Balbey'de kentsel dönüşüm

Güncelleme Tarihi:

Balbeyde kentsel dönüşüm
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2018 14:10

Balbey'de kentsel dönüşüm

Haberin Devamı

 

ANTALYA, (DHA) - ANTALYA Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Balbey Kentsel Yenileme Projesi'nin devam ettiğini belirterek, "Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. En fazla mutabakat izni veren ada üzerinde çalışmaya yakında başlayacağız" dedi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü Balbey Kentsel Yenileme Projesi ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Birol Ekici, Balbey Kentsel Yenileme Projesi Planlama Başdanışmanı Prof. Dr. Zekai Görgülü, Balbey Kentsel Yenileme Projesi Uzlaşı Yönetimi Başdanışmanı Selim Oktar, ANET Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Kocagöz, Balbey Mahalle Muhtarı Abdullah Uyaroğlu ve Balbey Mahalle halkı katıldı. Başkan Türel, Antalya'nın ikinci Kaleiçi'si olarak tanımladığı Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme projesinde gelinen aşamayı ve yol haritasını halkla paylaştı. 'Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik' diyen Başkan Türel, çocukluğunun Balbey Mahallesi'nde geçtiğini, mahallenin her yerini bildiğini anlattı.

BALBEY'İN BUGÜNÜ BENİMSENMİYOR

Balbey'in bugün içerisinde bulunduğu durumun hiç kimse tarafından benimsenmediğini belirten Başkan Türel, “Bu durumdan hiçbirimiz hoşnut değiliz. Ben de dahil. Söylediğim güzel bir söz vardır; her çözüm bir sorun üretir. Biz yöneticilerin işi de çözümlerle birlikte gelen bu sorunları tek tek çözmek. Ben Antalya'da ilk katlı köprülü kavşakları yaptığımda 2005 senesinde hiçbir şekilde Antalya'da bir yaya üst geçidi sorunu yoktu. Herkes kendiliğinden trafik lambası ile geçiyordu. Ama trafik duraksamadan hızlı bir şekilde ilerlemeye başlayınca yayalar karşıdan karşıya geçemez oldu. Ve bir yaya geçidi sorunu ortaya çıktı. Ben de hemen yürüyen merdivenlerin üst geçitleri yaparak o sorunu çözdüm. Ama biz kavşakları yapmasaydık belki yürüyen merdivenli yaya üst geçitlerine ihtiyaç olmayacaktı. O yüzden bu buluşmalar işte bundan sonraki süreçler de aklınızdaki sorunları nasıl gidereceğinize dair bir kanaate sahip olmanız açısından fevkalade önemlidir" dedi.

KEPEZ'DE KURALAR ÇEKİLİYOR

Bakanlar Kurulunda Balbey Mahallesi'nin Kentsel yenileme alanı olarak ilan edildiğini hatırlatan Başkan Türel, "Balbey için bir kentsel yenileme uygulaması gerekliliği kanunlar çerçevesinde dönüştü. Ve bunu Bakanlar Kurulu kararı ile ilan ettik. Vatandaşımızın istemediği hiçbir projeye de el sürmüyoruz.

Bu kapsamda Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesini Kepez'de dürdürüyoruz. Ön protokolleri imzalandı. Bu ayın sonunda da kuralarını çekiyoruz. Projeleri belli oldu ve şimdi kim, nerede, hangi daireye sahip olacak kuralar neticesi ile onu kesinleştireceğiz" diye konuştu.

'HER KONU PAYLAŞILACAK'

"Kepezaltı Santral'de ne yaptıysak Balbey'de de aynısı yapıyoruz" diyen Başkan Türel, sözlerine şöyle devam etti:

"burada vatandaşımıza her şeyi gayet açık net ve şeffaf anlattık. Balbey'de ne yapıyorsak orada da 2 sene önce aynısını yaptık. Şunu bir kere çok açık ve net söyleyeyim yapılan her işi sizin bilginiz dahilinde ve fevkalade şeffaf yönetim anlayışı ile gerçekleştiriliyoruz. Bundan sonra da böyle olacak. Hiçbir konuda bundan benim haberim yoktu demeyeceksiniz. Çünkü her konuyu sizlerle paylaşacağız. Benzer uygulamayı, Balbey'de başlatacağız. Dedik ki önce vatandaşın mülkiyetlerine göre ne kadarlık bir mülkiyet sahibi olacak bunun için bir uzlaşma süreci başlattık. Önümüzdeki hafta yüzde 67'leri 70'leri bulacağımızı düşünüyorum. Tabi sizlerin mutsuzluğunu kendisine mutluluk olarak görenler hep böyle ortalığı karıştırmaya çalışıyorlar. Ben de o yok. Her sorunuzun cevabını verebilirim size. Yalan yanlış bilgilerle sizlerin mutluluğunu mutsuzluk haline getirenlere fırsat vermeyin."

'YÜZDÜK YÜZDÜK KUYRUĞUNA GELDİK'

Bilgilendirme toplantılarını birkaç hafta arayla sık sık yapacaklarını anlatan Başkan Türel, “Size mahcup olacağımız hiçbir yerde ben şahsen olmam. Antalya'ya değer kazandırmak için belediye başkanlığı yapıyoruz. Kaleiçi'ni inşallah Antalya'ya yakışır hale getireceğiz, Kaleiçi Antalya'nın misafir odasıdır, ondan sonra da sıra Balbey'e gelecek demiştim. İşte şimdi sıra Balbey'e geldi. Yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik. Nihai projeler bu mutabakatların önemli bir bölümü tamamlandıktan sonra artık netleşecek. Balbey'de ne yapıyorsak sizin için yapıyoruz" dedi.

MÜLKİYETLERİ MİSLİ MİSLİ DEĞERLENECEK

Balbey'in şu andaki mülkiyet değerlerinin metrekare başına 1000 lira civarında olduğunu belirten Başkan Türel, “Biz bu projeyi bitirdiğimizde aynı Santral'de olduğu gibi en az 3 misli, daha da fazlası bir mülkiyet değerine bizimle imzaladığınız mutabakatlar çerçevesinde kavuşacaksınız. Balbey kaderine terk edilemez" şeklinde konuştu.

BÜYÜKŞEHİR YAPACAK

Başkan Türel sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün itibariyle yüzde 54'lük bir mutabakat var. En çok mutabakat 6722 numaralı adamızda. En çok mutabakatı veren ada, en önce çalışmaya başlayacağımız ada olacak. Bu da önemli. Çünkü burada parsel bazlı bir çalışmaya gitmemiz mümkün değil. Ada bazlı bir çalışmayla neticeye gidebiliriz. Kepez Santralde de böyle yaptık. Çünkü bireysel taleplerin hepsini karşılamak mümkün değil. Şu ana kadar mutabakatı 6722 adasındaki hak sahiplerinden elde ettik. Bismillah deyip, 6722 numaralı adamızda çalışmaya kazmayı vuracağız."

MEHMET KILIÇ'A TEŞEKKÜR PLAKETİ

Şarampol Caddesi'nde bir apartmanın yönetim kararı ile projeye katılmadığını hatırlatan Başkan Türel, "Şarampolü bitirdik. Çok güzel oldu. Ancak proje öncesi bir apartman bize yenileme izni vermedi. Çürük bir diş olarak kaldı. Dedim madem vermiyorlar eskisi-yenisi nasılmış bir numune kalsın herkes farkı görsün. Nazar boncuğu olarak bıraktık. Şimdi geliyorlar bize diyorlar ki biz de imza atmaya hazırız. Ama proje bitti. Keşke zamanında verselerdi. Ama biz hiç kimseyi mağdur etmek istemeyiz yine de çözüm arayışımız devam ediyor. Türkiye'de ilk defa ayakları sağlam yere basan ilerleyen tek proje burası. Ben 6722 adadaki değerli hak sahiplerine yüksek mutabakatı şuana kadar verdikleri için özellikle teşekkür ediyor, tebrik ediyorum" dedi.

Başkan Türel, konuşmasının ardından ilk mutabakat imzalayan Mehmet Kılıç'a plaket verdi.

FOTOĞRAFLI

 

 

 

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!