Balıkesir’den fırın atağı

Güncelleme Tarihi:

Balıkesir’den fırın atağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2017 20:15

BALIKESİR Belediyesi ve vatandaşların katılımıyla 1980 yılında kurulan Fırıntaş, ülkenin ekşi mayayla üretim yapan bir tesis haline geldi.

Haberin Devamı

Fırıntaş, geleneksel yöntemlerle ekmek üretirken, Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur, 2014’te göreve geldiğinde yeni teknolojiler ile üretim yapan modern bir fabrika kurulması için çalışma başlattı. Fırıntaş uzmanları, ilk etapta İstanbul Halk Ekmek Fabrikası ve bazı büyük belediyelerin fırınları, daha sonra da Almanya’ya giderek büyük üretim kapasitesine sahip fabrikaları inceledi.

EKŞİ MAYALI EKMEK

Alman firmalarıyla yapılan anlaşma sonucu, Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi’nde 3 bin 500 metrekarelik kapalı alanda Ekmek Üretim Fabrikası kuruldu. 2 ay Alman uzmanlarla birlikte deneme üretimi yapıldıktan sonra geçen yıl mayıs ayında Türkiye’nin ekşi maya ile üretim yapan endüstriyel otomasyonlu lamine ekmek üretim hattı faaliyete geçti. Fırıntaş’ın ekşi mayayla ekmek üretmesi nedeniyle ülkede örnek olduğunu vurgulayan Başkan Uğur, “Ekmek insanların en fazla tükettiği temel gıda maddesi. Yediğimiz gıdalar da sağlığımızla ilgili. Biz bu düşünceyle Balıkesir’deki eski fırınlarımız yerine, modern, katkısız, içinde hiç kimyasal madde olmayan, ekşi mayayla halkımıza ekmek üretiyoruz. Türkiye’de bir belediye ilk defa halkın yemiş olduğu ekmeği ekşi mayadan üretiyor. Hiç katkı maddesi yok. Kesinlikle hiç kimyasal maya kullanmıyoruz, dolayısıyla en sağlıklı ekmeği üretiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KALİTELİ HAMMADDE

Tesisi yurtdışından getirdiklerini belirten Uğur, “Her türlü ekmeği, tam buğdayı, çavdarlısı, mısırlısı ve benzerlerini ekşi maya ile üretiyoruz. 30 yıldır ekmek işi yapan Türkiye’nin en büyük belediyesi bile tesislerimizde inceleme yapıyor. Gıda mühendisleri, kalite kontrol mühendislerini gönderiyor. Bizi tebrik ediyorlar, hatta ‘Balıkesir bu ekmeği yerse, insanların sağlık harcamalarının bile azalır’ diyorlar” ifadelerini kullandı. Öte yandan; Fırıntaş’ın Ar-Ge laboratuvarında bir gıda mühendisi, bir teknolog ve bir teknisyenin fabrikaya gelen hammaddelerin kalitesini kontrol ettiğini belirten Edip Uğur, kalite standartlarına uymayan hammaddelerin geri çevrilerek satın alınmadığını dile getirdi.

Haberin Devamı

HİJYENİK VE UCUZ EKMEK

DEĞİŞİK ekmek çeşitlerinin de denendiğini kaydeden Başkan Edip Uğur, şunları söyledi: “Tesiste bugüne kadar normal ekmek, mısır ekmeği, baget ekmek, hamburger ekmeği, sandviç ekmeği, dilimli tost ekmeği, Vakfıkebir ekmeği, tava ekmeği, köy ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, kepek ekmeği, ruşeymi ekmeği üretimi yapılıyor. Üzümlü, fındıklı, fıstıklı bal ekmeğinin de üretimine başlandı. Balıkesir halkının sağlıklı, kaliteli, hijyenik ve ucuz ekmek ihtiyacını karşılamayı, ekmek sektöründe yeniliklerin öncülüğünü hedefleyen Fırıntaş’ta keçi boynuzu tozu, zeytin, ceviz, ay çekirdeği, kabak çekirdeği karışımlı ekmeklerin üretimi için de denemelere geçildi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!