GeriSeyahat Balayının en iyi 10 adresi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Balayının en iyi 10 adresi

Balayının en iyi 10 adresi

Bütün dillerde, yeni evlenen bir çiftin ilk dönemlerine balayı denir. Modern çağda evlendikten sonra çiftlerin ailelerinden, çevrelerinden uzakta bir süre geçirmesi geleneği Batı Avrupa’da doğdu. Seyahat etme alışkanlığı ve dolayısıyla turizm geliştikçe, balayı seyahat anlamını almaya başladı. Turizm günümüzdeki gibi küresel bir endüstri halini alınca, balayı da ister düşük, ister yüksek gelir grubundan olsun, toplumun geneline yayılan bir alışkanlık oldu.

Balayı uzun süren ve çok yorucu geçen düğün hazırlıklarından sonra iyi bir dinlenme demek. Diğer gezilerden farkı, iki kişinin gözlerden uzak, baş başa geçirebileceği bir tatil anlamına gelmesi. Dünyada balayı turizmi yılda yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ciroya ulaşıyor. Konularında uzman olan jüri üyelerimiz, bu hafta tüm dünyadan ve Türkiye’den en iyi 10 balayı adresini tespit etti. Düğünler en çok yazın yapıldığı gibi, balayı adreslerinin çoğu da deniz-güneş tatili yapılacak yerler.

EN İYİ 10

1- Maldivler

2- Tayland Phi Phi Adası

3- Seyşeller

4- İtalya Como Gölü

5- Paris

6- Jamaika

7- Fethiye

8- Bodrum

9- Belek

10-Alaçatı


MALDİVLER

Bungalovlarda indirim var
/images/100/0x0/56420571f018fb2f2cd4586c

Hindistan’ın güneyinde ve Sri Lanka’nın yaklaşık 700 kilometre güneybatısında yer alan ünlü tatil cenneti. Küresel iklim değişikliği nedeniyle önümüzdeki yüzyıl içinde sular altında kalacağı öngörülüyor. Hint Okyanusu’nda inci gibi dizilen bu adalar romantizm peşindeki çiftler için en önemli adreslerin başında geliyor. Çoğu otelde, evlenmeye gelen çiftler için deniz kenarına kurulmuş, bembeyaz tüllerle ve çiçeklerle süslenmiş gazebolar var. Nikah törenini burada yapabiliyorsunuz. 26 mercan adasının etrafını çevrelediği 1.200 civarında büyüklü küçüklü adacıktan oluşuyor. Maldivler, balayı için her mevsim uygun. Otellerin deniz kenarındaki bungalovları, balayı için çok önceden ayrılıyor. Pek çok otel de son 9 ay içinde evlenmiş çiftlere indirim uyguluyor.

PHİ PHİ ADASI

Kumsal filmiyle meşhur oldu


Yine Hint Okyanusu’nda, Tayland’ın güneydoğusunda yer alan bu ada, kumsallarıyla bir cennet. Phi Phi’nin özelliği, okyanus kenarından göğe doğru yükselen dağları ve gür bitki örtüsü. Dünyadan tecrit edilmiş bu minik ada adını Leonardo DiCaprio’nun başrolünü oyandığı The Beach (Kumsal) adlı filmle duyurmuştu. Plajları mükemmel olan bu adanın ideal zamanı kasım-şubat arası. Çünkü haziran-ekim arasında muson zamanı yaşanıyor, yağmurlar ve sıcak artıyor.

SEYŞELLER

İki, üç istediğiniz kadar balayı


Hint Okyanusu’nda, Madagaskar’ın kuzey doğusunda yer alan 115 ada ve adacıktan oluşan Seyşeller, önemli bir turizm merkezi. Seyşel ada topluluğu doğa güzellikleri, ender bulunan bitki ve hayvanlarıyla UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alındı. Adalar, yılın her döneminde deniz tatili yapmaya uygun. Seyşeller de, Hint Okyanusu’ndaki pek çok ada gibi baş başa kalmak isteyen çiftlerin tercih ettiği adreslerden biri. Türkiye’den pek çok yeni evli çift, yurtdışında balayı için burayı tercih ediyor. Otellerin çoğu, sadece balayı çiftlerine değil, evlilik yıldönümünü kutlayan, ikinci balayına çıkanlara da özel indirim ve paketler uyguluyor.

COMO GÖLÜ

Avrupa şıklığı


İtalya’nın kuzeyinde, Milano yakınlarındaki bu ünlü göl, pek çok ünlü sanatçı, sinema oyuncusu ve politikacının uğrak yeri. Alp dağlarının eteklerindeki gölün çevresi doğal güzelliğinin yanı sıra sakin bir ortama ve Avrupa tarzı bir şıklığa sahip. Como Gölü, 19. yüzyıldan itibaren Avrupa’nın zengin ve asillerinin birer villa sahibi olduğu, balayı için çiftlerin geldiği bir bölgeydi. Bugün de bu özelliğini kaybetmiş değil. George Clooney’in Cernobbio kıyılarında bir villa almasıyla daha da popüler hale geldi. Şimdi sıcak, ancak ağustos ayından itibaren nemli günleri başlıyor.

PARİS

Her zaman ilk üçte


Aşk şehri olarak bilinen Paris, dünyada balayı tatillerinde en fazla tercih edilen destinasyon sıralamasında her zaman ilk üçte. Daha 1789 Fransız İhtilali’nden önce, İngiliz asilleri balayı tatilleri için mutlaka Paris’e uğrarlardı. Bugün dünyanın her yerinden milyonlarca çift evlendikten sonra mutlaka Fransa’nın başkentine gidiyor, Eyfel Kulesi’nin önünde fotoğraf çektiriyor, Loire nehrinin kenarındaki romantik şatoları geziyor, Paris bistrolarında şarap içiyor. Fransa’daki bazı seyahat acenteleri, isteyen çiftlere Paris’te evlilik töreni bile organize ediyorlar.

JAMAİKA

İsteyene eğlence de var


Küba’nın 150 kilometre güneyinde, Karayipler’in en büyük üçüncü adası. Bir yanı deniz, bir yanı hindistancevizi ağaçlarıyla çevrili kıyıları, birbirinden güzel plajları, lüks resort otelleriyle ünlü. Gece hayatı da renkli. Bob Marley’in ve reggae’nin vatanı olan ada, dört mevsim yaz yaşıyor. Bir özelliği de, isteyene her tür tatili sunması. Montego Bay şehri, eğlenceden hoşlananlar için yeterince hareketli, Ocho Rios kıyı bölgesi denize girmek, dalmak, bambu raftingi yapmak için her türlü imkana sahip.

FETHİYE

Alternatifi çok


Fethiye ve çevresi, özellikle de Ölüdeniz, dünya üzerindeki egzotik adalarla yarışacak bir balayı destinasyonu. Civarda Belcekız (Belceğiz), Çalış, İztuzu (Dalyan) plajları gibi muhteşem kumsalları var. Bu bölge, dalış yapmak isteyenler için de çok uygun. Turizme açılmış birçok mağarası var. Yamaç paraşütünin Türkiye’deki adresi. Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyu gibi özel bölgeleri dünyaca ünlü. Kumsalda yatmaktan sıkılan çiftler, günlük turlarla 12 Adaları ziyaret edebilir. Bol alternatif sunan bölge balayı tatilleri için ideal.

BODRUM

Gündüz sakin gece hareketli


Homeros’un deyişiyle ’ebedi mavilikler ülkesi’, günümüzde Türkiye’nin en popüler tatil beldesi. Turizmdeki ünü Antalya ve İstanbul ile yarışıyor. Bodrum eğlencenin ve konaklama imkanının her türlüsünün bulunduğu bir belde olduğu için iyi bir de balayı adresi. Koylarında yeni evli çiftlerin isterlerse tek başlarına, sakin bir tatil yapabilecekleri çok güzel resort otelleri var. Üstelik, eğlenmek istenildiğinde, çılgın Bodrum merkez de çok yakın.

BELEK

Romantik merkez

Antalya’nın 35 kilometre doğusundaki yeni turizm merkezi Belek’te, hem okaliptüs ve çam ağaçlarıyla kaplı yeşil bir bölge, hem de kumlu-ince çakıllı sahil şeridi deniz tatili yapmak için çok uygun. Bölgede çok sayıda 5 yıldızlı otel, tatil köyü ve pansiyon var. "Romantik otel" konseptiyle kurulan Adam & Eve Oteli de burada. Her gelir grubuna göre konaklamak mümkün. Bu nedenle balayı tatilleri yapmak isteyenlerin tercih ettiği bir bölge. Geceleri açık hava diskotekleri ile ünlü. Çevresinde çok sayıda tarihi eser var.

ALAÇATI

Küçük otelleri ideal


İzmir Çeşme’ye bağlı eski Rum kasabası Alaçatı’da, Türkiye’nin en gözde küçük otelleri yer alıyor. Taş evlerin sıralandığı, bahçe duvarlarından begonvillerin sarktığı Arnavut kaldırımı sokakları var. Nisandan ekime kadar insanların kuş sesleriyle uyandığı Alaçatı’da 5-10 odalı şirin oteller, misafirlere kendilerini evinde hissettiriyor. Çoğu taş binaların restorasyonuyla oluşmuş küçük otellerin toplam kapasiteleri 500 yatağı geçmez. İşte bu oteller, balayı tatilini baş başa geçirmek isteyenler için iyi birer adres.
False