Balığın fazlası zarar mı?

BALIĞIN faydaları hakkındaki yazınızı okudum. Ben balığı çok seven ve çok yiyen biriyim. Haftada 4-5 kere yediğim ve bazen bir seferde 1 kg. balık yediğim oluyor. Balık çok faydalı da olsa çok yemenin bir zararı var mıdır? Çoğunlukla ayçiçek yağında tava şeklinde pişiriyorum, bu pişirme şekli zararlı mıdır?

Son olarak da genel bir soru sormak istiyorum, ben yediklerime dikkat eden, hafif egzersizler yapan biriyim ama sigara da kullanıyorum (günde 10-15 tane). Bol yeşillik, balık, tavuk, az kırmızı et gibi şeyleri tüketerek, sigaranın zararlarını kısmen de olsa azaltmış oluyor muyum? (30 yaşındayım.)

Gökhan Gök

S
izin de değindiğiniz yazımda balığın yararlarını ayrıntılı olarak ele almıştım. Ancak insan bünyesinde her şeyin aşırısının zarar getirebileceğini de bilmeniz gerekiyor. Örneğin su hayattır ama aşırıya kaçıldığı zaman insanı öldürebilecek sorunlara yol açabilir. Balık da çok yararlıdır ama vücudun ihtiyacının üzerinde protein alması, aralarında gut hastalığının da yer aldığı bazı sorunlara risk yaratır. Yeme sıklığınızı değil ama, bir seferde yediğiniz miktarı azaltmanızı tavsiye ederim.

Öte yandan, kızartmaların aşırısı da sağlık açısından uygun değil. Sadece alınan yağ miktarı açısından değil, çok yüksek sıcaklığın yağda, sağlık açısından zararlı bazı maddeler ortaya çıkarabilmesi açısından da, kızartmaları daha seyrek yemenizi tavsiye ediyoruz.

Sigara ile ilgili konuya gelince, sağlıklı yaşamla ilgili bazı önlemler alıyor olmanız sigaranın zararlarını engellemez. Ancak bunları da yapmıyor olsaydınız sağlığınız daha fazla risk altında olacaktı.
Yazarın Tüm Yazıları