Bakanlık ünlülerden destek bekliyor

Güncelleme Tarihi:

Bakanlık ünlülerden destek bekliyor
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 14, 2002 14:34

Sağlık Bakanlığı, yeni hazırlanan, 'Ana ve Çocuk Ölümlerini Önleme Projesi'nin yürütülmesi için aralarında Hülya Avşar, Seda Sayan ve Sibel Can`ın da bulunduğu ünlü kişilerden destek istiyor. Ana ve çocuk ölümlerini önlemek amacıyla hazırlanan proje, konuyu gündeme getirerek, vatandaşların sağlık hizmetleri konusundaki ihtiyaçlarının farkına varmalarını sağlamayı amaçlıyor.

Haberin Devamı

Bu yılı 'anne ve çocuk ölümlerinin önlenmesi yılı' olarak ilan eden Bakanlık, projenin yürütülmesi için, aralarında Hülya Avşar, Seda Sayan ve Sibel Can`ın bulunduğu ünlü kişilerden destek isteyecek.

48 BİN ÇOCUK BİR YAŞINA GELMEDEN ÖLÜYOR

AÇSAP Genel Müdürü Rıfat Köse, Türkiye`de her yıl 2 milyona yakın kadının gebe kaldığını, yılda 1 milyon 481 çocuğun dünyaya geldiğini, bunlardan 48 bin 280`inin 1 yaşına gelmeden öldüğünü söyledi.

Türkiye`de yine her yıl 700`den fazla annenin hayatını kaybettiğini belirten Köse, anne ölüm nedenlerinde yüzde 33`lük oranla kanamaların, bebek ölümlerinde ise doğum öncesindeki (prenatal) nedenler, zatürree, ishal gibi önlenebilir hastalıkların ilk sırayı aldığını belirtti.

Prenatal nedenlerin yüzde 44`ünün ölü doğum, yüzde 26`sının erken doğum olduğunu bildiren Köse, Türkiye`de her gün yaklaşık 133 bebeğin kaybedildiğini ifade etti.

Haberin Devamı

Köse, bu rakamları dikkate alarak geniş kapsamlı bir kampanya ile konuyu gündemde tutmaya karar verdiklerini ve ülke genelinde ana ve çocuk sağlığı hizmeti sunan tüm sağlık kuruluşlarını ve bunların hizmet bölgesindeki aileleri kapsayacak şekilde 'Ana ve Çocuk Ölümlerini Önleme Projesi' geliştirildiğini bildirdi.
   Â
Temel Sağlık, Tedavi, AÇSAP, Sağlık Eğitimi ve Personel Genel müdürlüklerince yürütülecek proje, 2002-2005 yılları arasında uygulanacak. Proje, Türkiye`nin içinde bulunduğu ekonomik durum nedeniyle ek bir maliyet yaratmadan tasarruf tedbirlerine uyularak yürütülecek.

HEDEF SAÄžLIK HÄ°ZMETLERÄ°NDEN YARARLANILMASINI SAÄžLAMAK

Proje ile rutin sağlık hizmetlerinin güçlendirilmesi ve vatandaşların bilgilendirilmesi, sağlık bilincinin oluşturulması ve talep yaratmak suretiyle sağlık hizmetlerinden daha fazla yararlanmaları sağlanacak.

Tüm kademelerde görev alan her türlü sağlık personelinin bilgi ihtiyaçları karşılanarak, gebe izlenimleri, doğum ve ölüm kayıtları başta olmak üzere tüm kayıtların düzenli ve tam olarak tutulması sağlanacak.

Proje süresince hazırlanan afiÅŸ ve posterler halkın toplu bulunduÄŸu yerlere asılacak, piknik, konser, ÅŸenlik türü toplu etkinlikler gerçekleÅŸtirilecek.Bakanlık tarafından seçilen illerde özel miting ve konserler düzenlenecek. Ayrıca, ana ve çocuk ölümlerini protesto yürüyüşleri ve ölümleri önleme projesine destek zinciri oluÅŸturulacak.Â

Haberin Devamı

Her ilde 14 Nisan-16 Mayıs 2002 tarihleri arasında, Bakanlık tarafından bildirilecek bir tarihte, Türkiye`de bir günde ölen açocukların anısına, bir günde ölen ana ve bebek sayısı kadar saÄŸlık personeli, farklı yönlerden birer kilometre yürüyerek Valilik binası önünde buluÅŸacak. Personel burada, basın bildirisi okuyacak ve vatandaÅŸları ana ve çocuk ölümlerini önlemek amacıyla iÅŸbirliÄŸine davet edecek. Bu kararlılığı göstermek için saÄŸlık personeli ile vatandaÅŸlar el ele tutuÅŸarak insan zinciri oluÅŸturacak. Aile planlaması, doÄŸum, bulaşıcı hastalıklar konularındaki her türlü hizmet, saÄŸlık kuruluÅŸlarınca ücretsiz verilecek.Â

Aile planlaması hizmetlerinden yararlananlara uygulanan malzemeler, kiÅŸilerin baÄŸlı bulundukları sosyal güvenlik kurumlarındankarşılanacak, sosyal güvencesi olmayan ve ödeme gücü bulunmayanların malzeme ihtiyaçları ise devlet tarafından temin edilecek.    Â

Haberin Devamı

Bakanlık, proje ile her bölge ve yerleşim biriminde doğum öncesi bakım hizmeti alanların oranını yüzde 90`a ulaştırmayı, doğumların yüzde 90`ının sağlık kuruluşlarında ve sağlık personeli tarafından yapılmasını, doğum sonrası bakım hizmeti alanların oranını yüzde 90`a çıkarmayı hedefliyor. Bebek ve çocuk izleme oranını da yüzde 90`a çıkarmayı amaçlayan Bakanlık, 2005 yılına kadar ana ölüm hızını yüzbinde 40`a, 5 yaş altı çocuk ölüm hızını binde 30`a, bebek ölüm hızını binde 20`ye, bölgesel farklılıkları ise yarı yarıya azaltmayı amaçlıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!