Balıkçı Emre ve Pakize'si Haliç'i kuş cenneti yaptı

Güncelleme Tarihi:

Balıkçı Emre ve Pakizesi Haliçi kuş cenneti yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 25, 2002 02:08

Geçen yıl kanadından yara alan yeşil başlı ördeği koruması altına alıp besleyen ve Haliç'teki adacıklarda doğal ortamında bırakan balıkçı Emre Avlar, Haliç'te bir kuş cennetinin oluşmasına neden oldu.

Yıllardır temizlemeye çalıştığımız Haliç, filmlerde görülebilecek bir olaya sahne oldu. Haliç'te ‘‘Baba Emre’’ olarak tanınan balıkçı Emre Avlar, bir yıl önce yaralı olarak bir yeşil başlı ördek buldu. Emre Avlar, kanadını tedavi edip beslediği ördeğe ‘‘Pakize’’ adını verdi ve doğal ortamda büyüsün diye Haliç'teki adacıklardan birine bıraktı. Pakize, bir yıl boyunca balıkçı Avlar'ın yem desteğiyle yaşamını sürdürdü. Pakize, bu yıl, bir erkek yeşilbaş ördeği adacıklara indirerek aile kurmayı başardı.

Pakizeyle eşi, başka ördeklerin ve kuşların da adacıklardaki vahşi yaşam ortamını fark etmesine neden oldu. bir süre sonra balıkçıllar, karabaş martılar, gümüş martılar, şahinler, sakarmekeler, gri balıkçıllar ve daha başka kuş türleri, adacıkları kuş cennetine çevirdiler. Bu arada yine adaya bırakılan tavşanlar da çoğaldı.

AVCILAR GELİYOR

Ama ördekler ve kuşlar, adalarda hayatı canlandırıken bazı ‘‘eli tüfekliler’’ geceleri hayatı yok etmek için harekete geçtiler. Adalarda ördek yaşadığını haber alan ‘‘eli tüfeklilerin’’ geceleri ava çıkması üzerine Doğa ile Barış Derneği gönülüleri adacıklara çıkarak buradaki hayvanların koruma altına alınmasını istediler.

İstanbul İl Çevre Müdürü Yüksel Çengel, Doğa ile Barış Derneği Başkanı Yüksel Üstün, derneğin Bakırköy Şube Başkanı Saime Üzümkesici, yönetim Kurulu üyesi Nesrin Aslan, yönetim kurulu üyesi Cemal Özdemir ve Ümit Çilingiroğlu'nun katıldığı tanıtım gezisinde basın mensuplarına yeşilbaş ördekler ve diğer kuşlar tanıtıldı. Tanıtım gezisinde bir konuşma yapan DBD Başkanı Yüksel Üstün, ‘‘Terkos, Küçükçekmece, Büyükçekmece göllerinde yaşam ölürken, kuşların böyle bir alanı yaşam merkezi olarak seçmeleri ilginç. Korunmaları için İl Çevre Mmüdürümüz'den bugün söz aldık’’ dedi.

İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi araştırma görevlisi ve kuş gözlemcisi Zeynel Arslan ise adacıklar etrafında 15 dakika tur attığını ve kuğuların da gelip gittiğini öğrendiğini belirterek ‘‘Araştırma yaparak, bu canlıların envanterini çıkarmak istiyoruz’’ dedi. Aslan, bir kuş gözlemevi kurulmasını isteyeceklerini de belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!