Bakanlık bastırdı, devre tatile cayma hakkı geldi

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Devre tatil sistemi pazarlayan kuruluşlardan Club Armonia, Club Dedeman, Club Flipper, Club Lonia, Club Patara, Pine Bay Holiday, Pinepark Holiday ve Simena'nın yanı sıra uluslararası tatil değişim organizasyonları yapan İnterval İnternational ile Resort Condominiums İnternational, bundan böyle müşterilerine cayma hakkı tanıyacak. Sözleşme imzalanmış olsa dahi tüketiciler, 7 gün içinde devre tatili almaktan vazgeçebilecek. Firmalar da devre tatilin yüzde 20'sini komisyon olarak talep edemeyecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Rekabetin ve Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü bastırınca, binlerce tüketiciye ‘‘beyin yıkama yöntemi’’yle pazarlanan devre tatil sisteminde, ‘‘cayma hakkı dönemi’’ başladı. Prestij Vip Holiday'in ardından şimdi de Devre Tatil Yatırımcıları Derneği'ne üye 10 kuruluş, müşterilerine 7 günlük ‘‘cayma hakkı’’ tanımaya başladı.

Bundan böyle, Club Armonia, Club Dedeman, Club Flipper, Club Lonia, Club Patara, Pine Bay Holiday, Pinepark Holiday ve Simena'nın yanı sıra İnterval İnternational ile Resort Condominiums İnternational gibi uluslararası tatil değişim organizasyonlarıyla, sözleşme imzalansa dahi, tüketiciler 7 gün içinde hiç bir gerekçe göstermeksizin devre tatili almaktan vazgeçebilecek. Bu firmalarda devre tatil almaktan vazgeçen müşterilerinden herhangi bir komisyon talep etmeyecek. Ödenen peşinat ve imzalanan senetler geri iade edilecek.

YASAL ZORUNLULUK

Tüketici Yasası'na göre, kendi isteğiyle alanların dışında, toplantılı satış yöntemiyle yapılan devre tatil satışlarında firmaların müşterilerine ‘‘Cayma bildirim belgesi’’ verme zorunluluğu var. Bu kural, kapıdan kapıya yapılan pazarlamaların yanı sıra, devre tatil gibi toplantılı satış yöntemiyle gerçekleştirilen satışlarda da geçerli.

Bu nedenle, devre tatilcilerin müşterilerine imzalattığı sözleşmelerde, müşterinin hiç bir yükümlülük altına girmeden, 7 gün içinde devre tatili almaktan vazgeçme hakkının olduğuna yer verilmesi gerekiyor. Aksi taktirde sözleşme geçersiz sayılıyor ve tüketici mahkemelere baş vurarak istediği zaman cayma hakkını kullanabiliyor.

Buna rağmen devre tatil sistemi pazarlayan kuruluşlar, sistemlerinin yasa kapsamına girmediğini savunuyor ve 7 günlük cayma hakkını müşterilerine uygulamıyordu. Caymak isteyen müşterilerinden de devre tatil bedelinin yüzde 20'sini talep ediyordu.

Ne var ki, Devre Tatil Yatırımcıları Derneği, aldıkları bu yüzde 20'lik komisyonla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü'nü ikna edemediler. Bunun sonucunda da devre tatilciler, 7 günlük cayma hakkını müşterilerine tanımak zorunda kaldı.

Arkadaşımız Fadime Çoban, Devre Tatil Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Zeynep Kayalı'yla görüştü. Kayalı, derneğe üye tüm kuruluşların müşterilerine 7 günlük cayma hakkı vereceğine değinerek, ‘‘Bu kararı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'yla yaptığımız görüşmelerin sonunda aldık. Bu karara uymayan üyelerimiz dernekten çıkarılacak. Üye kuruluşlar, sözleşmelerine cayma hakkıyla ilgili madde koyacak’’ dedi.

Yazarın Tüm Yazıları