Balık-yoğurt dedikodusu

Balık sezonu açıldı, balıkçılar bir haftadır denizlerimizde, balıklar da yavaş yavaş tezgahları süslemeye başladı.

Haberin Devamı

Biz Türklerde bir alışkanlık vardır; balığın olduğu sofrada yoğurt da olmaz, yoğurtla yapılan yemekler de. Çünkü balıkla birlikte yoğurt yediğimizde zehirleneceğimize inanırız. Peki işin aslı nedir? Aslında balıkla yoğurt yemenin hiçbir sakıncası yoktur. Sakıncalı olan yoğurdu bayat balıkla birlikte tüketmektir, işte o zaman bayat balıkta artan histamin adındaki protein yoğurttakiyle birleşir ve metabolizmada alerjik reaksiyona neden olur. Ancak, şunu da aklımızdan çıkarmamamız gerekir: Bayat balık tek başına tüketildiğinde de bizi zehirlemek için yeterlidir. Yani bayat balığın bize zarar vermek için yoğurda ihtiyacı yoktur.
Sözün kısası, balığın olduğu sofralara gönül rahatlığıyla yoğurt konabilir ve afiyetle de yenir.

Cevizli tavuklu salatası

Haberin Devamı

Maydanoz, dereotu ve taze yeşil soğanı ayıklayıp yıkadıktan sonra incecik doğrayın. Tavuk göğüs etini haşlayıp soğumasını bekledikten sonra küçük parçalar halinde didikleyin ve derin bir kaba koyun.
Üzerine maydanoz, dereotu ve taze yeşil soğanı ekleyip karıştırın. Ceviz içini ve bezelyeyi de ilave edip tuz, pulbiber, kimyon ve karabiberi serpiştirin ve iyice karıştırın. Son olarak, üzerine zeytinyağını da gezdirin.
Tavuklu karışımı servis tabağına alın. Üzerine birkaç adet bütün ceviz yerleştirip servise sunun.

Malzeme listesi

- 1 adet tavuk göğsü
- 1 demet maydanoz
- 1 demet dereotu
- 5 adet taze yeşil soğan
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pulbiber, tuz
- 1 çay kaşığı kimyon, karabiber
- 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
- 1 su bardağı haşlanmış bezelye

Yazarın Tüm Yazıları