Bakırköy’deki AVM enflasyonu

İstanbul’un son alışveriş merkezi iki hafta önce açıldı; Marmara Forum. Tıpkı Forum İstanbul, Mersin, Trabzon, Ankara, Aydın, İzmir gibi Multi Development Türkiye’nin yatırımı. Bakırköy’de, Veliefendi Hipodromu’nun karşısında.

Haberin Devamı

AVM’nin içine girmeden önce biraz çevresindeki durumdan bahsedelim. Marmara Forum, bir ucundan diğerine otomobille 10 dakikada gidilebilen bir alanda açılan onuncu AVM. İstanbul’un ilk alışveriş merkezi Galleria, Ataköy Plus, Flyinn, Airport, Carrousel, Capacity, Town Center, Kale Center ve Olivium bölgedeki diğer merkezler. Bunlardan Olivium, Airport ile Kale Center birer outlet. Kalanlar üç aşağı beş yukarı aynı markaları çatısı altında toplayan dev kutular. Belki Capacity, marka çeşitliliği bakımından diğerlerinden bir parça ayrılabilir. Burada üst orta sınıfa hitap eden markalardan daha fazla bulunabiliyor.

2 MİLYON KİŞİYE 10 AVM

Birbirine komşu Bakırköy, Bahçelievler, Güngören, Zeytinburnu ve Bağcılar ilçelerinin nüfusları toplamda yaklaşık 2 milyon. Tabii 2009 ve 2010 rakamlarına göre. Yani bölgede yaşayan 200 bin kişiye bir alışveriş merkezi düşüyor. Marmara Forum’un sadece kiralanabilir alanı 135 bin metrekare, demek ki kişi başına sadece burada en az bir metrekare düşüyor. Büyükşehir Belediyesi’nin verilerine göre koca İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan ise 6.4 metrekare. Ne diyeyim. Korkuyorum, bir sabah uyandığımda benim evin önündeki küçük yeşilliğe de bir AVM kondurmuş olacaklar diye.
Elbette İstanbul’un AVM’ye doymuşluğundan (yatırımcılar kesinlikle bunun aksini söyleyecektir), tutup da Marmara Forum’u sorumlu tutacak değiliz. Ama küçük bir alanda yaşanan patlama da gözden kaçacak gibi değil.

Haberin Devamı

FORUM MARMARA ALIŞVERİŞ YAPTIRIR

Gelelim yeni AVM’mize... Marmara Forum kocaman bir yer. İlk girdiğimde başa çıkamayacağım sandım. Sanki dolaş dolaş bitmez, mutlaka bir yerler eksik kalır, gözden kaçar gibi geldi. Hala da emin değilim her yeri gördüğümden. Kronometre tuttum, tek bir mağazaya girmeden katta tam bir daire çizmek bile (katları bir tür daire çiziyor) tam 15 dakika aldı. Öyle sallana sallana yürüdüğümü de sanmayın. Düşünün genelde bir AVM’de ya YKM olur ya da Boyner. Burada ikisi birden var.
Hakkını vermem lazım; ferah, alışverişe teşvik eden bir mimarisi var. Yerin altına doğru inen yapılardan değil, yukarı doğru yükseliyor. Bu nedenle de hemen her katı güneş alıyor. İç tasarımı sakin, rafine. Bolca beyaz renk ve ahşap kullanılmış.

Haberin Devamı

BURADA DA PAZAR VAR

Marka dağılımı üç aşağı beş yukarı alıştığımız gibi. En alt katta ağırlıklı teknoloji markaları var. Üst katlarda ise moda markaları. Çocuk giyim markaları genelde olduğu gibi en alta değil, en üste yerleştirilmiş. Moda markalarında öyle çok üst segmentten temsilciler göremedim. Orta halli alışverişçilere hitap edenler seçilmiş. Zaten duyduğuma göre her yerde olduğu gibi burada da LCW satış patlaması yaşıyormuş.
Yeni moda her alışveriş merkezine bir pazar yeri. Sokaktaki pazar yerleri kapatıldıkça AVM’lere açıyorlar. Burada da var ama daha tüm mağazalar açılmamış. Komşu Fırın, Malatya Pazarı, bir şarküteri, bir kasap, bir balcı bulunacak. Ve bazı restoranlar. Yeri gelmişken söyleyeyim; en üst katta bir “food court” var ama katlara dağılmış pek çok yeme içme mekanı bulunuyor.

Haberin Devamı

AİLE TUVALETİ KOYMUŞLAR

Bahçe olarak düzenlenmiş teraslar harika. Sigara içenler yaz-kış, diğerleri yazın bunalmamak için kendini buralara atabilir. Beton yapının içindeki vaha gibi. Bir köşesine çocuk oyun alanı bile yapmışlar. Teraslardan biri deniz manzaralı.
Her katta bir aile tuvaleti de bulunuyor ki, son derece iyi fikir. Bilirsiniz, 7-8 yaşına gelmiş çocukların anneyle mi babayla mı tuvalete gireceği hep sorun olur. Ayrıca tek başına tuvalete gitmekte ısrar edip taciz edilen çocuk hikayelerinin şehir efsanesi olmadığından eminim. Bu tuvaletler aslında çocuklar için. Yanında anne de gidebiliyor, baba da. Kesişim kümesi gibi.
Cinebonus’un alan düzenlemesi de gayet estetik. Üstelik tam 16 salonu var.

Haberin Devamı

ÇIPA MARKALAR HANGİLERİ

Carrefoursa, Bauhaus, Tepe Home, Saturn, Cinebonus, Boyner, YKM, D&R, H&M, C&A, Play Bowling, Teknosa, Zara, Marks&Spencer, Bimeks, LC Waikiki ve FLO

My Forum ile bir ilk

Marmara Forum’un en önemli farklılığı, ücretsiz müşteri platformu olan My Forum. My Forum’da havaalanlarında olduğu gibi müşterilere özel alanlar sunulurken, My Forum üyelerine Greenbox isimli profesyonel sistemle donatılmış odada istedikleri videoları çekme şansı veriliyor. Üyeler kendilerine özel salonda etkinlikler düzenleyebiliyor. Burada bu akşam bir parti var mesela.

İSTANBUL SHOPPING FEST’TE BU HAFTA

300 liraya 100 lira paropuan

Sarar, Sarar Kart veya Parolu kartlarla yapacağınız her 300 liralık alışverişe 100 lira değerinde Paropuan kazandırıyor.

Özel konaklama paketi

Haberin Devamı

The Marmara Şişli, Shopping Fest dönemine özel bir konaklama paketi hazırladı. 30 Nisan’a kadar en az iki gecelik konaklamaları kapsayan bu paket; fırsatlar sunuyor. Yiyecek ve içecek servislerinde yüzde 10 indirim, otopark hizmeti, odalarda çay kahve ikramı, ücretsiz internet, geç çıkış veya bir üst düzey odaya geçiş gibi.

Yonca Lodi’nin imza günü

Pop şarkıcısı Yonca Lodi, pazar günü Gebze Center Alışveriş Merkezi’nde imza günü düzenliyor. Hayranları 16:00-17:00 arasında, zemin katta olsun.

Vitrinde gördüm

Kazadan koruyan çaydanlık

Korkmaz, yapılan araştırmalar sonucu sık görülen ev kazalarına karşı, Esta Çaydanlık Takımı’nı geliştirmiş. Reddot ödüllü Esta Çaydanlık Takımı, “Safe-Tea System” sayesinde taşıma esnasında ya da çay dökerken devrilse dahi çaydanlıktaki kilitli kapak sistemi oluşabilecek ev kazalarını önlüyor. Akıtma ve damlatma derdine son veriyor. Otomatik buhar kesme özelliği ile elinizi de yakmıyor.

KÜÇÜK HABER

İzmir’de alışveriş zamanı

İlki geçen ekim yapılan Fashion Fest, bu hafta sonu İzmir Agora alışveriş merkezinde tekrarlanıyor. Sezon ürünlerine özel indirimlerle sahip olma fırsatını yakalayacak İzmirliler, iki gece 24:00’e kadar alışveriş yapabilecek. İndirim oranları yüzde 10 ile 50 arasında değişiyor. Bu akşam 20:00’de, ünlü mankenlerin katılacağı Mango, İpekyol, CK Jeans, Derimod, Altınbaş ve Hotiç defileleri olacak. DJ Ece Toprak ile geç saatlere kadar sürecek eğlence, başka defile ve şovlara da ev sahipliği yapacak. Eğlence ve alışveriş tüm hafta sonu sürecek.

AYRI BİR BÖLÜM

Evinize hangi renk lazım

İnsanın eviyle uğraşmaya başladığı aylardayız. Hem havalar ısındığı ve yağmur çamur bittiği için evde küçük değişikler yapmak kolay oluyor hem de baharla birlikte insana bir yenilenme arzusu geliyor. Bir de tabii, açık havaya çıkmaya başlayınca solmuş çiçekler, kirlenmiş balkon ve teras duvarları hakkında bir şeyler yapmak gerekiyor.
Böyle bir maceraya kalkışma arzusundaysanız, evinize renk katmak gerektiğine karar verdiyseniz, bu ayki Evim dergisinde gördüğüm şu testi bir çözün isterseniz. Yenilik yaparken seçeceğiniz renge karar vermekte yardımcı olabilir. İşte sorular:
1. Evinizin en çok neye ihtiyacı var?
a. İlhama
b. Dengeye
c. Huzura
d. Enerjiye
e. Neşeye
2. Şu anda tatile çıkacak olsanız nereye gitmek istersiniz?
a. İrlanda’da muhteşem bir şatoya
b. Karayip sahillerinde serin denize
c. Çocukluğunuza dönmek için Disneyland’a
d. Hızlı bir eğlence için New York’a
e. Avrupa şehirlerinden birine, herhangi bir müzeye
3. Stresli ve problemli bir durumla karşılaşınca...
a. Sorunun tam göbeğine atlarsınız
b. Kötü kararlar veririsiniz
c. Tüm motivasyonunuzu kaybedersiniz
d. Çevrenizdeki herkes ve her problemle savaşırsınız
e. Sorunlara ve çözümlere odaklanma probleminiz var
4. Size göre bir evde en çok hangi aktivite yapılır?
a. Uyunur
b. Arkadaşlarla toplanıp sosyalleşilir
c. Uyunmaz ama rahatlanır
d. Çalışılır ya da ders yapılır
e. Herkesle cümbür cemaat eğlenilir
5. Sizce hayatınızda en çok ne eksik?
a. Netlik, parlaklık ve yaratıcılık
b. Huzur, rahatlama ve dinlenme
c. İyimserlik, iletişim ve istek
d. Tutku, ilham ve enerji
e. Sezgi, güven ve korunma

SONUÇLAR
a’lar çoğunluktaysa: Sarı
Parlak ve çarpıcı sarı, tam bir ilham rengidir. Sarı aksesuvar ve tekstilli döşenmiş bir ev, net ve açık düşünmenizi sağlar. Ayrıca yeni fikirler üretmenize ve düzenli olmanıza da yardımcı olur. Ancak eve enerji ve güç vereceğinden sizi sürekli dışarı çıkmaya zorlayacaktır.
b’ler çoğunluktaysa: Mavi
Huzurlu ve yatıştırıcı mavinin kan basıncını düşürdüğü bilimsel bir gerçek. Mavi ağırlıklı bir dekorasyon dinlendirici olduğu kadar uykuya da teşvik eder. Stresli bir yaşamınız varsa özellikle beyazla birlikte sizi sakinleştirecektir.
c’ler çoğunluktaysa: Turuncu
Ateşli ve tatlı turuncu mekanda yoğun bir mutluluk hissi yaratır. Pozitif ve iyimser bir yaşam için turuncuya yönelebilirsiniz. Ayrıca iletişi güçlendirir, iştah açar, moral yükseltir ve uyarıcı etkisi vardır.

Yazarın Tüm Yazıları