‘Bakanlığa bağlı yargı’ya itiraza ret

Güncelleme Tarihi:

‘Bakanlığa bağlı yargı’ya itiraza ret
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2017 09:36

Fransa Anayasa Mahkemesi, ülkedeki hakimler ve savcıların adalet bakanına bağlı oluşunun yargının bağımsızlığı ilkesine karşı ve anayasaya aykırı olduğu iddiasıyla yapılan başvuruyu reddetti.

Haberin Devamı

ANAYASA Mahkemesi, Hakimler ve Savcılar Birliği Sendikası’nın, hakimler ve savcıların statüsünü düzenleyen 1958 tarihli kararnamenin anayasaya aykırı olduğu şeklindeki başvurusunu değerlendirdi. 

Konu hakkında yapılan açıklamada, hakimler ve savcıların adalet bakanına bağlı oluşunun anayasaya aykırı olmadığına karar verildiği kaydedildi.
Yürürlükte olan 1958 tarihli kararnamede, “Hakimler ve savcılar, adalet bakanının otoritesi altında ve hiyerarşik üstlerinin yönetim ve kontrölündedir” ifadesine yer verildiği belirtilen başvuruda, bunun anayasadaki güçler ayrılığı ve yargı bağımsızlığı ilkelerine aykırı olduğu iddia edilmişti.

MACORN BAĞIMSIZLIK SÖZÜ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, temmuz ayında yaptığı konuşmada, yargı bağımsızlığı ve güçler ayrılığı konusuna değinerek, yargı erkinin bağımsızlığını sağlama sözü vermiş ve bu alanda anayasa değişikliğine gidileceğini açıklamıştı.
Fransa’nın bir önceki Cumhurbaşkanı François Hollande da benzer yönde taahhütlerde bulunmuş fakat görev süresi boyunca konu gündeme gelmemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!