Balık çocuklarda astımdan koruyor olabilir

Güncelleme Tarihi:

Balık çocuklarda astımdan koruyor olabilir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2015 12:51

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koray Harmancı, çocukların haftada iki kez balık tüketmesinin, içeriğindeki yüksek omega 3 sayesinde astım ve diğer alerjik hastalıklardan korunmasına yardımcı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Harmancı, Dünya Sağlık Örgütüne (DSÖ) göre, alerjinin dünyada kronik hastalıklar arasında dördüncü sırada yer aldığını anlattı. Avrupa'da son 20 yılda alerjik hastalıkların sıklığının iki kat arttığını ve 2050 yılında dünyanın en az yarısının bu tür bir rahatsızlığa yakalanacağının öngörüldüğünü vurgulayan Harmancı, söz konusu hastalıkların başında astımın geldiğini belirtti.

ALERJİK HASTALIKLAR ARTIYOR

DSÖ verilerine göre, dünyada 300 milyon kişinin astımdan etkilendiğini ve her sene 250 binden fazla bireyin buna bağlı olarak hayatını kaybettiğini aktaran Harmancı, "Ülkemizde de dünyaya paralel olarak alerjik hastalıklarda artış dikkat çekmektedir. Alerjik hastalıklardan astım, Türkiye'de de her 100 erişkinden 3-5'inde, 100 çocuktan da 5-10'unda bulunmaktadır. Buna göre yaklaşık 4 milyon kişinin astımlı olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Balık çocuklarda astımdan koruyor olabilir

ALERJİNİN ARTMASININ NEDENİ ÇEVRESEL FAKTÖRLER

Son yıllarda alerjik hastalıklardaki artışın özellikle çevresel faktörlerdeki değişikliklerden kaynaklandığına işaret eden Harmancı, bunun başında da çiftlik hayatından endüstriyel yaşama geçişin geldiğini bildirdi. Harmancı, "Çiftlik hayatından uzaklaşma sonucu erken yaşta mikroplarla karşılaşmamak, insanların kendilerini korumak için hijyene çok fazla önem vermeleriyle mikrop ve bakterilerden bu kadar uzak olan bir hayatın da bağışıklık sistemini enfeksiyonlarla mücadeleden ziyade alerjik hastalıkların oranının artmasına neden olduğu söylenebilir" ifadesini kullandı.

"BESLENME DEĞİŞİKLİKLERİ ALERJİK HASTALIKLARI ARTIRDI"

Harmancı, son 100 yılda beslenme alışkanlıklarının da değiştiğini, rafine şeker ve beyaz un tüketiminin arttığını dile getirdi. Taze sebze ve meyve tüketiminin azalması, besinlerde kullanılan katkı maddeleri ve toksin miktarlarının fazlalaşmasının, diyetlerdeki en önemli farklılıklardan olduğu bilgisini veren Harmancı, şöyle konuştu:

"Günümüzde 'omega 3' adı verilen doymamış yağ asitlerden zengin beslenme yerine karbonhidrat tüketiminin artması, serbest dolaşan tavukların yumurtalarıyla beslenmenin ve koyu yeşil yapraklı sebze tüketiminin azalması, bitkisel yağların aşırı tüketimi gibi nedenlerle omega 3 açısından fakir diyetle beslenilmekte ve bu da alerjik hastalıkların sıklığındaki artışın sebeplerinin başında sayılmaktadır. Burada önemli bir nokta da her balığın aynı miktarda omega 3 ihtiva etmediğidir. Özellikle omega 3'ten zengin balıklar, yağlı balıklardır. Başta hamsi olmak üzere sardalya, istavrit, alabalık, somon, ton balığı, uskumru ve lüfer gibi bu yağlı balıkları tüketmek gerekir. Özellikle çocuklarımıza haftada iki öğün balık yedirdiğimizde hem daha sağlıklı olmasını hem de astımdan ve diğer alerjik hastalıklardan korunmasını sağlayabiliriz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!