Baklava ve fıstık ambalajını arıyor

Güncelleme Tarihi:

Baklava ve fıstık ambalajını arıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2016 10:29

Baklava ve fıstık ambalajını arıyor

Haberin Devamı

GAZİANTEP, (DHA) - GÜNEYDOĞU Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Ticaret Odası iş birliğiyle gerçekleştirilen fıstık ve baklava için yeni ambalaj tasarımlarına yönelik olarak gerçekleştirilen 'Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması'nın birinci aşaması tamamlandı. GAİB Koordinatör Başkanı Abdulkadir Çıkmaz başkanlığında ki jüri tarafından yapılarak yarışmaya katılan tasarımlar arasından finalistler belirlendi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından da desteklenen 'Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması'nda Türkiye'nin ve dünyanın ünlü tasarımcılarının baklava ve fıstık için orijinal tasarımları yarışıyor. Titiz bir çalışma sonucu finale kalan 33 tasarım arasından dereceye giren tasarımcıların seçilmesinin ardından 4 Ekim günü ödül töreni yapılacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, fıstık ve baklavanın Gaziantep için altın değerinde olduğunu belirtti. Bu ürünlerin kalitesi kadar sunumunun da önemli olduğuna dikkati çeken Şahin, yerel ürünlerin nihai tüketiciye orijinal ambalajlarla sunulmasının ürün değerlerini arttıracağını ifade etti. Gaziantep için UNESCO'nun aldığı gastronomi kenti kararıyla yeni bir dönem, yeni bir sayfa açıldığını vurgulayan Şahin, şöyle dedi:

"Bunu fırsat bilerek artık bütün alanlarda kendimizi yenilemek ve sektörlerimizde her konuda inovasyon gerçekleştirmek zorundayız. Dünyanın en değerli ürünlerinden Antep fıstığına sahibiz, yine dünyanın en güzel lezzetlerinden baklavaya sahibiz. Bu yarışmayla bu iki ürünümüzün nihai tüketicilere doğru ambalajlarla, en iyi şekilde sunulmasını ve ürünlerimizin maddi anlamda da hak ettiği değerleri bulmasını düşünmekteyiz. Bunun için TİM'in desteği ile Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Gaziantep Ticaret Odası işbirliğinde sektör temsilcilerimizin katkılarıyla 'Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım' yarışması düzenlemeye karar verdik. Türkiye'nin ve dünyanın ünlü tasarımcılarının da katılacağı bu yarışmada ortaya ciddi ödüller konuldu. İlk etapta baklava ve fıstık için ambalaj tasarım yarışması gerçekleştireceğiz. Bununla ilgili gerekli şartname ve yarışma takvimini gerek bizlerden gerekse sektör temsilcilerinden oluşan bir heyetle oluşturduk."

Hedeflerinin altın değerindeki baklava ve fıstığın gerek yurtiçi piyasalarda gerekse de dünya piyasalarında hak ettiği yere ulaşması olduğunu vurgulayan Şahin, GAİB, GTO, Büyükşehir Belediyesi ve sektörel temsilcilerin el birliğiyle en iyisini bulmak için güzel bir birliktelik oluştuğunu kaydetti.

Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Abdulkadir Çıkmaz da yarışmanın iç piyasaları ve ihracatı olumlu etkileyeceğine inandıklarını ve ürünlerin değerleri kadar sunumlarının da tüketici üzerinde olumlu etkiler yaptığını söyledi.

Gaziantep için yenilenme ve yenilik zamanı olduğunu vurgulayan Çıkmaz, yarışmanın şartnamesinin sektör temsilcileriyle gerçekleştirilen toplantılar sonucunda oluşturulduğunu ve konunun uzmanlarından oluşan bir jürinin de görev aldığını ifade etti. Başkan Çıkmaz, yarışmaya Türkiye'nin ve dünyanın farklı yerlerinden ünlü tasarımcıların da katıldığını belirterek yarışma takvimine göre yarışmaya tasarım gönderen tasarımcıların çalışmalarıyla ilgili ilk elemenin yapıldığını ve yarışma finaline 33 ambalaj tasarımının kaldığını sözlerine ekleyerek 3 Ekim 2016 tarihinde jüri tarafından yapılacak olan değerlendirme sonucunda dereceye girecek olan tasarımların belirleneceğini ifade etti.

Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık da Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması'nın iç ve dış pazarlardaki pazar payının arttırılması ve tüketiciye orijinal Antep baklavasıyla altın değerindeki fıstığın hak ettikleri fiyatlarla ulaşmasının sağlanmasının önemli olduğunu ifade etti. Bartık, oda olarak bu ve benzeri çalışmaları desteklediklerini ifade etti.

Gaziantep'in yöresel ürünleri için geleneksel ve yöresel değerlere sadık kalarak, değişen teknolojiye ve tüketici eğilimine ayak uyduran, çevre dostu, özgün, fonksiyonel özelliklere sahip, uygulanabilir ambalajların geliştirilmesi ve bu alandaki genç tasarımcıların ülkemize kazandırılmasının amaçlandığı yarışmada, tasarımın sektör için öneminin vurgulanması ve tasarım fikrinin teşvik edilmesi, ihracat potansiyeline sahip tasarımların ortaya çıkarılması tüketim biçimlerinde farklılık ve kolaylık yaratan, çevre etkisi gözetilmiş yeni ambalaj tasarım önerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor. İlki gerçekleştirilen yarışma iki kategoride düzenleniyor. Gaziantep Tatlıları Ambalaj kategorisi geleneksel Gaziantep tatlılarından baklava, şöbiyet, katmer için tasarlanan ambalaj önerileri bu kategorinin konusunu oluşturuyor. Antep Fıstığı Ambalaj kategorisinde ise Antep fıstığına yönelik, tasarlanacak ambalaj önerileri bu kategorinin konusunu oluşturuyor.

Yarışmaya katılacak olan eserleri değerlendirmek üzere gerek proje ortaklarından gerekse ambalaj sektörünün önde gelen isimlerinden oluşturulan jüri gerekli değerlendirmeyi yaparak dereceye giren eserleri belirliyor.

'Gaziantep Yöresel Ürünler Ambalaj Tasarım Yarışması'nın ödüllerinin de cazip rakamlardan olduğu açıklandı. Buna göre, dereceye giren tasarımlara her bir kategoride 3'er olmak üzere toplam 12 ödül verilecek. Profesyonel kategoride Birinci esere 50 bin lira, ikinci esere 25 bin lira, üçüncü esere ise 12 bin 500 lira ödül, öğrenci kategorisinde ise 10 bin ikinci 7,500 üçüncü esere ise 5000 lira ödül verilecek.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!