Bakanlıktan HGS için vida açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Bakanlıktan HGS için vida açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2016 16:56

Son dönemde kesilen HGS ve radar cezaları vatandaşı isyan ettirdi. Bu cezalardan en çok konuşulanı ise köyünden çıkmayan bir vatandaşın traktörüne kesilen 6 bin 652 liralık cezaydı. Hatalı tebligatların sırrını hurriyet.com.tr ortaya çıkardı. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri plakadaki sıfırın ortasına vida konduğu zaman bunun 8 olarak okunduğunu ve yanlış plakaya ceza gidebildiğini ifade ettiler.

Bakanlıktan HGS için vida açıklaması

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri, çitçinin itirazının dikkate alındığını belirtirken, "Asıl geçişi yapan plakada sıfırın ortasına vida gelmiş. Dolayısıyla sekiz olmuş. Böylece ceza gerçek araç sahibi yerine, Nevşehir'deki traktör sahibi çiftçiye gitmiş" bilgisini verdiler. Nevşehir'in Gülşehir ve Sivas'ın Şarkışla ilçelerinde yaşayan iki çiftçiye, traktörleriyle Hızlı Geçiş Sistemi'ni (HGS) ihlal ettikleri gerekçesiyle para cezası gönderildi.

OGS VE HGS’deki yüzde 20 indirim de kalktı

Gülşehir'e bağlı Ovaören köyünde çiftçilik yapan Ali İhsan Güngör (59), AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlada kullandığı 1982 model 38 LP 644 plakalı traktörüne, İstanbul ve Ankara'da HGS'yi ihlal ettiği gerekçesiyle 6 bin 652 lira ceza gönderilmesinin şokunu yaşadığını söyledi.

1 yılda 10 milyon araca kesilen HGS cezaları Meclis gündemine taşındı

"TRAKTÖRÜ SADECE KÖYÜMDE KULLANABİLİYORUM"

Kendisine ait evde zor şartlar altında geçimini sağladığını belirten Güngör, traktörünün eski model olması nedeniyle sadece köyünde kullanabildiğini ve köy dışına çıkmadığını belirtti.  Cezaların kendisine posta yoluyla ulaştırıldığını aktaran Güngör, "İstanbul Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Ankara Kazan bölgesi girişlerinden geçişler nedeniyle ceza gelmiş. Olayın araştırılması için savcılığa suç duyurusunda bulundum" dedi.

İSYAN ETTİREN HGS CEZASI DAVALIK OLDU


2011'DEN BERİ İL DIŞINA ÇIKMADIM

Adını dahi bilmediği yerlerden gelen cezalarla şaşkına döndüğünü anlatan Güngör, şöyle konuştu:  "Ben bahsi geçen yerlerden geçmedim, benim plakamı kullanmışlar. 2011'den beri hiçbir zaman il dışına çıkmadım. 1982 model traktörümün piyasa değerinin 6 bin lira olmasına rağmen bana gelen trafik cezasının toplamı 6 bin 652 lira. Kimlerin kullandığını bilmiyorum, hiç kimseye vermedim ve kendim de bahsi geçen yerlerde kullanmadım. Sahte olarak plaka bastırılmış kullanılmış olabilir. 29 Aralık 12.2014-16 Haziran 2014 tarihlerinde 50'den fazla geçiş yapmışlar. Zaten traktörün otoyola girmesi yasak. Ben traktörü bağımda, bahçemde, tarlamda kullanıyorum, bütün köylüler bilir. Benim plakamı başka arabaya takmış olabilirler."

BAKANLIK : HATA DÜZELTİLİYOR

Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri konu ile ilgili hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtladı. Bazılarının bilerek, bir kısmının da bilmeden plakanın ortasına vida takıldığını söylediler. Aynı yetkililer, "Özellikle sıfırın ortasına konulan vidayı OGS cihazları 8 olarak okuyor. Yanlış tebligatlar bundan kaynaklanıyor. Hata bize yansıtıldığında hemen düzeltiyoruz" bilgisini verdiler.
ayalp@hurriyet.com.tr

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!