Balyoz’u basından duydum

Güncelleme Tarihi:

Balyoz’u basından duydum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2014 01:46

Yeniden görülmeye başlanan Balyoz davasında tanıklık yapan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’e Balyoz, Çarşaf, Suga, Sakal ve Oraj planlarını daha önce duyup duymadığı soruldu. Özkök, “Hayır bu planların hiçbirini hiç duymadım. Balyoz kelimesini de ilk kez basından duydum. Darbe planı yapıldığına dair herhangi bir duyum almadım. Görev yaptığım dönemde dedikoduya dayalı duyumlarım oldu” dedi.

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi’nin Balyoz davasıyla ilgili verdiği ‘hak ihlali’ kararının ardından 236 tutuksuz sanığın yargılanmasına yeniden başlandı. Davada tanık olarak ifade veren eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök, “Balyoz kelimesini ilk kez basından duydum” dedi.
Anadolu 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nce Anadolu Adalet Sarayı’ndaki 450 kişilik Şehit Hakan Kılıç Konferans Salonu’nda görülen duruşmaya, aralarında emekli Orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, emekli Oramiral Özden Örnek, emekli Korgeneral Engin Alan ve emekli Albay Dursun Çiçek’in de bulunduğu 205 tutuksuz sanık katıldı. 31 sanık ise duruşmaya gelmedi. Duruşmayı CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran da izledi.
Duruşmaya tanık olarak çağrılan eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök’e tek tek isimleri okunan sanıkları tanıyıp tanımadığı soruldu. Mahkeme heyetinin önünde hazırlanan bölümde oturan Özkök’e yemininin ardından da mahkeme başkanı tarafından ilk olarak Balyoz, Çarşaf, Suga, Sakal ve Oraj planlarını daha önce duyup duymadığı soruldu.

Haberin Devamı

KULAKTAN DOLMA SÖZLER

Özkök ise “Hayır bu planların hiçbirini hiç duymadım. Balyoz kelimesini de ilk kez basından duydum. Özellikle Balyoz çok yabancı geldi. 2003’te Genelkurmay Başkanıydım. Darbe planı yapıldığına dair herhangi bir duyum almadım. Görev yaptığım dönemde dedikoduya dayalı duyumlarım oldu. Kulaktan dolma sözler geziyordu. Ama bunlar kimse hakkında dava açılacak, soruşturma açılacak kadar ciddi değildi. Kritik bir dönemden geçiliyordu. Bu bilgileri, ziyarete gelenler, imzasız mektuplar ve basından duyuyordum. Askeriye
dışından gelenlerden duyuyordum” dedi. Soru-cevap şöyle devam etti:
Savcı: 27 Mart 2012’de Çetin Doğan duruşmadaki beyanında sizinle yaptığı bir görüşmeden bahsediyor. Bu görüşmelerde ‘köstebek evrak alabilir ama bavulu alamaz’ dediğinizi iddia ediyor.
Hilmi Özkök: Benimle onun arasında böyle bir konuşma olmadı. Basından duydum.
Mahkeme Başkanı: 1’inci Ordu ile Genelkurmay arasında, olasılığı en yüksek tehlikeli senaryonun oynanıp oynanmaması ile ilgili yazışma yapıldı mı?
Hilmi Özkök: Bu yazışma orduyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı arasındadır. Genelkurmay ile kuvvet arasında yazışma olmadı. Böyle bir yazışma olmaz zaten.
Hiçbir sanık ve avukatı Özkök’e soru yöneltmedi. Özkök’ün ifadesi yaklaşık 15 dakika sürdü.
Tanıkların salondan ayrılmasının ardından sanıklara ve avukatlara tanık ifadelerine ve yeni oluşturulan bilirkişi listesine karşı diyecekleri soruldu. Sanıklar ve avukatlar da tek tek tanık beyanlarına itirazları olmadığını, yeni bilirkişi heyetini ise tanımadıkları için bu aşamada bir şey diyemeyeceklerini söylediler. Sanıklardan emekli Albay Dursun Çiçek, “Bu davanın kumpas davası olduğu iddiası bu iki tanığın ifadesiyle doğrulanmış oldu. Somut deliller ışığında bir an önce masumiyetimizin teslim edilmesini istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

10 KASIM’DA TEKRAR

Balyoz davasında dosyası ayrılan 62 sanığın yargılandığı dava ise 10 Kasım 2014 tarihinde görülecek. Hilmi Özkök ile Aytaç Yalman, 10 Kasım’daki duruşmada da tanık olarak dinlenecek.

Balyoz’u basından duydum

SEMİNER EMRİNİ BEN VERDİM

SALONA çağrılan ikinci tanık eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman’a da sanıkları tanıyıp tanımadığı tek tek isimler okunarak soruldu. Aytaç Yalman ifadesine ise “Bana tanıklık yapma fırsatı veren Anayasa Mahkemesi’ne şükranlarımı sunarım. Değerli silah arkadaşlarımı selamlıyorum” diyerek başladı. Soru üzerine Yalman, “Balyoz Planı’na ilişkin istihbarat almadım. Belge ve bilgiye sahip değilim. Basından öğrendim. Bu konu ile ilgili bu hareketin engellenmesi hususunda girişimim olmadı” dedi. Yalman, Balyoz dışındaki Oraj, Suga gibi planları da duymadığını söyledi.
Duruşma savcısının, “Seminerde yapılan faaliyetlerin raporu geliyor muydu size?” diye sordu. Bunun üzerine Yalman, “Bana gelmedi. 1’inci Ordu Komutanlığı’nda da olabilir, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda da olabilir ama bana gelmedi. Seminerden haberdarım. Semineri ben istedim. Ancak katılamadım. Çünkü o dönemde siyasi ve askeri hareketlilik üst düzeydeydi. MGK 1 ay içinde 2 kez toplandı. Bu pek olağan değildir. Amerikalıların bölgedeki keşif faaliyetlerini yerinde görmek istedim, bu nedenle katılamadım” diye konuştu. Yalman, savcının, “Seminere ilişkin ses kayıtlarını ne zaman öğrendiniz?” sorusu üzerine ise “Ben basından öğrendim” dedi. Yalman’a da avukatlar ve sanıklar soru sormadı. Yalman’ın ifadesi de 15 dakika sürdü.

Haberin Devamı

Balyoz’u basından duydum

4 DAKİKA İÇİN 4 YIL HAPİS YATTIK

BALYOZ davası sanığı emekli Orgeneral Ergin Saygun’un kızı Ece Saygun tanıklarla ilgili sosyal medyada tepki gösterdi. Ece Saygun, şöyle dedi: “Tanıklığı 4 dakika sürdü. Her 1 dakika tanıklığı için 1 sene hapis yattık. Ama tabii artık en önemli konu bir önceki mahkeme, bu tanıkları neden reddetti. Bunu sormak lazım. Biz 4 senedir bu anı bekliyoruz. İşte geldi söyledi ‘Darbeyi duymadım’ dedi. Bunun açığa çıkmasından mı korkuyorlardı, bu yüzden mi reddetti mahkeme. Bu kadar kritik bir davada bu kadar kritik iki tanık nasıl dinlenmez. Duruşmada onları gördüğümde elim ayağım titredi. Tanıdığımız, vaktinde amca dediğimiz insanlar. Ağladım zaten. Kolay değil. Hilmi amca çok yaşlanmış mesela. Sizin Hilmi Özkök dediğiniz insan bizim çocukluğumuz, gençliğimiz, Hilmi amcamız. Aynı lojmanlarda oturduk. Onlarla büyüdük. O yüzden hem kızgınım, öfkeliyim, hem üzüldüm.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!