GeriSeyahat Balkanlar’ın 5 güzeli
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Balkanlar’ın 5 güzeli

Balkanlar’ın 5 güzeli

Balkanlar’ı hep oradan gelen soğuk hava dalgasıyla anacak değiliz ya.

Balkanlar’ın tarihi, kültürü ve doğasıyla öne çıkan beş kentini ziyaret etmek için şimdi en uygun zaman

BELGRAD

Gece hayatının merkezi

Balkanlar’ın 5 güzeli


Güneydoğu Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biri olan Sırbistan’ın başkenti Belgrad, Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği platoda kurulmuş, hem coğrafi hem de tarihi açıdan son derece özgün bir şehir.
Belgrad’ı gezmeye bugün şehrin en büyük parkı olarak kullanılan eski Belgrad Kalesi’nden başlayabilirsiniz.
Gezerken Pobednik heykelini, İstanbul Kapısı’nı ve Saat Kulesi’ni de gözden kaçırmayın.
Alışveriş yapmak içinse en uygun yer Knez Mihailova Caddesi.
Belgrad, gece hayatının zenginliğiyle de nam salmış bir kent. Sabah 04.00’e kadar açık  gece kulüplerinde ünlü DJ’ler eşliğinde yapılan müzikler Avrupa standartlarının bile üzerinde. Kentte gece hayatının kalbinin attığı yerlerse öncelikle Tuna ve Sava nehirleri üzerindeki yüzer gece kulüpleri. En son açılan kulüplerse Ada Ciganlija Gölü’nün etrafında bulunuyor.

Yapmadan dönmeyin:
Tuna Nehri üzerindeki yüzer gece kulüplerine gitmeden, sabahlara kadar dans etmeden, Srpskih Vladara Caddesi’nde Belgrad’ın sembolü haline gelen Aziz Sava Kilisesi’ni görmeden dönmeyin.

BÜKREŞ
Balkanlar’ın küçük Paris’i

Balkanlar’ın 5 güzeli


Romanya’nın başkenti Bükreş, Tuna Nehri’nin kıyısındaki bir başka Balkan incisi. Nehrin kuzeyinde kalan tarihi merkez, oldukça iyi korunmuş, güneyde ise binlerce bina yıkılarak Champes de Elyesse’ye benzeyen Unirii Bulvarı yapılmış. O yüzden de buraya ‘Küçük Paris’ deniliyor. Kenti gezmeye meydandaki Parlemento Sarayı’ndan başlayabilirsiniz. Burası Pentagon’dan sonra dünyanın 2’nci büyük yönetim binası olarak biliniyor. Kent merkezindeki Ateneul opera binası, Kretzulescu Kilisesi ve Ulusal Tarih Müzesi de mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Alışveriş içinse Victoriei caddesini  gezmek gerekiyor. Gece hayatı ağırlıklı olarak  devasa büyüklükteki gece kulüplerinde sürüyor. Mekânların hemen hepsinde elektronik müzik hâkim. “Ben gece kulübü sevmem” diyorsanız, tavsiyemiz kent merkezindeki barlar.

Yapmadan dönmeyin:
Nehir kenarındaki Stavropoleas Sokağı’nda gidin, tarihi Stavropoleas Kilisesi’ni görün. Aynı sokakta birahaneden daha çok müzeyi andıran Caru Cu Bere Birahanesi’nde soluklanıp bir bira için.


Üsküp
Hem Osmanlı hem Avrupalı

Balkanlar’ın 5 güzeli

Büyük İskender’in ülkesi Makedonya’nın başkenti Üsküp, hem Avrupa hem de Osmanlı mirasının izlerini bulabileceğiniz bir başka Balkan şehri. Bir yakasında Arnavutlar ve Müslümanlar, diğer tarafındaysa Ortodoks Hıristiyanlar yaşıyor.
Vardar Nehri üzerinde kurulmuş olan şehrin en merkezi yeri, 15. yüzyılda inşa edilmiş olan Taş Köprü. Köprünün bir tarafında Osmanlı döneminden kalma Eski Çarşı, diğer tarafındaysa yeni inşa edilmiş Büyük İskender Meydanı var.
Büyük İskender’in devasa heykelinin bulunduğu meydanın etrafında çok sayıda şık kafe ve restoranlar bulunuyor. Nehrin çevresindeki parklarsa barları ve gece kulüpleriyle eğlencenin merkezi konumunda.

Yapmadan dönmeyin:
Üsküp’e üç saat uzaklıktaki Ohri Gölü’nün kıyısına gidin, restoranlardan birinde Ohri alabalığı yiyin.

PRİŞTİNE
Küllerinden doğan şehir

Balkanlar’ın 5 güzeli

Kosova 2008’de bağımsızlığını ilan ettikten sonra başkent ilan edilen Piriştine’de savaştan sonra çok şey değişti. Kentin ortasına yerleştirilen ve dev harflerle yazılmış ‘NEWBORN’ (Yeni doğan) kelimesi de küllerinden yeniden doğmuş bir şehre işaret ediyor. Avrupa’daki en zengin mönülü restoranlardan bir kısmını Priştine’de bulabilirsiniz. Şu sıralar Legere isimli restoranın ön bahçesinde serin yaz kokteylleri içebilirsiniz. Priştine’nin de bir Zanzibar’ı var ve gençler arasında çok popüler. Jazz Club 212 ve Phoenix Bar da önerilen bar ve gece kulüplerinden.

Yapmadan dönmeyin:
Priştine’ye birkaç saat uzaklıktaki 13. yüzyıldan kalma Gracanica Manastırı görülmeye değer.

SARAYBOSNA
Açık hava müzesi

Balkanlar’ın 5 güzeli


Eğer Balkan turu yapacaksanız Saraybosna bu turun olmazsa olmaz kentlerinden biri. Gezilecek yerler genelde birbirine yürüme mesafesinde. Kentin sahip olduğu Osmanlı mirası, ‘Eski Şehir’de gezilecek tarihi yerlerin merkezini oluşturuyor. Baş Çarşı, Gazi Hüsrev Bey Camii, Ortodoks Kilisesi, sinagog, Svrzo evi, Latin Köprüsü, Kurşunlu Medresesi, Fatih Camii, Morica Han gibi tarihi yerler hep bu bölgede toplanmış.
Restoranlarda Türk mutfağından birçok örnek de bulmak mümkün.

Yapmadan dönmeyin:

Savaş sırasında kuşatma altında kalan Bosnalıların hayatta kalmasını sağlayan Umut-Hayat Tüneli’ni mutlaka görün.

False