Bakanın ‘su’ projeleri

Güncelleme Tarihi:

Bakanın ‘su’ projeleri
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2017 21:24

ORMAN ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında, “Devlet Su İşleri’nin (DSİ) ve su yönetiminin kimde olması gerektiği” tartışması sürerken, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bakanlar Kurulu’na yeni su projeleriyle ilgili brifing verdi.

Haberin Devamı

Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) başta olmak üzere iki yılda 137 milyar liralık yatırım yapacaklarını anlatan Eroğlu, 40 ilin kalkınmasına katkı sağlayacaklarını iddia etti. Eroğlu, şunları söyledi: “2003’e kadar Türkiye’de sadece Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP), Doğu Anadolu Gelişim Projesi (DAP) ve Konya Ovası Projesi (KOP) ilan edilmişti. GAP’ta nispeten çalışmalar devam etse de, DAP ve KOP tozlu raflarda unutulmaya yüz tutmuştu. Bu dosyaları raflardan alarak yeniden yürürlüğe koymaya başladık. Bu projeleri 31 Aralık 2019 tarihinde tamamlamayı hedefliyoruz. Görev sahamıza giren alanlarda 137 milyar lira üzerinde bir yatırım yaparak 40 şehrimizin kalkınmasına destek sağlayacağız.”

Su faaliyetleri çerçevesinde DSİ tarafından toplam 610 tesis inşa edileceğini söyleyen Eroğlu,  Tamamlanacak tesislerle GAP kapsamında bulunan illere yılda 618 milyon metreküp içme suyu temin edilecek”dedi.

Haberin Devamı

İZMİR Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, uzay araçları tasarlayıp üretecek mühendisler yetiştirmeyi hedefliyor. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Güneri Şahin, 10 yıl içerisinde Türkiye’nin yerli imkanlarıyla üreteceği uyduyu uzaya fırlatmayı amaçladıklarını belirtti. Prof. Dr. Şahin, Güzelbahçe’de yapılacak yeni kampüste 19 bin metrekarelik laboratuvar oluşturacaklarını açıkladı. İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye’nin kendi uydusunu üretme ve uzaya fırlatma vizyonuna hizmet amacıyla geçen yıl Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nü kurdu. Şahin, “Üniversitenin gelecek vizyonu ile ilgili çok önemli olduğunu düşündüğümüz bir alan havacılık ve uzay. Gelecek vadeden bir diğer bölüm olan mekatronik mühendisliği alanına da yatırımımız olacak” dedi. Uzaya uydu fırlatmak için araştırmalara başlayan ve prototip üreten Ecospace roket ve uydu takımının kurucusu öğrenci Can Bağdiken de amaçlarının kendi uydularını üretmek olduğunu belirterek, “Telekomünikasyon ve görüntü alma üzerine çalışacak bir uydu olacak” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!