlük bir süreyi alacağını düşünüyoruz” dedi.
Üçüncü aşamanın da geminin kurtarılarak yüzdürülmesi olduğunu aktaran Şalcı, “Balon ya da farklı teknikler kullanılarak yüzdürülecek. Yüzdürüldükten sonrada ilgili yerlerin tasarrufuna göre hareket edilecek” diye konuştu.
BAKANLIK UZMANLARI İNCELİYOR
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın konuyla ilgili iki uzman görevlendirdiği bilgisini de veren Şalcı şöyle konuştu:
“Olayın incelenmesiyle ilgili Bakanlığımız görevlendirmiş olduğu, Deniz Kazası İnceleme Kurulu'nda görevli iki uzman var. Bunlar teknik bir çalışma yapmakta. Ayrıca Liman Başkanlığımızın deniz kazası raporu var. Bununla ilgili de uzmanlar ayrıca geminin ne sebepten battığını, ne eksiğinin olduğunu, hangi sebeplere dayandığına dair en ince ayrıntılarına kadar çalışmalarını sürdürüyorlar. Deniz Kazası İnceleme Kurulu'nca hazırlanan rapor, tahmin ediyorum en son geminin yüzdürülmesinden sonra neticelenecek. Bizim raporun da 10-1 5 günlük sürede tamamlanacağını düşünüyoruz.”

 FOTOĞRAFLI

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!