Balon ve aslan balığı konuşuldu

Güncelleme Tarihi:

Balon ve aslan balığı konuşuldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2018 10:00

Balon ve aslan balığı konuşuldu

Haberin Devamı

 

Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) - ANTALYA'nın Demre ilçesinde Balon ve Aslan Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması (BAYOMA) projesi kapsamında toplantı yapıldı.

Merkezi Antalya'nın Demre ilçesine bağlı Beymelek Mahallesi'nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Üretim Eğitim ve Araştırma Enstitüsü tarafından başlatılan Balon ve Aslan Balıklarının Yayılım Alanlarının ve Olası Mücadele Yöntemlerinin Araştırılması (BAYOMA) projesinin ilk toplantısı yapıldı. İki gün süren toplantıya Kaymakam Murat Uz, Belediye Başkanı Süleyman Topcu, Enstitü Müdürü Rızvan Süyek, Çukurova Üniversitesi'nden Prof. Dr. Fatih Özoğul, İstanbul Lütfi Kırdar Kartal Eğitim Araştırma Hastanesi Hiberbarik Kliniği'nden uzman doktor Selin Gamze Sümen, Su Ürünleri Kooperatifleri adına Ayşegül Taşdemir, Antalya Büyükşehir Belediyesi Demre Koordinatörü Özdemir Sevinç, Çanakkale'den Hatay'a kadar kıyısı olan illerin ve ilçelerin Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerinden su ürünleri mühendisleri katıldı.

Toplantının ilk günüde bilim insanları balon ve aslan balıklarının denizlere, denizlerdeki canlı yaşamına, insan sağlığına etkileri üzerine sunumlar yaptı. Düzenlenen panellerde projenin amacı anlatılırken, yapılacak çalışmalar hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

Enstitü Müdürü Rızvan Süyek, "Son yıllarda Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçen balon ve aslan balıklarının, ülkemiz kıyılarını etkilediği gözlemlenmekte. Yerli balık türlerinin yaşam alanlarında strese ve değişimlere neden olmuştur. İstilacı balıklardan paşa barbunu ve lokum balığı, ekonomik değere sahipken, balon ve aslan balıkları içerdikleri zehirli toksin nedeniyle deniz eko sistemini, kıyı, toplum sağlığı üzerinde öldürücü etkileri var" dedi.

Bu projeyle balon ve aslan balıklarıyla nasıl mücadele edileceğinin masaya yatırılacağını aktaran Rızvan Süyek, "Mart ayından itibaren balon balıklarını enstitümüzde toplayacağız. Balıkçıların yakaladıkları ve ağlarına takılan balon balıklarını enstitüye gönüllü olarak getirmelerini isteyeceğiz. Bu balıkların biyolojik ölçümlerini yapacağız. Zehirli etkilerini inceleyeceğiz. Bazı balon balıkları da Çukurova Üniversitesi'ne gönderilecek. Burada incelenecek. Tüm bu çalışmalar sonrası bu zararlı ve doğal yapıyı bozan balıklarla mücadele yöntemleri ortaya çıkacak" diye konuştu.

Katılımcılar ikinci gün enstitüde incelemeler yaptı.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!