Balkaner: TMSF Allah gibidir

Güncelleme Tarihi:

Balkaner: TMSF Allah gibidir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2007 17:45

Yurtbank'ın zarara uğratılmasına ilişkin yargılandığı davada hakkında “zimmet” suçundan verilen hapis cezası aleyhine bozulan bankanın eski sahibi Ali Avni Balkaner'in yeniden yargılanmasına devam edildi.

Haberin Devamı

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Ali Avni Balkaner katıldı. Duruşmada savunmasını yapan Balkaner, dava konusu borcun kaynağı olan krediyi, kendisinden bankanın sermayesinin artırılmasının istenmesi üzerine aldığını ve tümünü bu iş için kullandığını söyledi.

Bu sırada doğmuş ve doğacak tüm borçlarına karşılık yüklü miktarda teminat verdiğini ve maalesef  bugüne kadar kendisini bir türlü anlatamadığını ifade eden Balkaner, şunları kaydetti:

“Ankara'da süpermarketçilikten yani bakkalcılıktan geliyorum. Bakkal hesabını çok iyi bilirim. Şimdi size bakkal hesabı yapacağım ve uğradığım haksızlıkları ortaya çıkaracağım. Benim olayımda yapılması gereken basit bir bakkal hesabıdır. Hesaplıyorlar, ediyorlar, bana 'şu kadar borcun var' diyorlar. Karşılığında ne verdiğimi, bunun değerinin ne olduğunu hesaplamıyorlar.”

Haberin Devamı

TMSF Başkanı'nın gazetelerde çıkan haberlerde, “iyi niyetlilerle anlaştık” dediğini, bunların içinde kendisinin de olduğunu belirten Balkaner, yine gazetelerde çıkan haberlere göre borcuna karşılık verdiği Çamlıca Konaklarının 74 milyon YTL'ye satıldığını anlattı.

“TMSF ALLAH GİBİDİR”

Kaba taslak olarak 1999 yılından bu yana faizleriyle borcunun 200 milyon dolar olduğunu belirten Balkaner, “TMSF, Allah gibidir. İçeriden bilgi filan almak, nasıl hesaplandığını sormak mümkün değildir. Onlar bir rakam tespit ederler. Kuzu gibi gider imzayı atarsınız. 'Onurum kurtulsun' dedim, gittim imzaladım. Allah razı olsun ki imza attırdılar. Yoksa her şey çarçur olurdu” diye konuştu.

Bankasına el konulmadan önce verdiği teminatların borcunu fazlasıyla karşıladığını anlatan Balkaner, TMSF'yi zamanında gerekli satışları yapmadığı gerekçesiyle eleştirdi.

“Hortumcu” olmadığının yapılan satışlarla ortaya çıktığını söyleyen Balkaner, beraat etmeyi değil, bankanın içine koyduğu mal varlığının araştırılmasını ve gerçeğin ortaya çıkmasını istediğini kaydetti.

Mortgage sistemini Türkiye'ye getiren ilk kişi olduğunu savunan Balkaner, ”Eğer bankama el konulmasaydı Türkiye'nin en zengini olurdum. Elimdeki arsaları bu yöntemle değerlendirecektim “ dedi.

Haberin Devamı

Türkiye'de bazı kişilerin buna izin vermediğini öne süren Balkaner, davasının sonuçlanmasından sonra bazı siyasiler ve bürokratlar hakkında belgeleriyle açıklamalar yapacağını da sözlerine ekledi.

Balkaner'in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı erteledi.

DAVANIN GEÇMİŞİ

Davanın 17 Aralık 2004 tarihinde yapılan duruşmasında mahkeme, Ali Avni Balkaner'i, “verilmemesi gereken kredileri açarak dolandırıcılık”, “zimmet” ve “off-shore hesapları üzerinden bankanın vasıta kılınması suretiyle dolandırıcılık” suçlarını işlediği gerekçesiyle toplam 34 yıl 7 ay ağır hapis ve 69 trilyon 307 milyar 925 milyon lira ağır para cezasına çarptırmıştı.

Haberin Devamı

Dosyayı inceleyen Yargıtay 7. Ceza Dairesi, mahkumiyet kararını, sanığın hukuki durumunun 1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK uyarınca yeniden değerlendirilmesi gerektiği görüşüyle bozmuştu.

Yeniden yapılan yargılamada Balkaner, bu kez 3 ayrı suçlamaya ilişkin toplam 16 yıl 5 ay 27 gün hapis, 1 milyon 336 bin 700 YTL adli para cezasına çarptırılmıştı.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, temyiz başvurusu üzerine yaptığı incelemede de Ali Avni Balkaner'in 3 yıl 7 ay 22 gün hapis ve 260 bin 400 YTL adli para cezasına çarptırıldığı “tahsis edilmemesi gereken kredinin tahsisi suretiyle dolandırıcılık” suçuna ilişkin hükmü, zaman aşımı süresinin dolduğu görüşüyle bozmuştu.

Haberin Devamı

Balkaner'in 5 yıl 6 ay 20 gün hapis ve 555 bin 500 YTL adli para cezasına çarptırıldığı “zimmet” suçuna ilişkin hükmü ise “etkin pişmanlık”tan yapılan indirimin uygulanamayacağı görüşüyle bozan Yargıtay 7. Ceza Dairesi, iş adamının 7 yıl 3 ay 15 gün hapis ve 520 bin 800 YTL adli para cezasına mahkum edildiği ”off-shore hesaplar üzerinden bankanın aracı olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık” suçuna ilişkin kararı ise onamıştı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!