Balıkesir Yılda 500 Bin Adet Ceviz Fidanı İhraç Ediyor

Güncelleme Tarihi:

Balıkesir Yılda 500 Bin Adet Ceviz Fidanı İhraç Ediyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2016 18:41

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde, Fikri Çıpa başkanlığında toplanan Bandırma Ticaret Odası 1. Meslek Komitesi ilçedeki ceviz fidanı yetiştiricilerinin sorunlarını masaya yatırdı.
İlçede yaklaşık 4 milyon adet ceviz fidanı yetiştirildiğini anımsatan Çıpa, bunun 500 bin adedinin Yunanistan, Bulgaristan, Romanya, İtalya, İspanya, Gürcistan, Kırgızistan ve Makedonya’ya ihraç edildiğini söyledi.
Gelen talepler doğrultusunda ilçedeki ceviz fidanı üretiminin her geçen gün arttığını dile getiren Çıpa, “Bandırma’da ilk ceviz fidanı üretimi ilçenin kırsal mahallelerinden olan Sahil Yenice Mahallesi’nde başladı, ancak zaman içerisinde buradaki arazilerin yetersiz kalması üzerine ilçenin diğer kırsal mahalleleri olan Ömerli, Erikli ve Ziraatli’de de ceviz fidanı üretimine başladı” dedi.
Bölgedeki üreticilerin mavi sertifikalı ceviz fidanı bulmakta zorlandıklarının altını çizen Çıpa, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı mavi sertifikalı ceviz fidanı üretimiyle ilgili Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümünü görevlendirdi. Ancak burada üretilen anaç ceviz fidanının yetersiz olması üreticilerin bu yöndeki taleplerinin karşılanamamasına neden olmaktadır” ifadesini kullandı.
Ülkede standart ve sertifikalı fidan üretimi yeterli olmadığını dile getiren Çıpa, tüm diğer bahçe ürünlerinde olduğu gibi, cevizin de bölgesel anlamda yoğun yetiştiriciliğinin yapılabilmesi için, yapısal ve kurumsal sorunların giderilmesi gerektiğini söyledi.
Çıpa, mavi sertifikayla ceviz fidanının Tarım Bakanlığına bağlı kuruluşlarca tescil edilmiş bir parselden gelen aşı kalemi, aşı gözü ve klon anaçlarla üretilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!