Balyoz Davası tutuklusu askerlerden 7. sergi

Güncelleme Tarihi:

Balyoz Davası tutuklusu askerlerden 7. sergi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2013 11:05

Balyoz Davası'ndan tutuklu muvazzaf asker ve emekli subayların cezaevlerinde yaptıkları resim, karikatür, şiir, maket ve ebrulardan oluşan yedinci serginin açılışı gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Vardiya Bizde Platformu öncülüğünde Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ‘Özgür tutsaklardan tutsak eserler’ adlı serginin açılışına, Balyoz davasından tutuklu muvazzaf asker ve emekli subayların aileleri, yakınları ve bazı vatandaşlar katıldı. Sergide, tutuklu sanıkların cezaevlerinde yaptıkları aralarında yağlı boya tablo, ebru, karakalem, karikatür, maket ve hat çalışmalarından oluşan 100’ün üzerinde eser bulunuyor.

SERGİLENEN ESERLER / FOTO GALERİ

Eserler arasında, Deniz Kurmay Kıdemli Albay Bora Serdar’ın yaptığı aralarında Savarona, yelkenli, denizaltının bulunduğu gemi maketleri, Deniz Kurmay Albay Berker Emre Tok’un cezaevinden çıkarak ailesine kavuşan bir tutukluyu anlattığı maket, Deniz Kurmay Albay Mehmet Örgen’in özellikle aile temasını işlediği karakalem çalışmaları ile ebru eserleri dikkat çekti. Sergiye katılanlar ayrıca hazırlanan anı defterine duygu ve düşüncelerini yazdılar.

Haberin Devamı

YULAF EZMESİ, DİŞ MACUNU VE KÜRDANDAN YAPILMIŞ ESERLER

Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan tutuklu sanıklardan Emekli Tuğamiral Cem Aziz Çakmak ablası Filiz Çakmak, sergiye katılımda ve eser sayılarında artış olduğunu belirterek, "Çünkü orada yaşayan tutsak olan yakınlarımız gerçekten halkla iletişimi bu sayede kuruyorlar. Bu onlar için çok önemli. Bu sergiler sürecek. Hatta İstanbul dışına da götürmeyi düşünüyoruz. Türkiye’nin birçok yerinde bu sesi duyuracağız. 100’ün üzerinde eserimiz var. Ebru, karakalem, yağlı boya ve maketlerimiz var. Özellikle Silivri’de yapılmış maketler ve hiçbir şekilde maket malzemesi kullanılmadan tamamen yulaf ezmesi, diş macunu, kürdan bu tür malzemelerle kağıt bunları kullanarak yapılmış eserler. Denizciler deniz üzerine temalar, ailelere duydukları özlemler kahvaltı sofrası bile çizmişler. Mesela karacı bir albayımız dağları, ormanları güneydoğuyu anımsayarak eserlerini yapmış. Tamamen bu yetenekler orada çıktı. Oradaki zamanlarını bu tür sanatları öğrenmekle geçiriyorlar. Orada öğrendiler bu eserleri yapmayı. Buraya ebru üzerine gelen hocalar var onlar bile inanamadılar bu kadar kısa zamanda yetenekleri ortaya koymalarına" dedi.

Haberin Devamı

KİMİ ÖZLEMİNİ, KİMİ ADALETSİZLİĞİ DİLE GETİRDİ

Balyoz Davası tutuklusu askerlerden 7. sergi

Sergideki 'Çıkış' isimli maket eser

16 yıl hapis cezası alan Balyoz tutuklu sanıklarından Deniz Kurmay Albay Mehmet Örgen’in kız kardeşi Nurgün Özelçi de adına çizilen resim önünde konuştu. Büyük bir trajedi yaşadıklarını ve sözün bittiği yerde olduklarını ifade eden Özelçi, "Büyük bir sahtelikle, büyük bir adaletsizlikle karşı karşıyayız. Canlarımız maalesef hapishanedeler. Onlar içinde söz bitti söylenecek hiçbir şey yok. Bu duygularını, ailelerine özlemlerini, özel anlarını resmederek başladı her şey. Mesela benim ağabeyim hayatı boyunca hiçbir resim çalışması olmamıştı. Kimi kara kalemle, kimi ebruyla, kimi yağlı boyayla kimi karikatürlerle var. Kimi özlemini, kimi beklentisini, kimi yaşanan adaletsizliği, kimi adaletsizliğe sessizliği dile getirdi" dedi.

Haberin Devamı

'TUTUKLU ADALET, DÖNÜŞEN TÜRKİYE' PANELİ

Sergi açılışında ayrıca, Vardiya Bizde Platformu tarafından 6 Nisan 2013 Cumartesi günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde 14.00-17.00 saatleri arasında moderatörlüğünü Ümit Zileli’nin yapacağı Turgut Kazan, Ümit Kocasakal, Muharrem İnce, Ali Sirmen, Orhan Bursalı, Tufan Türenç’in konuşmacı olarak katılacağı ‘Tutuklu Adalet Dönüşen Türkiye’ konulu panelin duyurusu yapıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!