Bakım ve kontrol şart

Güncelleme Tarihi:

Bakım ve kontrol şart
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sağlıklı Bebekler İçin Elele Derneği, ‘‘Hepimiz birkaç çocuğun annesi ve babası olabiliriz, ama her çocuğun bir annesi ve babası vardır’’ sloganı ile yola çıktı. Dernek yetkilileri ayrıca sağlığı korumanın tedavi etmekten kolay ve ucuz olduğunu savunuyorlar.

Kaç anne çocuk sahibi olmak için yola çıktığında yapması ve yapmaması gerekenleri biliyor? Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Fatma Nur Çakmak, ‘‘Sağlıklı bir çocuk ister misiniz’’ sorusuna bütün annelerin kuşkusuz ‘‘Evet’’ diyeceklerini söylüyor. Anne adaylarının gebelik döneminde ve hatta gebelikten birkaç ay öncesindeki dönemde de iyi izlenmeleri gerektiğinin altını çiziyor. ‘‘Bebeklerin sakatlık ve ölümlerinin yarıdan çoğu böylece önlenebilir. Bebeklerin ilk üç yıl boyunca yakından izlenmeleri ile bedensel, ruhsal ve zeka gelişimleri sağlanabilir. Biz, Sağlıklı Bebekler İçin Elele Derneği’ni kurarken, sağlıklı bir kuşağa ulaşmak, ailelere ve aileleri eğitecek sağlık personeline gerekli bilgileri vermeyi hedefledik’’ diyor. Sağlık Bakanlığı’nın l998 yılında yaptırdığı istatistik sonuçları, Türk halkının yaklaşık yüzde 40'ının 17 yaş, yüzde l5'inin de 6 yaşın altında olduğunu gösteriyor. Doğan 1000 bebeğin, yüzde 23'ü bir ayını, yüzde 42'si bir yaşını, yüzde 50'si de daha beş yaşını kutlayamadan kaybediliyor.

Araştırma verileri, beş yaşın altındaki 100 çocuğun, 20’sinin yaşıtlarından kısa boylu, 20’sinin de beslenme bozukluğu içinde olduğunu ortaya çıkarıyor.

Doç. Dr. Çakmak, ‘‘Geleceğimize güvenle bakmak sağlıklı insanlardan oluşan bir topluma kavuşmakla mümkündür. Bir insanın sağlıklı bir erişkin olabilmesi için atılacak temellerde, hamilelik hatta ondan öncesi ile ilk üç yaş altın çağı özelliğini taşımaktadır. Araştırmalar bu dönemde iyi bakımın önemini ortaya koyuyor. Üstelik bu bakım yöntemleri yemeklerde iyotlu tuz kullanmak, bir demir vitamini almak ve güneşe çıkmak kadar ucuz ve kolay yöntemlerdir’’ diyor. Hamilelik süresince, yeterli kontrollerini yaptırmayan annelerin çokluğuna dikkat çeken Doç. Dr. Çakmak, sadece doğum sırasında hastaneye gelen anneler olduğunu belirtiyor.

Bebeğin sağlığı için yapılması gerekenler

Mutlaka her gün bir demir ve vitamin hapı alın.

Yemeklerinizi iyotlu tuzla yapın.

Bol sebze meyve, kuru fasulye, nohut, mercimek, yumurta, süt, peynir, yoğurt, pekmez ve et yiyin.

Yorulunca dinlenin.

Asla aç ve susuz kalmayın.

Bol bol güneşe çıkın.

Hamileliğin ilk üç ayında en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.

Hamileliğin yedinci ayında tetanoz aşısı olun.

Bebeklerin, zeka ve enerjilerini annelerinden aldığını söyleyen Doç. Dr. Çakmak, iyotlu tuz kullanımında bebek zekasının diğerlerine oranla 20 puan artacağını, demir vitamini ile de on puan daha yükseleceğini belirtiyor.

‘‘Araştırmalar 1400 çocuğun doğduğunu gösteriyor. Her çocuğun zekasının on puan yüksek olması halinde, ülke genelinde zeka ortalaması 14 milyon puan yükseliyor demektir’’ diyor.

Tetanoz aşısının doğum sırasında büyük önemi olduğunu belirten Çakmak, ‘‘Doğum sırasında ölüme neden olan etkenlerden biri, sadece bu aşı ile ortadan kaldırılıyor’’ diyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!