Balcalı Hastanesi'nde akut lösemi tedavisinde akıllı ilaç uygulaması

Güncelleme Tarihi:

Balcalı Hastanesinde akut lösemi tedavisinde akıllı ilaç uygulaması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2018 11:54

Balcalı Hastanesi'nde akut lösemi tedavisinde akıllı ilaç uygulaması

Haberin Devamı

 

ADANA, (DHA)- ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde  akut lösemi (kan kanseri) ile mücadele eden 19 yaşındaki Osman Aslan'a Kemik İliği Nakli yapıldı. Nakil sonrası hastada kanseri tekrar tetikleyecek az sayıda hücre kalınca akıllı ilaç adı verilen tedavi uygulandı 1 kürlük bir tedaviden sonra hasta tam sağlığına kavuştu.
ÇÜ Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Kemik İliği Nakli ve Hemaferez Ünitesi Medikal Direktörü Prof. Dr. Birol Güvenç, Uzman Dr. Derya Dinçyürek ile birlikte Osman Aslan'a yapılan nakil sonrası rezidüel denilen az miktarda kanser hücresine rastlanıldığını, bu rezidüel hücrelerin kanseri tekrar başlatma olasılığı son derece yüksek olduğunu söyledi. Güvenç, hastaya, normal kan hücrelerine zarar vermeden bu sadece kanser hücreleri tarafından üretilen CD3 ve  CD 19 isimli  yüzey işaretleyicilerine yönelik  çift etkili olarak isimlendirilen, kimerik antijen reseptörü (CAR)  olan Blinatumab isimli akıllı ilaç tedavisi planlandığını, 1 kürlük bir tedaviden sonra hasta tam sağlığına kavuştuğunu anlattı. Güvenç, Osman Aslan'ın şu anda ikinci kür ilacını aldığını da dile getirdi.
BAŞKA HASTALARA DA UYGULAMAYA BAŞLIYORUZ
Başka bir hastaya aynı tedavinin çok yakın zamanda başlanacağını söyleyen Birol Güvenç, kliniklerinde belirli şartları taşıyan hastalarda Sağlık Bakanlığı onanıyla  akut myeloid lösemide de akıllı ilaç kullanımına geçildiğini  geleceğin, akıllı ilaçlar ve artık bundan sonrada vücudun kendi savunma hücrelerini kullanan akıllı  hücreler tarafından  şekillendirileceğini anlattı.
Güvenç, "Yıllarca kanser tedavisinin temelleri ameliyat, kemoterapi ve radyasyon tedavisiydi. Son 20 yılda ise kanser hücrelerde görülen özel moleküler değişiklikler üzerine ağırlık verilerek  kanser hücrelerini hedef alan ilaçlar  daha geniş bir tanımla hedefe yönelik tedaviler denilen  tedaviler  birçok kanser türü  için standart tedaviler olarak yerlerini sağlamlaştırdılar. Ancak son birkaç yıldır, bir hastanın bağışıklık sisteminin tümörlere saldırma gücünü belirleyen ve güçlendiren immünoterapi yaklaşımları, kanser tedavisinin en güçlü silahı olarak ortaya çıktılar. Bu yaklaşımın esasını  kanser tedavisinde hastaların kendi immün hücrelerini toplamak ve kullanmak yatmaktadır. Birkaç kaç  çeşidi vardır ancak bugüne kadar, bu yöntemlerden en çok öne çıkanı  CAR ve CAR T-hücresi tedavisidir. CAR retaikte kullanılırken CAR-T büyük adımlarla ilerlemektedir"dedi.
LÖSEMİLİ HASTALARDA TEDAVİYLE YAŞAM SÜRESİ UZADI
Güvenç , lösemilerin akut ve kronik olarak iki tipte görülmekte olduğunu  kronik lösemilerin çözümünde hedeflenmiş tedaviler neredeyse devrim yarattığını, Kronik Myeloid Lösemide 2000 yılı öncesi yaşam süresi 6-7 yılla sınırlıyken bugün istisnalar dışında yaşam süresi 25 yılın üzerine çıktığını, üstelik hastaların kemoterapi yerine sadece oral tablet kullandıklarını, Kronik Lenfosittik Lösemi ve Lenf kanserlerinde, multiple myeloma denen kanserlerde  benzer şekilde hedeflenmiş tedaviler son 5 yılda yerlerini aldığını  ve hastalıkların gidişatını  dramatik şekilde değiştirdiklerine vurgu yaptı.
SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ONAY GEREKİYOR HER HASTAYA UYGULANAMIYOR
Her hastanın bu tür ilaçları almasının uygun olmadığını, her hastanın ayrı bir birey olduğunu, kanserinin farklı olduğunu sözlerine ekleyen Güvenç, bu ilaçların kullanımlarının önemli şartlar gerektirdiğini söyledi.
Bugün Türkiye'de hematolojik rahatsızlıklarda tüm dünya ile aynı tedavilerinin verebildiğini söyleyen Güvenç, Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çok önemli çalışmalar ve verdiği desteklerle artık hastaların yurtdışına gitmelerinin gerek kalmadığına vurguladı.


FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!